BM'den dünyaya İsrail'e hesap sorma çağrısı!

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de yaşananlar için "hesap sorulması" çağrısında bulundu.

GİRİŞ 07.10.2024 22:53 GÜNCELLEME 07.10.2024 22:54
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

BM raportörleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırıların birinci yılında yazılı açıklama yaptı.

"HESAP SORULMASI ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ"

Açıklamada, "Bir yıldır yaşanan kayıplar, acı ve uluslararası hukukun açıkça hiçe sayılmasının ardından şiddetin sona ermesi ve hesap sorulması çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Bölgede artan şiddetin ciddi insani krizlere de neden olduğu vurgulanan açıklamada, çatışmanın ağır insani maliyetinin yanı sıra hesap verebilirliğin önemine vurgu yapıldı.

"İSRAİL GAZZE'DE GÜVENLİ BİR YER BIRAKMADI"

Açıklamada, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 42 bine yakın Filistinlinin öldüğü, 17 bini çocuk 97 binden fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

Gazze Şeridi'nde çoğunluğu çocuk yaklaşık 2 milyon kişinin yerinden edildiğine işaret edilen açıklamada, 10 bine yakın Filistinlinin hala enkazda olduğu anımsatıldı.

Açıklamada, "İsrail güçleri 986 sağlık çalışanı, 225'i BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) personeli olmak üzere insani yardım çalışanlarını ve 126 gazeteciyi öldürdü. İsrail, hastaneleri, okulları ve mülteci kamplarını tahrip etti ve Gazze'de güvenli bir yer bırakmadı." denildi.

Bu süreçte İsrail güçlerince Gazze'de cinayet, sivilleri kasıtlı hedef alma, orantısız ve ayrım gözetmeyen saldırılar, aç bırakma, zorla nakil, keyfi yerinden etme ile cinsel şiddet dahil uluslararası hukuku ihlal eden savaş suçları işlendiğinin altı çizilen açıklamada, bunların insanlığa karşı suçlar oluşturabileceği kaydedildi.

"ULUSLARARASI HUKUK VE BM ŞARTLARI AÇIKÇA İHLAL EDILİYOR"

Açıklamada, Uluslararası Adalet Divanının (UAD), Filistinlilerin soykırımdan korunma hakkı için telafisi mümkün olmayan bir zarar riski olduğuna dair uyarıda bulunduğu belirtildi.

Gazze'de yaşanan şiddetin bölgedeki diğer ülkelere de yayıldığı aktarılan açıklamada, İsrail saldırılarında 2 bini aşkın kişinin öldüğü Lübnan'da gerilimin artmasından büyük endişe duyulduğu bildirildi.

Açıklamada, "Çatışmaların bu şekilde genişlemesi, uluslararası hukuku ve BM Şartı'nı açıkça ihlal ediyor, onlarca yıldır çatışmaların yaşandığı bir bölgenin barış ve istikrarını tehlikeye atıyor." ifadeleri kullanıldı.

Çatışmanın tüm taraflarına saldırıları durdurma ve sivilleri koruma çağrısı yapılan açıklamada, Gazze'deki insani yardım ile insani yardım görevlilerine kesintisiz erişim sağlanmasının önemine işaret edildi.

Açıklamada, bölgedeki ülkelerin şiddeti azaltmaları gerektiği de vurgulandı.

BM ÖZEL RAPORTÖRLERİ

BM özel raportörleri, "İnsan Hakları Konseyinin özel mekanizmaları" diye tanınan sürecin parçası olarak biliniyor.

BM İnsan Hakları sistemindeki bağımsız özel mekanizmalar, Konseyin belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanın herhangi bir yerindeki tematik sorunları ele alan bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları olarak öne çıkıyor.

Kurumun bünyesinde bulunmayan özel mekanizmaların uzmanları, gönüllülük esasına göre ve bağımsız şekilde çalışmalarını yürütüyor.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 25
  • SARIÇİÇEK. 45 dakika önce Şikayet Et
    BM...Kısaca Batının Maskotu? Binlerece müslüman öldürülse dönüp bakmaz ama bi haçlı geberse dünyayı ayaga kaldıran Haçlı maskot?
    Cevapla
  • Misafir 59 dakika önce Şikayet Et
    Abd'dende hesab sorulmalı.İngiltere'dende hesab sorulmalı.Avrupa'danda hesab sorulmalı.Ya Çin ya Rusya hani neredeler.Ya Araplar kış uykusundalar.
    Cevapla
  • Malcolm X 1 saat önce Şikayet Et
    Ölen Müslüman BM nin dünyanın umurundami 1 yıldır gariban halkın üstüne bombalar yağıyor batı orantısız güç diye tabir ediyorya orantısız in orantısızı hıristiyan yahudiye sahip çıkıyor Müslüman Müslümana sahip çıkamıyor ne acı
    Cevapla
  • Koli 1 saat önce Şikayet Et
    Hesap soracak mangal gibi yürekli İsrail’i yakacak lider nerde? Ben göremiyorum! Hepsi sahte kabadayı!
    Cevapla
  • Teoman 1 saat önce Şikayet Et
    BM batının ve kendine yakın gördüğü müttefik dostlarının çıkar ve menfaatlerini korumaktan başka hiçbir işe yaramıyor. Düzmece ve iki yüzlü bir birlik. Yeni ve adil birlik Türkiye,Rusya ve çin ekseninde kurularak uluslararası kamuoyuna ilan edilmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sur canisi Semih Çelik'in annesi olay günü oğluyla ne konuştuklarını anlattı!
Geç emekli olan fazla maaş alacak! İşte tüm detaylar...