Özbekistan'a hakaret eden yabancılar sınır dışı edilecek

Orta Asya ülkesi Özbekistan hakkında "uygunsuz" konuşan ve davranan yabancıların ülkeye alınmamasını, ülke içinde olanların ise sınır dışı edilmesini öngören yasa değişikliği Senato Genel Kurulu'ndan geçti.

Özbekistan'a hakaret eden yabancılar sınır dışı edilecek
Özbekistan'a hakaret eden yabancılar sınır dışı edilecek
GİRİŞ 22.09.2024 10:50 GÜNCELLEME 22.09.2024 10:52

Özbekistan Senatosu, ülke hakkında 'uygunsuz konuşan' yabancıların yurtta bulunmalarının ve girişlerinin yasaklanmasını öngören yasa değişikliğini onayladı.

Özbekistan Senatosu'nun konuya ilişkin yaptığı açıklamada, parlamentonun üst kanadı Senato Genel Kurulu'nun 'Özbekistan’da Yabancı Uyrukluların Hukuki Statüsüne İlişkin Yasa' üzerinde değişiklikler yapılmasını kabul ettiği belirtildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI LİSTE TUTACAK

Senato tarafından onaylanan yasa değişikliğine göre, Özbekistan’ın ve halkının 'şerefi, haysiyeti veya geçmişine hakaret eden veya bu tür eylemlerde bulunanların' ülkeye girişi yasaklanacak. Bu kişiler, Özbekistan topraklarında bulunmaları halinde 'istenmeyen kişi' ilan edilerek haklarında ülkeden sınır dışı işlemi yapılacak.

Özbekistan'ın 'egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve güvenliğine aykırı olan, ayrıca devletler arası sosyal, milli ve dini düşmanlığa yol açan, halkın onurunu, haysiyetini veya tarihini aşağılayıcı konuşmalar yapan veya bu tür eylemlerde bulunan' yabancıların da listesi tutulacak. Dışişleri Bakanlığı tarafından listede bulunan yabancılar, sebeplerini ortadan kaldırdıkları takdirde süresi dolmadan listeden çıkarılabilecek.

CUMHURBAŞKANI'NIN İMZASININ ARDINDAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Listede yer alan yabancıların 5 yıl boyunca Özbekistan'a girmelerine veya ülkede bulunmalarına izin verilmeyecek. Ayrıca bu kişilerin ülkede banka hesabı açmaları veya emlak edinmelerinde bazı kısıtlamalar uygulanacak.

Senato tarafından onaylanarak Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev​​​​​​​'e gönderilen yasa değişikliği, imzalanmasının ardından yürürlüğe girecek.

KAYNAK: AA
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkede felaket! En az 384 ölü! Tüm dünyaya yardım çağrısı yaptılar
Derbide kırmızı kart çıkmalı mıydı? Eski hakemler tartışmalı pozisyonu yorumladı