İsrail önleyici füze kıtlığı ile karşı karşıya!

Uzmanlara göre İsrail'in misilleme saldırısına İran'ın tepki vermesi ya da Hizbullah'ın saldırıya geçmesi durumunda İsrail'in hava savunması ''yetersiz'' kalabilir.

GİRİŞ 15.10.2024 16:58 GÜNCELLEME 15.10.2024 17:52
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

İngiliz Financial Times gazetesinin Salı günkü haberine göre İsrail, Gazze ve Lübnan'da bir yıldır devam eden savaş ve İran'la olası bir çatışmaya hazırlandığı bir dönemde hava savunma sistemindeki roket ve füze önleyicilerinde potansiyel bir eksiklikle karşı karşıya.

UZMANLARDAN İSRAİL İÇİN KRİTİK UYARI

Financial Times'ın uzmanlara ve eski askeri yetkililere dayandırdığı haberine göre Washington, özellikle Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) füze sistemi gönderme vaadinde bulunarak Yahudi devletine bu konuda yardımcı olmaya çalışsa da İsrail'in hangi hedefleri savunmaya öncelik vereceğine karar vermesi gerekebilir.

 İsrail'in mühimmat sorununun oldukça ciddi olduğunu ifade eden Eski bir ABD savunma yetkilisi olan Dana Stroul, “Eğer İran bir İsrail saldırısına karşılık verir ve Hizbullah da buna dahil olursa, İsrail'in hava sistemleri yetersiz kalacaktır” dedi.

"ABD'NİN KAYNAKLARI SINIRSIZ DEĞİL!"

Stroul “ABD’nin tedarik kaynaklarının sınırsız olmadığını ve Washington'un hem Ukrayna hem de İsrail'e devam edegelen tedarikini aynı hızda sürdüremeyeceğini” de sözlerine ekledi.

İsrail' in balistik füzeleri düşürmek için kullandığı Arrow füzelerini üreten devlet şirketi  CEO'su Boaz Levy de üç vardiya çalıştıklarını söyleyerek: “Bazı tesislerimiz haftanın yedi günü 24 saat çalışıyor. Amacımız tüm sorumluluklarımızı yerine getirmek” dedi. Levy, önleyici füzeleri üretmek için gereken sürenin ‘gün meselesi olmadığını’ da sözlerine ekledi. İsrail stoklarının büyüklüğünü açıklamasa da, “Stokları yenilememiz gerektiği bir sır değil” diye ekledi.

İSRAİL'İN ÇOK KATMANLI SİSTEMİ

Israil'in kullandığı çok katmanlı sistem kısa menzilli füzeleri vurmak için kullanılan Demir Kubbe, orta menzilli füzeleri engellemek için kullanılan David's Sling ve uzun menzilli balistik füzeleri engellemek için tasarlanan Arrow sistemlerini içeriyor.

İşgalci İsrail’in saldırılarını artırdığı 7 Ekim'den bu yana, işgalci ordunun verilerine göre Gazze ve Lübnan'dan İsrail'e 20,000'den fazla roket ve füze fırlatıldı ve hava savunma sistemleri bu füzelerin büyük bir kısmını düşürdü.

İsrail, ABD ve bölgesel müttefiklerinin yardımıyla İran'ın iki füze saldırısını önledi. İsrail, Tahran ve vekillerinin daha da agresif bir tepki vermesine yol açabilecek Ekim saldırısına kendi seçeceği bir zaman ve şekilde karşılık verme sözü verdi.

"HİZBULLAH HENÜZ TÜM KAPASİTESİNİ ORTAYA KOYMADI"

Eski İsrail ordusu generali Assaf Orion'a göre, Lübnan'daki İran destekli Hizbullah henüz tüm kapasitesini ortaya koymadığı için İsrail tam olarak sınanmadı.

Financial Times'a konuşan Orion, “Savaş öncesi öngörülen fırlatma kapasitesinin sadece onda biri kadar, yani günde iki bin roket yerine birkaç yüz roket fırlatıyor” dedi ve ekledi: “Bu boşluğun bir kısmı Hizbullah'ın tam kapasiteyle saldırmamayı tercih etmesinden, bir kısmı da IDF'nin kapasitesini düşürmesinden kaynaklanıyor... Ancak Hizbullah'ın güçlü bir operasyon düzenlemek için yeterince kapasitesi var”

KAYNAK: HABER7
Fatih Yoncalık Haber7.com - Haber editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

YORUMLAR 22
  • hakan 28 dakika önce Şikayet Et
    abd hıc dusunuyormu kaynaklarının hızla tukendıgını olası çin tayvan savasında nasıl aksıyon alacagını kaynakların tukendı artık ızlersınız
    Cevapla
  • Ahmet 37 dakika önce Şikayet Et
    Ya Rabbim ABD'nin sonunu getir, kullarını bu şeytanlardan kurtar, mazlumların sevindir. Firavun'u suda boğdurduğun gibi ABD yi de boğdur. Amin...
    Cevapla
  • Stratejik bakış 1 saat önce Şikayet Et
    İranın nükleer tesislerini vurarak orta doğuyu radyasyonla öldürmenin planını yapan siyonlar sizindecoksijeniniz .karbon dioksit..olur geberirsiniz
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Ingilizler cok tehlikeli
    Cevapla
  • Gani 1 saat önce Şikayet Et
    Virüs..virüs..virüs..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail önleyici füze kıtlığı ile karşı karşıya!
Gıda sahtekarlarının avcısı! Sistem nasıl işliyor? İşte aşama aşama süreç