Lübnan Meclis Başkanı: İsrail, saldırıların durdurulması çabalarını engelliyor

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, İsrail'in ülkesine yönelik saldırıları durdurma girişimlerini engellediğini açıkladı. Lübnanlıların birlik içinde olduğunu dile getiren Berri, 'İsrail saldırılarının tüm Lübnan'a ulaştığına' dikkati çekti.

GİRİŞ 30.09.2024 20:47 GÜNCELLEME 30.09.2024 20:47
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Lübnan haber ajansı NNA'ya göre Berri, başkent Beyrut'ta Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya geldi.

Berri ile Barrot, İsrail'in Lübnan'a saldırılarını artırdığı bir dönemde, Lübnan'daki ve bölgedeki durumu ele aldı.

Lübnan Meclis Başkanı Berri, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını durdurma çabalarını boşa çıkardığını ifade etti.

Lübnan halkının İsrail saldırıları karşısında dayanışma ve birlik içinde olduğunu dile getiren Berri, "İsrail saldırılarının tüm Lübnan'a ulaştığına" dikkati çekti.

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot da çatışmayı durdurmanın tek çözümünün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararının uygulanması olduğuna vurgu yaptı.

Berri, Lübnan Genelkurmay Başkanı General Joseph Avn ile yaptığı görüşmede ise İsrail'in devam eden saldırılarıyla ilgili güvenlik ve saha gelişmelerini değerlendirdi.

SUDANİ TAZİYELERİNİ İLETTİ

Öte yandan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın ölümünün ardından Berri'yi arayarak taziyelerini iletti.

Sudani, ülkesinin mümkün olan her şekilde Lübnan'ın direnişini destekleyeceğini söyledi.

BMGK'NİN 1701 SAYILI KARARI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Ancak Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında.

Başbakan Mikati'den önemli açıklama... Güneye ordu göndermeye hazır!Başbakan Mikati'den önemli açıklama... Güneye ordu göndermeye hazır!

İSRAİL'İN LÜBNAN'A ŞİDDETLENEN SALDIRILARINDA 1217 KİŞİ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1217 kişi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

Son dakika... İsrail'den Lübnan'a çok ağır ateşkes şartı! Yisrael Katz: Tek yol buSon dakika... İsrail'den Lübnan'a çok ağır ateşkes şartı! Yisrael Katz: Tek yol bu

Lübnan göç krizi ile karşı karşıya...  Suriye'ye geçenlerin sayısı 100 bine ulaştıLübnan göç krizi ile karşı karşıya... Suriye'ye geçenlerin sayısı 100 bine ulaştı

İsrail'den son dakika ürküten açıklama! ABD ile görüştüler, an meselesi...İsrail'den son dakika ürküten açıklama! ABD ile görüştüler, an meselesi...

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Kurtuluş 23 dakika önce Şikayet Et
    Müslüman olfugunu idfia eden ulkeler kubanlik koç gibi sirasini beklemeye devam ediyor.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 35 dakika önce Şikayet Et
    Suriye’de de Şam’a sorarsanız ABD’nin söylemini kabul etmiş durumdadır, Suriye “YPG sorunu bizim için son planda,” deniyor. Türkiye’yi “yabancı işgalci” göstermek suretiyle ABD ve İsrail’e şirin görünmenin sürdürülmesinin peşindeler. Bunu bilen ABD ve İsrail Şam’a baskı yapmakta ve “Otonum Kürt Bölgesini tanı,” zorlaması içine girmektedir
    Cevapla
  • Kara murat 43 dakika önce Şikayet Et
    Kurtulus savasimizda dogudan gonderilen bilezikleri unutanlar, hokus pokusla savasi kazandigimizi dusunurler. Gazze ve lubnandaki darda olanlara Allah yardim etsin diye beklemek, yerine icraata gecmek lazim. ALLAH akil vermis kullanin diye.
    Cevapla
  • Mehmet 49 dakika önce Şikayet Et
    İnsan beşerdir ölüm korkusu yasaya yaşaya yavaş yavaş öldüler Lübnan lı siviller ve Hizbullah taraftarları halbuki amerikadan korkmadan elindeki silahlarla savassaydilar bu kadar zayiat vermezler di ey Lübnan erkekleri kadınları savaşın korkmayın savaşın ülkeniz milletiniz ve vataniniz için çocuklarınızın geleceği için savaşın
    Cevapla
  • Sencer 52 dakika önce Şikayet Et
    Bu araplar yıllardır sadece yiyip içmişler bol bol çocuk yapmışlar. ulan bizde kurtuluş savaşı geçirdik. atalarımızda silah yoktu. kazma kürekle savaştılar. yazık lan yazık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD Başkanı Joe Biden'dan İsrail'e flaş Lübnan çağrısı
Trabzonspor açıkladı! Türk futbolunda devrim niteliğinde ödeme