Erdoğan'la görüşen Paşinyan ilk somut adımı da attı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkevi’ndeki görüşmesinde “Kafkaslarda kalıcı barış için hazırız” mesajı veren Ermenistan Başbakanı, ilk somut adımı 2. Karabağ Savaşı’nın başladığı gün olan 27 Eylül’de attı.

Erdoğan'la görüşen Paşinyan ilk somut adımı da attı
Erdoğan'la görüşen Paşinyan ilk somut adımı da attı
GİRİŞ 28.09.2024 07:45 GÜNCELLEME 28.09.2024 07:45
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

ABD’nin New York şehrinde, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulunda konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Ermenistan arasında sürdürülen barış görüşmelerine değindi. Daha önceki BM konuşmalarındaki Azerbaycan-Ermenistan barış görüşmelerinin çıkmaza girildiğine dair söyleminin artık geçerli olmadığını söyleyen Paşinyan “Bugün Ermenistan ile Azerbaycan arasında barışın sadece mümkün değil, aynı zamanda ulaşılabilir olduğunu söylemek istiyorum” ifadesini kullandı.

TOPRAK TALEBİ OLMAYACAK

Başbakan Paşinyan, sınırın belirlenmesi konusunda iki ülke komisyonlarının çalışma esaslarını düzenleyen ortak yönetmeliğin 30 Ağustos’ta imzalandığını, bunun da Ermenistan ile Azerbaycan arasında imzalanan ilk kanuni belge olduğunu hatırlattı. Yönetmeliğin imzalanmasının, iki ülkenin karşılıklı olarak toprak bütünlüklerini tanıdığı ve birbirinden toprak talebi olmadığına dair mutabakatın göstergesi olduğunu belirten Paşinyan “Geriye sadece barış anlaşmasını imzalamak kaldı” dedi.

Paşinyan, anlaşmanın mutabakata varılan maddelerle imzalanmasının, kalan sıkıntıların çözümünü kolaylaştıracağını belirterek “Barış anlaşması taslağının mutabakata varılan maddelerinde diplomatik ilişkilerin kurulması, maddelerin uygulanmasına nezaret edecek ortak bir komisyon kurulması, birbirinin iç işlerine karışmama, güç kullanmama, güç kullanımıyla tehdit etmeme gibi önemli hükümler bulunuyor” dedi.

‘BARIŞ KAVŞAĞI’NI ÖVDÜ

Paşinyan, Ermenistan’ın “Barış Kavşağı” projesine de değinerek projeyle Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki kara yolu, demir yolu ve diğer ulaşım imkânlarının açılmasının yanı sıra; Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye ve bütün bölge arasında ulaştırma, boru ve enerji iletim hatlarının geçişini sağlamanın amaçlandığını kaydetti.

ERMENİSTAN ANAYASA MAHKEMESİ ONAYLADI

Ermenistan Anayasa Mahkemesi, sınırın belirlenmesine yönelik iki ülke komisyonlarının çalışma esaslarını düzenleyen ortak yönetmeliği anayasaya uygun olduğunu açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Kasım 2021’de Soçi’de yaptığı ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in hazır bulunduğu görüşmede, sınırın belirlenmesi için komisyon kurulması kararlaştırılmıştı. Komisyon, 30 Kasım 2023’te yönetmelik konusunda anlaşmaya varmıştı. Ermenistan hükûmeti, söz konusu yönetmeliği 5 Eylül’de onaylamış ve ardından Anayasa Mahkemesine göndermişti.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Misafir 48 dakika önce Şikayet Et
    Allahim kolaylıklar versin
    Cevapla
  • Mehdi 51 dakika önce Şikayet Et
    HAaa şöyle hizaya gel abd nin kuklası olma paşiyan yoksa devletin halkin açlıktan sefaletten bitersin aklıni kullan türkiyeyle iyi geçin sende refaha ulaş
    Cevapla
  • Misafir 51 dakika önce Şikayet Et
    Amin hayırlı işlerinde muvaffak eylesin. Şerli işlerden muhafaza etsin
    Cevapla
  • Türk 58 dakika önce Şikayet Et
    Ermeni vatandaşalrı ile birmsıkıntıöız yok ama velakin Ermenilerin bizimle bir sıkıntısı var aşrı derecede milliyetçiler ve her zaman Türkiye'nin bir kısımda toprak talepleri olmuştur aslında tarih ve kültürek açıdan birbirimize çok benziyoruz fakat politikacılar bu yarayı kaşıdıkça sıkıntı büyümektedir
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Paşinyan iyi niyetli görünüyor. Ama dış güçler daima ara bozucudur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail’in hedef aldığı bildirilen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?
Depremzedenin şikayetini dinleyen Kurum: İş yapmayan müteahhidin teminatını yakın!