İspanya, diktatör Franco'nun izlerini silecek

İspanya, tarihinin en kanlı yılları olan diktatör Francisco Franco dönemine (1936-1975) ait ideolojileri savunan vakıf ve derneklerin yasaklanması için ilk adımı attı.

İspanya, diktatör Franco'nun izlerini silecek
İspanya, diktatör Franco'nun izlerini silecek
GİRİŞ 09.10.2024 13:26 GÜNCELLEME 09.10.2024 13:26

İspanya Meclisinde kabul edilerek Senatoya gönderilen yasa tasarısıyla, Franco rejimini savunan dernek ve vakıf gibi tüm sivil toplum kuruluşlarının (STK) yasaklanması öngörülüyor.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) tarafından sunulan tasarıya muhalefetteki aşırı sağcı Vox partisi dışında, ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) dahil diğer tüm siyasi partiler destek verdi.

Söz konusu tasarının Senatoda kabul edilip yasalaşması halinde, diktatör Franco'nun ölümünden sonra 1976'da kurulan ve halen aktif bir şekilde faaliyet gösteren Francisco Franco Vakfı başta olmak üzere Franco rejiminin ideolojilerini savunan tüm STK'ler yasaklanacak.

İspanya'da 2007'de kabul edilen "Tarihi Bellek" ve 2022'de genişletilen "Demokratik Bellek" yasalarıyla Franco döneminin izlerinin silinmesi için siyasi adımlar atılmıştı.

İç savaş ve diktatör Franco dönemlerinin izlerinin silinmesi ve mağdurlara destek verilip geçmişle yüzleşme adımlarıyla diktatörlük dönemi yasa dışı ilan edilmiş, Franco'nun kalıntıları anıt mezardan çıkartılıp aile mezarlığına taşınmıştı.

Demokratik Bellek yasasında, "diktatör Franco döneminin kurbanların onurunu küçümseyerek ve aşağılayarak, liderlerini öven derneklerin feshedilmesine" ilişkin bir madde de yer alıyordu.

KAYNAK: AA
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
2024 ve 2025 emeklilerinin maaş farkına yönelik çalışma sürüyor
Başkan Erdoğan'dan İsrail'e net mesaj: Sonu büyük hüsran olacak!