Guterres’den Gazze işgali çıkışı: “İki devletli çözüm tesis edilmeli”

BRICS Liderler Zirvesi’ndeki "Genişletilmiş BRICS+" toplantısında konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de işgalin sona erdirilmesi ve iki devletli çözümün tesis edilmesi çağrısını yineledi.

GİRİŞ 24.10.2024 17:01 GÜNCELLEME 24.10.2024 17:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Guterres, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi’ndeki "Genişletilmiş BRICS+" toplantısında konuştu.

BRICS'in dünya nüfusunun neredeyse yarısını temsil ettiğini hatırlatan Guterres, BRICS'in çok taraflılık ve uluslararası sorunların çözülmesi konusuna olan "bağlılığını" övdü.

"İZOLE BİR BİÇİMDE HAREKET EDİLMEMELİ"

Guterres, hiçbir grup veya ülkenin izole bir şekilde hareket etmemesi gerektiğini dile getirerek "Küresel zorlukların üstesinden gelmek için küresel bir aile olarak çalışan bir uluslar topluluğu gerekir." dedi.

Bugünün uluslararası finans sisteminin birçok kırılgan ülkeye ihtiyaç duyduğu desteği sunmadığını belirten Guterres, "modası geçmiş, etkisiz ve adil olmayan" uluslararası mali yapıda reform yapılması gerektiğine işaret etti.

BM ELEŞTİRİSİ

Guterres, "barış mekanizmasını" güçlendirmeleri ve güncellemeleri gerektiğini ifade ederek "Buna Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) günümüz dünyasını yansıtmasını sağlayacak reformlar da dahil." diye konuştu.

Gazze'de derhal ateşkes sağlanması, tüm esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımların herhangi bir engelle karşılaşmadan etkin bir şekilde ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Guterres, dünyada genel olarak barışa ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İÇİN ÇABA SARFEDİLMELİ 

Guterres, "Kısa bir süre önce BM Genel Kurulu kararıyla bir kez daha teyit edildiği üzere, işgalin sona erdirilmesi ve iki devletli çözümün tesis edilmesi için geri dönüşü olmayan bir ilerleme kaydetmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Lübnan'da BMGK'nin 1071 sayılı kararının tam olarak uygulanması gerektiğinin altını çizen Guterres ayrıca, Ukrayna'da ve Sudan'da da barışa ihtiyaç olduğunu söyledi.

Filistin'in BM Genel Kurulu'na ilk kez sunduğu ve İsrail'in işgal altındaki topraklarda mevcudiyetini 12 ay içinde sonlandırmasını talep eden karar tasarısı geçen ay BM Genel Kurulu'nda yapılan özel oturumda oylanarak 14'e karşı 124 oyla kabul edilmişti.

BMGK'NİN 1701 SAYILI KARARI

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hattı'nın gerisine çekilmesini ve bu hatla Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Ancak Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler, 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında bulunuyor.

KAYNAK: AA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Ahndndr07 1 ay önce Şikayet Et
    konuşmaktan sıkılmadınızmı? kime döylüyorsunuz bunca şeyi?
    Cevapla
  • Rachel Corrie 1 ay önce Şikayet Et
    70 yıldır bunu söyleyen herkesi düşman ilan ettiler. Amerikalı Jimmy Carter, İsrailli İzak Rabin, İsveçli Kont Bernadotte....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamza Tümeni Komutanı: YPG'yi bitireceğiz, hedefimiz Ayn el-Arab
Altay: Çıkmış diyor ki; Suriye’deki işlere biz talibiz, arkadaş sen önce önündeki işi yap