Erdoğan: ABD'den alacağımız var! Paşinyan'dan sürpriz Azerbaycan talebi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın kendilerinden Azerbaycan'la barış anlaşmasının bir an önce imzalanması için gayret göstermeye çağırdığını belirtti.

GİRİŞ 26.09.2024 19:59 GÜNCELLEME 27.09.2024 08:20
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu için bulunduğu ABD'den yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika ziyareti esnasında, Türkevi'nde, aralarında Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Zahid Akman'ın da bulunduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI İÇİN OLASI BARIŞ KONFERANSI TÜRKİYE'DE YAPILIR MI?

SORU: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'i kabul etmiştiniz. Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın daha önce olası bir barış konferansında aralarında Türkiye'nin de olduğu ülkelerle istişareler yapıldığını söylediğini biliyoruz. Ukrayna barış konferansı ile ilgili konu gündeme geldi mi? Eğer böyle bir durum olursa, olası bir barış konferansı Türkiye'de mi yapılacak?

CEVAP: Biz bu konferansın içinde yer almaya hazır olduğumuzu söyledik. Bu konuda yine aynı şekilde gerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan gerek istihbarat teşkilatımız onlarla irtibat halinde olacaklar. Temennimiz odur ki bölgeye bu barışı getirebilme noktasında Türkiye olarak biz bu işin bir yerinde yer alırız. Biz Ukrayna-Rusya savaşında adil bir barışı belki de en çok arzulayan ülkeyiz. Elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik ve barış için çabalıyoruz. Bu savaşın diplomasi ve diyalog yoluyla sona ermesi mümkündür. Yeter ki sorunları bu yolla çözebileceğimize hem savaşan taraflar hem diğer aktörler inansın. Şu anda maalesef buna yakın değiliz. Biz hem Ukrayna hem Rusya tarafıyla görüşebiliyor olmamızı barışa giden yolda bir avantaj olarak görüyoruz. Bu zorlu yolu yürüyebilir ve hedefe ulaşabilirsek, insanlığa büyük hizmet etmiş olacağız. Taraflar kışkırtmaları, silahlanma yarışını, insanların değil silahların konuştuğu bir düzeni terk etmeden, barış umudu somut bir biçimde doğmayacak. Fakat biz yılmadan o umudu aramayı sürdüreceğiz. Gayretleri artıracak ve daha çok çalışacağız.

STOLTENBERG'İN VEDA KONUŞMASINDAKİ TÜRKİYE VURGUSU

SORU: Görevden ayrılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg veda konuşmasında "Güneyde Türkiye olmadan Avrupa Kıtası'nın güvenliği öngörülemez, imkansız" diye bir açıklama yaptı. Bu açıklamayı nasıl değerlendirdiniz? Avrupa Türkiye'nin yeterince kıymetini biliyor mu? Oranın bakışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

CEVAP: Ben Sayın Stoltenberg'e hakikaten görevi boyunca Türkiye'yle olan münasebetlerini en ideal şekilde sürdüren bir Genel Sekreter olarak bakıyorum. NATO Genel Sekreterliği boyunca bunu başarıyla sürdürdü. Türkiye'yle münasebetlerinde de hiçbir zaman olumsuz bir çizgi çizmedi. Sayın Rutte ile bakalım bu durum nasıl devam edecek? Yeni Genel Sekreter Mark Rutte ile de Hollanda Başbakanlığı süresi içerisindeki dostluğumuz iyiydi. İnşallah NATO Genel Sekreterliği'nde de bu dayanışmayı, bu birlikteliği yine devam ettiririz. Kurucu değerlerinden uzaklaşan ve onlara sahip çıkamayan uluslararası kuruluşlar ve ittifaklar yozlaşır. Bu temel arızayı gideremezlerse artık ana görevlerini dahi yapamaz hale gelirler. NATO eğer "hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için" ilkesini "hepimiz bazılarımız için, bazılarımız hepimiz için" gibi bir forma dönüştürme tehlikesi ile yüz yüze gelirse o yozlaşma başlar. Bunun için tedbirler almak ve vakit geçirmeden uygulamak gerekir. Hele konu güvenlik gibi hayati bir husus ise ilkelerden milim sapma olmamalıdır. Türkiye, NATO içerisinde yükümlülüklerinin de sorumluluklarının da farkında olan ve bunları eksiksiz yerine getiren güvenilir bir müttefiktir. Türkiye'nin NATO için ne kadar kıymetli olduğunu Avrupa'nın bildiği ancak zaman zaman bunu göz ardı ettiğini görüyoruz.

ABD'DEKİ SEÇİMLER VE F-35 MESELESİ: ALACAĞIMIZ VAR

SORU: Kasım ayında malum Amerika Birleşik Devletleri seçime gidiyor. Türkiye-Amerika arasındaki ilişkilerde malum sorunlar bulunuyor. Özellikle terör örgütüne verdiği destek aralıksız sürüyor. Bu noktada başkanlar değişiyor ama bu müttefikliğe yakışmayacak tavırlar değişmiyor bir şekilde. Seçim sonu beklentiniz nedir? Yani Donald Trump veya Kamala Harris, yeni başkanla beraber nasıl bir değişim yaratabilir böyle bir değişim olur bu? Örneğin F-35 programına yeniden dönüş olabilir mi?

CEVAP: Temennim odur ki gelen gideni aratmasın. Çünkü, Amerika'da F-35 konusunu bizler yalnız Sayın Donald Trump döneminde yaşamadık, sonrasında da devam etti. Hepsi de bize bu hayal kırıklığını yaşattı. Cumhuriyetçiler de yaşattı, Demokratlar da. Şimdi yeni süreçte bunun sürüp sürmeyeceğini göreceğiz. 1 milyar 450 milyon dolar alacağımız var. Bu öyle böyle bir rakam değil. Şimdi bu alacağımızı tahsil etme noktasında da adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Bütün bunlarla beraber Kasım seçiminin neticesi ne getirecek ne götürecek? Bunu da görmemiz lazım. Bizler bu işin sonucunda temennim odur ki Türkiye-ABD arasındaki ilişkileri de buna göre tekrar teraziye koyacağız. Adımlarımızı da ona göre atacağız. Umarız netice hayırlı olur.

Paşiyan, Aliyev'i sınıra çağırıp barış teklifini açıkladıPaşiyan, Aliyev'i sınıra çağırıp barış teklifini açıkladı

Aliyev: Ermenistan'la barış anlaşmasının yüzde 80'i tamamAliyev: Ermenistan'la barış anlaşmasının yüzde 80'i tamam

PAŞİNYAN'IN ERDOĞAN'DAN AZERBAYCAN TALEBİ

SORU: Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la bir görüşmeniz oldu. Paşinyan bugüne kadar verdiği mesajlarda hem Türkiye ile hem Azerbaycan ile ilişkileri daha ileri bir seviyeye çıkarma noktasında arzulu olduğunu ifade ediyor. Dünkü görüşmenizde özellikle Zengezur Koridoru'nu dikkate alarak Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve Türkiye-Azerbaycan ilişkileriyle daha ileri bir noktaya geçirebilecek kararlar alınabilir mi?

CEVAP: Sayın Paşinyan'ın yaklaşımına baktığımız zaman olumsuz bir havada görünmüyor. Türkiye olarak bizden Ermenistan-Azerbaycan arasındaki barış anlaşmasını, huzur içinde komşular olarak yaşamalarını bir an önce sağlamamızı istiyorlar. Biz de zaten bunun peşindeyiz, bunun gayreti içerisindeyiz. Temennim odur ki, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki bu gelişmeleri inşallah peyderpey halledelim, çözelim ve Azerbaycan-Ermenistan arasındaki bu sıkıntıları aşmak suretiyle artık yola revan olalım. Çünkü her iki taraf aslında barıştan yana. Şu anda Azerbaycan böyle bir beklentinin, gayretin içerisinde. Ermenistan'da da bunu gördük. Bizler oluşacak huzur ve barış ikliminin herkes için en iyisi olacağını düşünüyoruz. Ermenistan ile Azerbaycan barışı iki ülke için de yeni fırsatlar ve kazançların kapısını aralayacaktır. Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreci de bu barış sürecinin olumlu neticelenmesi ile müspet istikamette etkilenecektir.

KAYNAK: HABER7
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 21
  • tarık 1 ay önce Şikayet Et
    abd bildiğin haydut devlet. israilin bir versiyonu gibi.....
    Cevapla
  • Demir yumruk 1 ay önce Şikayet Et
    Utan be, abd nin bize yaptığı hibeler milyarlarca dolar. NANKÖR
    Cevapla
  • serdal 1 ay önce Şikayet Et
    kaç yıl geçti hala aalacak duruyor hiç bastırmıyorlar mı almak için
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    AB 'nin kapısında oyalanmamalıyız . Şimdilik AB yerine BREXIT yapan İngiltere ile ilişkileri güçlendirecek bilateral anlaşmalar yapabiliriz . Kuvvetli ihtimal BRICS 'e üye olabileceğimizi düşünüyorum . İngiltere'ye göre ; Asya , Afrika ve Latin Amerika ile güçlü ilişkiler geliştirmiş Türkiye , iyi bir ticari partner olabilir .
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    AB zaten kendi içinde çekişmeli ve tüm değerleri yıkılmış bitmiş bir ortaklık. Dolayısıyla Türkiye yeni taze yol ve yeni şans olacak ortaklıkların peşine düşmeli.
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    F16 Viper konusunda zaten anlaşıldı . $ 1 Milyar 450 Milyonu geri alalım , Sonrasında Eurofighter mevzusuna geri döneriz . Almanya'yı razı edebileceğimizi düşünüyorum .
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Sayın Cumhur Reisimiz başarılı dış politika yürütüyor . Hiçbiri ile kötü olunmuyor . ABD Başkanı Biden , Şansölye Scholz , Fransız Başkan Macron ile samimi diyalog gerçekleştiriyor . Siyon destekçisi devletler diye onlarla ilişkilerimizi bozmuyoruz . En doğru dış politik hamleler yapılıyor .
    Cevapla
  • Netitrebet 1 ay önce Şikayet Et
    Almanya maalesef eski Almanya değil. Siyonistlerim TAM hüküm sürdüğü ve tüm devleti ele geçirdiği bir Almanya var. Yoksa, dedesi yahudiyi fare gibi gören bir neslin torunları, 80 yılda bu hale gelir mi ?
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Alman sömürgeci ırkçı, siyonist kuklası bir ülke. Bu ülkeyle hiç bir iş samimi ve ileriye dönük faydalı olmaz. Dolayısıyla Almanın içinde olduğu her şeyden uzak durmalı.
    Cevapla
  • Kayacık 1 ay önce Şikayet Et
    Sn paşinyan, 1-Türkiye ve Azerbeycan ın bir kısım topraklarını kendi sınırların içinde gösterme. Dağlık Karabağ dahil(Anayasanı değiştir) 2-Soykırım meselesinden vazgeç. 3-Zengezur koridorunu kara ve demiryolu ulaşımına aç. 4-İsterseniz hiç silâhınız olmasın. Size kimse saldırmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dolmabahçe'de büyük yıkım! Göztepe 2-0'dan döndü!
Volkswagen çözümü fabrikayı kapatmakta ve işten çıkartma yapmakta buldu