Sudan ordusu başkent Hartum'a operasyon başlattı

Sudan ordusunun, 17 aydır çatıştığı Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) kontrolündeki başkent Hartum'a yönelik büyük operasyon başlattığı bildirildi.

Sudan ordusu başkent Hartum'a operasyon başlattı
Sudan ordusu başkent Hartum'a operasyon başlattı
GİRİŞ 27.09.2024 08:38 GÜNCELLEME 27.09.2024 08:38

Görgü tanıklarına göre ordu, başkent Hartum'un merkezi ve kuzeydeki Bahri bölgesinde karadan ve havadan büyük bir operasyon düzenliyor. Savaş uçakları ve top kullanan ordu güçleri, Bahri'deki Kadaru ve Halfaya mahallelerinde konuşlandırıldı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ordu mensubu askerlerin, başkentteki Umdurman ve Hartum'un merkezini birbirine bağlayan Beyaz Nil Köprüsü'nü geçmesi yer alıyor.

Kayıtlarda ordunun, savaşın başladığı Nisan 2023'ten bu yana HDK'nin kontrolü altındaki Hartum'un merkezine konuşlandığı bildirildi. Yerel basındaki haberlere göre ordu, Hartum merkezine ve Bahri'ye yönelik HDK'ye karşı büyük bir kara ve hava operasyonu başlattı.

Ordunun "milislere (HDK) can ve teçhizat açısından ağır kayıplar verdirdiği" öne sürüldü.

SUDAN'DAKİ İÇ SAVAŞIN ANATOMİSİ

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesi 17 aydan fazla süredir sürüyor.

Nisan 2023 ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken HDK'nin, batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor.

Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 8,7 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi de insani yardıma muhtaç durumda.

Savaşın bitirilmesi için başlatılan tüm çözüm girişimleri sonuçsuz kaldı. Birleşmiş Milletlere göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 10 milyondan fazla kişi ise yerinden oldu ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

KAYNAK: AA
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kış başlıyor! Sıcaklık çakılacak...Meteoroloji'den uyarı
TCMB ve BDDK'den kredi kartlarına ilişkin eş güdümlü adımlar