3. Dünya Savaşı senaryoları: Türkiye hangi tarafta yer alacak?
İran'ın, İsrail'in üst düzey liderlerine yönelik suikastların "intikamını" almak amacıyla gerçekleştirdiği saldırılar Ortadoğu'daki gerilimi artırdı. İngiliz medyası, saldırıların ardından "3. Dünya Savaşı korkuları tetiklendi" dedi.
İngiliz medyası, olası bir savaşta İran ile İsrail'in hangi ülkeler tarafından destekleneceğini değerlendirdi.
İran'ın, İsrail'in işlediği Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hamas lideri İsmail Haniye ve Devrim Muhafızları komutanı Abbas Nilfuruşan suikastlarının "intikamını" almak amacıyla düzenlediği saldırı İngiliz medyasında geniş yer buldu.
İngiliz gazetesi Mirror'da yer alan habere göre, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısı Ortadoğu'daki gerilimi kaynama noktasına getirdi.
İran'ın misilleme saldırısı, bölgede devam eden çatışmaların tırmanışa geçmesi ve Hizbullah'ın üst düzey isimlerinin öldürülmesinin ardından geldi.
Mirror haberde, İran'ın saldırılarının, İsrail ve ABD'yi istikrarsızlaştırmak için İran tarafından desteklenen "direniş ekseni"nin varlığını tehdit ettiğini söylerken, "direniş ekseni"ne karşılık olarak İsrail'in ABD ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu Batılı ülkelerden maddi ve askeri destek aldığını belirtti.
Haberde ayrıca, "saldırılar topyekûn bir savaşa dönüşürse Tahran ve Tel Aviv'in müttefikleri kimler olacak?" sorusuna yanıt verildi.
İSRAİL'İN MÜTTEFİKLERİ
ABD ile olan bağı eski başkan Harry S. Truman'ın tanıma kararı almasına kadar uzanan İsrail, başta ABD olmak üzere geniş bir yelpazede güçlü müttefikler edindi.
Bu müttefikler arasında ABD'nin yanında İngiltere ve Avrupa Birliği ülkeleri yer aldı. İngiltere'nin de bulunduğu çok sayıda Avrupa ülkesi İsrail'e desteklerini açıkladı. Avrupa'daki ülkeler ile doğrudan bağlantısı bulunan İsrail'in, 2022 yılında en büyük ticaret ortağı yüzde 28,8 ile AB ülkeleri oldu.
İngiliz hükümeti, İHA üretimini sınırlandırmak amacıyla İran'a karşı ticari yaptırımlar uygulamaya başladı. Bu yılın Temmuz ayında Dışişleri Bakanı David Lammy, İngiltere'nin “önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca” İran da dahil olmak üzere bölgedeki pek çok faaliyeti gözden geçireceğini söyledi.
"RUSYA, ÇİN, TÜRKİYE"
1979 yılında devrim gerçekleştiren İran, soğuk savaş sırasında Doğu Bloku'ndan Muhammed Rızâ Pehlevî ile uzak dursa da devrimin ardından İsrail ile birlikte ABD'nin müttefiklerini yok etmeye sözü verdi.
Mirror'ın haberinde, "İran, İsrail'in ABD, AB ve İngiltere ittifakına karşılık olarak Rusya, Çin ve Türkiye ile bir destek ağı örmeyi başardı" değerlendirmesi yer aldı.
Rusya, ABD'ye karşı müttefik olarak gördüğü İran'ın yanında yer alırken Çin, İran ile stratejik bir ilişkilerini sürdürdü ve ülkede petrol kuyuları açmak için sözleşmeler imzaladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın suçlamalarını aldırış etmedi ve İran ile diplomatik bağlarını sürdürdü.
Pekin yönetimi, İran'ın büyük nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için enerji tedariki konusunda İran'la sözleşmeler ve anlaşmalar imzaladı.
-
Misafir 2 ay önce Şikayet EtSavaslarda olsa kendimize yeten nir ülkeyizBeğen Toplam 1 beğeni
-
Bence 2 ay önce Şikayet EtHırsızlıkta ve yolsuzlukta kendi kendimize yetiyor olabiliriz ama o bile şüpheli...Beğen
-
pro fil 2 ay önce Şikayet Etillede bir taraf olacaksa abd ve itrailin karşısı olsun aksi taktirde ihtiyaç halinde cepheye dahi gitmemBeğen
-
TEK ÜLKE TC 2 ay önce Şikayet EtNe tarafı... Dünya bizim üzerimize oynayacak...Beğen
-
GERÇEK 2 ay önce Şikayet EtBiz ancak kendi tarafımızda oluruz çünkü ne AB en abd ,nede natodan bize fayda gelmez diğer tarafta ise kendi çıkarı için satmayacağı ülke yok hepsi aynıBeğen
-
Türkiye, 2 ay önce Şikayet EtÇin ve Rusya'nın durumu iyi analiz etmesi gerekiyor. ABD'ye gereken cevap bu aşamada masada ve sahada verilmelidir. Türkiye tarafsız gibi görünmeli, ancak diğer bölge ülkeleri ike birlikte iran'ı desteklemelidir.Beğen