NATO açıkladı: Nükleer tatbikat başlayacak

NATO, yıllık nükleer tatbikatı ‘Steadfast Noon’un başlayacağını açıkladı.

GİRİŞ 14.10.2024 17:55 GÜNCELLEME 14.10.2024 18:15

NATO, yıllık nükleer tatbikatı ‘Steadfast Noon’un bugün başlayacağını ve iki hafta süreceğini duyurdu. NATO basın bültenine göre, Steadfast Noon olarak bilinen iki haftalık tatbikat, 13 ülkeden 60'tan fazla uçağı ve 2.000'den fazla personeli kapsıyor. 


Steadfast Noon katılımcı ülkeler

Tatbikata Belçika ve Hollanda'nın ev sahipliği yaptığı Kleine Brogel ve Volkel hava üsleri sırasıyla ev sahipliği yapıyor. Uçuş operasyonları Kuzey Denizi ve Belçika, Danimarka, Almanya, Hollanda ve Birleşik Krallık gibi çevre ülkelere odaklanıyor. NATO, toplam sekiz üssün dahil olduğunu söylüyor.

NÜKLEER FÜZE TAŞIYAN UÇAKLAR

NATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, tatbikata 60'tan fazla uçak katılacak. Batı Avrupa üzerinde eğitim uçuşlarının yapılacağı tatbikat kapsamında ABD'nin nükleer füze taşıyabilen savaş uçakları da yer alacak.

GÜVENLİĞİN TEMEL TAŞI

Açıklamada, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin "Nükleer caydırıcılık, müttefik güvenliğinin temel taşıdır. Steadfast Noon, İttifak'ın nükleer caydırıcılığı açısından önemli bir sınavdır ve her türlü düşmana NATO'nun tüm müttefikleri koruyacağı ve savunacağı yönünde net bir mesaj verir" ifadelerine yer verildi.

ÜS MODERNİZASYONLARI

Tatbikat, Avrupa'daki nükleer üslerin çoğunda devam eden büyük iyileştirmelerle aynı zamana denk geliyor. Bu modernizasyon, ABD nükleer silahlarını, yeraltı kablolarını ve nükleer komuta ve kontrol sistemlerini depolayan yeraltı kasalarının ve yeni F-35A nükleer kabiliyetli avcı-bombardıman uçağı için gereken tesislerin güvenlik iyileştirmelerini içeriyor.

AVRUPA'DAKİ NÜKLEER ÜSLER

Avrupa'daki nükleer üslerin birçoğunda yakın zamanda nükleer silah ve hizmet ekipmanı taşıyan ABD C-17 uçakları tarafından kullanılmak üzere özel bir yükleme rampası inşa edildi. Bunlara Belçika'daki Kleine Brogel, İtalya'daki Ghedi ve Hollanda'daki Volkel dahildir. Ghedi ve Volkel'deki yeni rampalarda nükleer silah taşımalarını gizlemek için duvarlar var.

Bu yılki Steadfast Noon tatbikat alanında, Belçika'daki Kleine Brogel Hava Üssü, ABD Hava Kuvvetleri 701. Mühimmat Destek Filosu (MUNSS) dahil olmak üzere silah bakım tesislerinde kapsamlı iyileştirmeler geçirdi. Bu birim, silahların fiziksel güvenliği ve bakımından sorumlu olup, ayrıca talimat verildiğinde silahların kullanıcı ülkenin hava kuvvetlerine teslim edilmesinden sorumludur.Buna nükleer silah bakım kamyonları için yeni bir geçiş tesisi dahildir.

Ayrıca, nükleer silahların olduğu varsayılan alanın yanına C-17A nükleer nakliye uçağı için büyük bir pist eklendi, nükleer silahların bakımıyla ilgili olabilecek yüksek güvenlikli bir tesisin inşası neredeyse tamamlandı, yeni bir kontrol kulesi eklendi ve yer altı kabloları ve Alarm İletişim ve Görüntüleme (AC&D) sistemi yükseltildi. Bunların çoğu daha önce Google Earth'teki uydu görüntülerinde görülebiliyordu ve geçen yıl FAS tarafından açıklanmıştı , ancak o zamandan beri görüntü kaldırıldı ve Google Earth'teki üssün tüm görüntüleri ayrıntıları gizlemek için bulanıklaştırıldı. Nükleer şeffaflık adına görüntü buraya eklenmiştir. Steadfast Noon tatbikatına ilk kez Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin yeni nükleer sertifikalı F-35A avcı-bombardıman uçakları da dahil olacak.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Alman Büchel üssünde, üssün kuzey ucunda F-35A'lar için bir servis alanı, yenilenmiş bir pist ve nükleer silahlar alanında, nükleer silahları ve sınırlı ömürlü bileşenleri taşımak için kullanılan ABD C-17 nakliye uçakları için olası bir yükleme rampasının da dahil olduğu bir yıllık yenileme çalışmaları yürütülüyor.

Almanya'daki Büchel Hava Üssü'nün modernizasyonu kapsamında nükleer sığınakların etrafına çift çitle çevrili yeni bir güvenlik çemberi oluşturulması öngörülüyor.

Son olarak, bu yılki Steadfast Noon operasyon alanında en önemli yeni gelişme, nükleer görevin ABD Hava Kuvvetleri 48. Avcı Filosu'nun F-15E ve F-35A avcı bombardıman uçaklarına ev sahipliği yapan RAF Lakenheath'e geri dönmesidir. Üs daha önce 33 yeraltı depolama kasası ve 100'den fazla nükleer bombaya sahip büyük bir nükleer üs idi; ancak 2000'lerin ortalarında ABD Hava Kuvvetleri tüm silahları geri çekti ve nükleer görev rafa kaldırıldı.

Bu, 2022'de RAF Lakenheath'in nükleer yükseltmelerden geçen üsler listesine sessizce eklenmesiyle değişmeye başladı. Pentagon değişikliğin kanıtlarını ortadan kaldırmaya çalışsa da, diğer belgeler nükleer görevin geri döndüğünü açıkça ortaya koydu . RAF Lakenheath'teki inşaatın uydu görüntüleri, yeraltı WS3 kasalarına sahip 33 koruyucu uçak sığınağından yaklaşık 22'sinin nükleer yükseltmeye dahil olduğunu gösteriyor.

Nükleer görevin RAF Lakenheath'e dönüşü, yeraltı silah deposu bulunan orijinal 33 koruyucu uçak sığınağından 22'sini içeriyor. Nükleer silahların RAF Lakenheath'e geri dönüp dönmeyeceği veya yükseltmenin Avrupa'daki nükleer silah duruşunun esnekliğini artırmak ve savunmasızlığını azaltmak için bir yedek olarak mı tasarlandığı belirsizdir. Türkiye'deki 2016 hain darbe girişimi ve Başkan Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükümetinin politikalarından sonra, İncirlik Hava Üssü'ndeki kalan silahların geri çekilebileceği yönünde spekülasyonlar oldu. Bu amaçla, RAF Lakenheath'te hazır gibi görünen kasaların sayısının İncirlik'te aktif kalan sayıyla hemen hemen aynı olması ilginçtir.

SİLAHLARIN MODERNİZASYONU

Üs ve uçak modernizasyonlarına ek olarak, ABD Hava Kuvvetleri eski B61-3 ve B61-4 taktik nükleer bombalarını yeni B61-12 güdümlü nükleer bomba ile değiştirme sürecindedir.

Öncelik, Whiteman AFB'deki B-2 bombardıman uçaklarına yeni silahı tedarik etmekti, ancak şu anda B61-12'yi Avrupa'daki üslere göndermek ve B61-3/4 bombalarını söküm için Amerika Birleşik Devletleri'ne geri göndermek için hazırlıklar devam ediyor. Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA) yakın zamanda B61-12'nin yalnızca ABD Hava Kuvvetleri avcı-bombardıman uçakları için değil aynı zamanda sertifikalı NATO uçakları (F-16, F-35A ve Tornado) için de teknik olarak sertifikalı olduğunu bildirdi.

NÜKLEER BOMBA ABD VE AVRUPA'DA SERTİFİKALANDIRILDI

B61-12 nükleer bombası artık B-2 bombardıman uçağında ve tüm ABD ve NATO çift yetenekli savaş uçaklarında teknik olarak sertifikalandırılmış durumda.

B61-12'nin Avrupa'ya gönderilip gönderilmediği bilinmiyor. NATO yetkilileri yalnızca hazırlıkların devam ettiğini söylemekle yetindiler. Eğer öyleyse, aynı anda veya kısa bir süre içinde tüm üslere gitmesi pek olası değil. Bunun yerine, büyük olasılıkla yeni uçak ve üs yükseltme durumuna bağlı olarak eski silahların yerini kademeli olarak alacak.

Avrupa'daki üslere kurulan silah depolama kasasında B61-12 (alt) ve eski B61-4'ün (üst) yükleme eğitimi yer alıyor. Her kasa dört bomba depolama kapasitesine sahip ancak şu an sadece bir veya iki uçak bulunuyor.

Avrupa'da beş ülkedeki altı üste konuşlandırılmış yaklaşık 100 B61 nükleer bomba olduğu tahmin ediliyor. Bunlar, yaklaşık 3.700 nükleer silahtan oluşan ABD nükleer stokunun küçük bir kısmını oluşturuyor .

YILLIK NÜKLEER TATBİKAT

Steadfast Noon yıllık bir tatbikattır ve bunun planlaması bir yıldan uzun bir süre önce başladı. NATO'nun nükleer tatbikatı, her yıl ekim ayında yapılıyor. Bu yılki tatbikat, ev sahibi ülkeler Belçika ile Hollanda üzerinden, Danimarka, İngiltere ve Kuzey Denizi üzerindeki hava sahasında uçuşları içeriyor.

RUSYA'DAN İLK TEPKİ: GERİLİMİ TIRMANDIRIR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO'nun Steadfast Noon tatbikatının Ukrayna'da 'sıcak savaşın' yaşandığı bir dönemde gerilimi tırmandırdığını söyledi

Reuters'in haberine göre Peskov Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki sıcak savaş koşullarında böyle bir tatbikat gerilimin daha da tırmanmasından başka bir şeye yol açmaz" dedi.

KAYNAK: DHA, HABER7
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 ABD’den vatandaşlarına Lübnan’ı terk edin çağrısı
Halil Umut Meler'e saldıran Faruk Koca için 13 yıl hapis talebi!