Almanya'da Süleymancılara 'devlet destekli' devasa merkez

Türkiye’deki faaliyetleri cemaat mensuları tarafından da rahatsızlığa sebep olan, bütün dünyanın tepkisini çeken soykırımcı İsrail’e tepki gösteren kuruluşlara tavır alan “Süleymancılar” Almanya’da yeni bir hamleyle gündemde.

Almanya'da Süleymancılara 'devlet destekli' devasa merkez
Almanya'da Süleymancılara 'devlet destekli' devasa merkez
GİRİŞ 09.10.2024 18:04 GÜNCELLEME 09.10.2024 18:04
Bu Habere 153 Yorum Yapılmış

Süleymancılar olarak nitelendirilen dini grubun Almanya’daki uzantısı İslam Kültür Merkezleri Birliği’nin (VİKZ) Köln’de devasa bir merkez binası inşa ettiği öğrenildi. Müngersdorf semtinde yükselen yapının maliyetinin 70 milyon Euro olduğu ileri sürülüyor. 2,6 milyar TL’nin harcanacağı merkezin 17 bin metrekarelik alana inşa edileceği kaydedildi.

KÖLN BELEDİYESİ’NDEN MİMARİ DESTEK

Aydınlık gazetesinin haberine göre Köln Belediyesi ve Almanya Devleti de, Süleymancılara ait yapının inşa edilmesi için cemaate doğrudan destek veriyor. Binanın sadece Almanya’daki, Avrupa'daki merkez üssü gibi faaliyet yürüteceği ifade edildi.

İslam Kültür Merkezleri Birliği’nin internet sitesindeki bilgiye göre yeni binanın mimarisi için Köln Belediyesi öncülüğünde yarışma açıldı. Yarışmayı, katılımcı 6 mimarlık ofisinden biri kazandı ve inşaat başladı.

3 ana bölümden oluşan yapıda idare, mescit ve yurt bölümleri yer alıyor. Yurtta 231 kişi kalabilirken, 881 kişi de aynı anda mescitte namaz kılabilecek. Ayrıca 400 kişilik nikah salonu ile ticari bölümler de yer alacak. Yapıda 172 kişilik otopark da bulunacak.

EN İYİ ALMAN MİMARLARLA ÇALIŞMIŞLAR

Öte yandan Süleymancıların işlettiği Tuna Restoran ve diğer şirketler de burada faaliyet yürütecek.

Aydınlık gazetesine konuşan bir yetkilinin, “Biz Süleymanlı cemaati olarak burada 51 yıldır faaliyet yürütüyoruz. Kendi imamlarımızı ve hocalarımızı Almanya’da yetiştiriyoruz. Burası bizim eski merkezimiz. Yurt kapasitemiz 40 kişilikti. Artık bize yetmiyordu. Biz de yeni merkez binamızı inşa etmeye başladık. Almanya’nın en iyi mimarları çalıştı. Ağustos 2025’e kadar açmayı planlıyoruz. Orası açıldıktan sonra Avrupa’nın merkezi olacak. Yeni merkezimize Almanya Cumhurbaşkanı da geldi. Köln Belediyesi de desteklerini veriyor.” dediği aktarıldı.

BELEDİYE BAŞKANI ‘SEVİNCİNİ’ BÖYLE PAYLAŞTI

Köln Belediye Başkanı Henriette Reker, yeni merkez binasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“VIKZ’in yeni genel merkezi - tıpkı tam Köln gibi - şeffaflık ve saygıyı temsil ediyor. Orada şeffaf bir iletişim olacağı için şimdiden sevinçliyim. Çünkü, ortak hedefler bilinçliği içerisinde farklılıkların buluştuğu şehrimizdeki birlikteliği beraberce kuvvetlendirebiliriz.”

İSRAİL'E TAVIR ALAN OLUŞUMU TERK ETTİLER

Almanya'da faaliyet gösteren ve 'Sülemancı' olarak bilinen İslam Kültür Merkezleri Birliği (VİKZ), Filistin’in Gazze Şeridi’ndeki İsrail vahşetine tepki gösteren Almanya Müslümanlar Koordinasyon Kurulu’ndan (KRM) ayrılma kararı almıştı. Diyanet İşleri Türk İslam Birliğii (DİTİB) İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) gibi kuruluşlar yer aldığı Almanya Müslümanlar Koordinasyon Kurulu’nun İsrail karşıtı tavrı nedeniyle VİKZ rahatsız olmuştu.

Almanya'da VİKZ’in bünyesinde yaklaşık 300 ibadethane ve eğitim derneği bulunuyor.

 


  •  


  •  
KAYNAK: AYDINLIK
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 153
  • Hasan İnce 11 dakika önce Şikayet Et
    Devletimiz daha neyi bekliyor bunlar fetö ya benzemez çok daha tehlikedeyiz.
    Cevapla
  • Tunceli 1071 11 dakika önce Şikayet Et
    Anlaşılıyorki bunlarda alamanya'nın kontrolündeki yeni fetö. Her ülkedenin yüzde on, hain kontenjanı vardır.
    Cevapla
  • İbrahim 17 dakika önce Şikayet Et
    "Bayram değil, seyran değil, Eniştem beni niye öptü?"
    Cevapla
  • İnadına REİS 20 dakika önce Şikayet Et
    Eee nede olmasa fetönün yerini alıyorlar devletimiz bunlarında icabına bakacak güçtedir. Almanlar boşuna mı onları yemliyor.
    Cevapla
  • dedem şamil 26 dakika önce Şikayet Et
    ajan merkezi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başıboş köpek protokolü tedirgin etti! Dron kovalamaya çalıştı
Uzmanından İncel detayı! Tek tek nedenini açıkladı: İşte temelindeki sebep...