Tayvan'ın etrafını kuşatmıştı! Çin'den yeni adım

Çin, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan çevresini kuşatan kapsamlı askeri tatbikatını sonlandırdığını duyurdu. Çin tatbikatın, Tayvan'ı destekleyenlere 'güçlü caydırıcılık' mesajı vermeyi hedeflediğini vurguladı.

GİRİŞ 14.10.2024 22:09 GÜNCELLEME 14.10.2024 22:17
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Çin Halk Kurutuluş Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Li Şi, kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katıldığı "Müşterek Kılıç-2024B" adı verilen tatbikatın sonlandırıldığını açıkladı.



Komutanlığa bağlı tüm birliklerin her zaman teyakkuzda olduğunu ifaden eden Li, Tayvan'ın bağımsızlığına yönelik girişimleri engellemek üzere yoğun talim ve tatbikatları sürdüreceklerini ifade etti.

Li, birliklerin gerçek muharebe kabiliyetlerini sınamayı amaçlayan tatbikatın Tayvan'ın bağımsızlığını savunan unsurlara karşı "güçlü caydırıcılık" mesajı vermeyi hedeflediğini vurguladı.

Tayvan'ı kuzey, güney ve doğudan çevreleyip kritik limanları bloke ederek Ada'yı adeta ablukaya alan tatbikat gece saatlerinde başladı.

Çin'in Liaoning uçak gemisinin de katıldığı tatbikatta, savaş uçakları ve gemiler çoklu yönlerden Ada'ya müşterek saldırı talimleri icra etti.

Çin'den Tayvan'ı kuşatan hamle! Ordudan kapsamlı mesajÇin'den Tayvan'ı kuşatan hamle! Ordudan kapsamlı mesaj

ADA ÇEVRESİNDE 125 SAVAŞ UÇAĞI VE 34 GEMİ GÖRÜLDÜ

Tayvan Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, tatbikat süresince Çin ordusuna ait 125 savaş uçağı, 17 savaş gemisi ile 17 sahil güvenlik gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü bildirdi.

Açıklamada, savaş uçaklarından 90'ının Tayvan Boğazı'nda, tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan "orta çizgi"nin ötesine geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği sahada uçtuğu aktarıldı.

Donanma ve sahil güvenlik gemilerinden hiçbirinin Ada'nın "bitişik bölgesi" olarak adlandırılan, karadan 24 deniz mili mesafedeki bölgeye girmediği belirtilen açıklamaya göre, herhangi roket atışına rastlanmadı.

ABD,"ENDİŞELERİNİ" DİLE GETİRDİ

ABD yönetimi, tatbikat nedeniyle endişelerini dile getirdiği bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Çin ordusunun eylemlerinin "yersiz" olduğunu ve gerilimi yükseltme tehlikesi taşıdığını ifade etti.

Sözcü Miller, Çin'e itidal tavsiye ederken Tayvan Boğazı ve daha geniş bölgedeki barış ve istikrarı bozacak hareketlerden kaçınma çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği tatbikatın Tayvan Boğazı'nın iki yakası arasında yeni gerginlik unsuru yarattığına dikkati çekerken, Japonya Başbakanı Şigeru İşiba ise "Tayvan bağlantılı her gelişmeye hazır olacaklarını" belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında, ayrılıkçıların provokasyonlarının er geç karşılık bulacağını ifade ederek, "Tayvan'ın bağımsızlığı ile Tayvan Boğazı'nda barış, birbiriyle uyumlu değildir." dedi.

TATBİKAT, TAYVAN'IN YENİ LİDERİ LAİ'NİN "ULUSAL GÜN" KONUŞMASININ ARDINDAN GELDİ

Tayvan'ın çevresinde abluka oluşturan tatbikat, Ada'daki hükümetin lideri Lai Ching-te'nin ilk "Ulusal Gün" konuşmasının ardından geldi.

Lai, 1912'de Çin Cumhuriyeti'nin kurulmasına giden süreci başlatan 1911 Devrimi'nin başlangıç yıl dönümü olan ve Ada'da "Ulusal Gün" olarak kutlanan 10 Ekim'de yaptığı konuşmada, Pekin yönetiminin Tayvan'ı temsil etmeye hakkı olmadığını savunmuştu.

Tayvan'da hükümetin devamı olduğunu iddia ettiği Çin Cumhuriyeti ile Çin ana karasında hakim Çin Halk Cumhuriyeti'nin "birbirinin boyunduruğunda bulunmadığını", bu yüzden Çin'in Tayvan'ı temsil hakkı olmadığını dile getiren Lai, "ilhaka ve egemenlik gasbına karşı direnecekleri" mesajını vermişti.

Pekin yönetimi Lai'nin sözlerine tepki göstermiş, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao, "Tayvan'ın egemenliğe sahip olduğu", "Çin ile Tayvan'ın birbirinin boyunduruğunda bulunmadığı" gibi yorumların aynı bağımsızlık anlatısının farklı versiyonları olduğunu, Lai'nin bu sözleriyle bir kez daha Tayvan'ın bağımsızlığı konusundaki inatçılığını ve kendi siyasi çıkarı uğruna Tayvan Boğazı'nda gerilimi yükseltme niyetini ortaya koyduğunu belirtmişti.

Çin, Tayvan liderinin 20 Mayıs'ta yemin töreninde yaptığı konuşmaya da aynı kurguda bir askeri tatbikat düzenleyerek yanıt vermişti. Lai, konuşmasında, "Çin Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti birbirinin boyunduruğunda değildir." ifadelerini kullanmıştı. Çin ordusu, Lai'nin konuşmasından 3 gün sonra, "Müşterek Kılıç-2024A" adını verdiği askeri tatbikata başlamıştı. Ada çevresini kuşatan askeri tatbikat 2 gün sürmüştü.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik ihtilafı sürüyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada'nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 27
  • Selim 58 dakika önce Şikayet Et
    Abd israilin peşinden koşarken zamansız yakalandı ve çinden it gibi korkuyor.
    Cevapla
  • Levrock 2028 1 saat önce Şikayet Et
    Tayvan diye bir devlet mi var? Orasi tarih boyunca hep Cinin topragiydi, darbeden sonra kacan hükümet o adada kendilerince sahte bir devlet kurdular, tipki Kibris in Türkiye topragi oldugu gibi Tayvan da Cin in topragidir
    Cevapla
  • DURSUN 1 saat önce Şikayet Et
    Çin eninde sonunda tayvanı alacak bundan kurtuluşu yok
    Cevapla
  • Sait 1 saat önce Şikayet Et
    Tayvana hince havlamalar başladı.Filistin olunca itraile ses yok.
    Cevapla
  • misafir 1 saat önce Şikayet Et
    hiçbir emperyalist devlete güvenilmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Batı Trakya Türkleri'nden Yunan'a tokat! Sahte müftü camiden kovuldu: Kime tapıyorsun sen?
Tarih yazdık! İzlanda'da zafer bizim