Aliyev ve Paşinyan'dan ortak talimat! Paşinyan: Büyük ölçüde anlaştık

Azerbaycan lideriyle Ermenistan Başbakanı, iki ülke arasındaki barış anlaşmasının en kısa sürede tamamlanması için Dışişlerine talimat verdi. Öte yandan Paşinyan, Azerbaycan'la barış anlaşması metninin büyük bölümünde anlaşıldığını açıkladı

GİRİŞ 25.10.2024 08:31 GÜNCELLEME 25.10.2024 09:31
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, dışişleri bakanlarına iki ülke arasında barış anlaşmasının mümkün olan en kısa sürede tamamlanması ve imzalanması için ikili müzakerelere devam etmeleri talimatı verdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Aliyev ve Paşinyan, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'ndeki "Genişletilmiş BRICS+" toplantısı kapsamında bir araya geldi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'la Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ın da hazır bulunduğu toplantıda, iki ülke arasında yürütülen barış görüşmeleri, sınırların belirlenmesi süreci ve ilgili diğer konular müzakere edildi.

"ANLAŞMA İMZALANMAYA YAKIN"

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'la imzalanacak barış anlaşması taslak metni üzerinde yüzde 80-90 anlaşma sağlandığını belirtti.

Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in haberine göre Paşinyan, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'ndeki "genişletilmiş BRICS+" toplantısında konuştu.

Barış anlaşması taslak metni üzerinde yüzde 80-90 anlaşma sağlandığını ve iki ülke arasındaki barışın temellerini oluşturacak olan ana konularda mutabakat sağlandığını kaydeden Paşinyan, Azerbaycan'a, barış anlaşmasının üzerinde anlaşılan metinle imzalanmasını önerdiklerini belirtti.

Başbakan Paşinyan, her iki ülke arasında, birbirlerinin toprak bütünlüğünün karşılıklı olarak tanınması, şimdi ve gelecekte karşılıklı toprak iddialarında bulunulmaması, güç kullanmama ve güç kullanma tehdidinde bulunmama ile birbirlerinin iç işlerine karışmama konusunda tam mutabakat sağlandığını dile getirdi.

Paşinyan, diplomatik ilişkilerin kurulması ve barış anlaşmasıyla ilgili tarafların üstlendiği yükümlülüklerin yerine getirilmesi için ikili mekanizmaların kurulmasına dair de anlaşma sağlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bugün mutabakata varılan içerikte, taslak anlaşma, Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki barış için güçlü temeller oluşturmak ve ilişkileri düzenlemek için gerekli tüm temel konuları formüle ediyor, ele alıyor ve çözüyor. Biz, Azerbaycan'a artık bu anlaşmayı imzalamasını öneriyoruz."

"BAKÜ'YE NAHÇIVAN BAĞLANTISI SAĞLAMAYA HAZIRIZ"

Konuşmasında ülkesinin girişimi olan "Barış Kavşağı" projesinden bahseden Paşinyan, bu kapsamda, araçların, yüklerin, yolcuların, boru hatlarının, kablo bağlantılarının Ermenistan topraklarından geçişini organize etmekle ilgilendiklerini ve buna hazır olduklarını belirtti.

Paşinyan, Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki iletişimin de bu proje kapsamında sağlanabileceğini belirterek Azerbaycan'a basitleştirilmiş sınır ve gümrük kontrol prosedürleri ile ilave güvenlik mekanizmaları önerdiklerini kaydetti.

Ermenistan Başbakanı, ülkesinin, topraklarından geçen malların, kaynakların, araçların ve insanların güvenliğini sağlayabileceğini belirterek "Bu bizim arzumuz ve yükümlülüğümüzdür, bunu garanti ediyoruz ve her zaman garanti edeceğiz. Ermenistan'ın kendi egemen topraklarında iletişim güvenliğinin sağlanmasına üçüncü bir ülkenin katılımını kabul ettiği veya bunun herhangi bir belgede öngörüldüğü yönündeki tüm ifadeler gerçekle bağdaşmamaktadır." ifadelerini kullandı.

SINIRLAR 1991 ALMATI BİLDİRGESİ'NE UYGUN ÇİZİLECEK

İki ülke arasında sınır belirleme çalışmalarına da değinen Paşinyan, Ermenistan ve Azerbaycan sınır belirleme komisyonları ortak yönetmeliğinin 23 Ekim'de Ermenistan Ulusal Meclisi tarafından onaylandığını ve buna göre sınırların 1991 Almatı Bildirgesi temelinde çizileceğini söyledi.

Paşinyan, söz konusu yönetmeliğe dair Ermenistan Anayasa Mahkemesi kararının ise Ermenistan anayasasında komşu ülkelere yönelik toprak iddialarının varlığına ilişkin tüm endişeleri nihai olarak ortadan kaldırdığını savundu.

KAYNAK: AA
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 16
  • Güney Azerbaycan 1 hafta önce Şikayet Et
    İran'ın işgali altındaki Güney Azerbaycan bölgesinin kurtarılarak Azerbaycan Respublikası topraklarına katılması bir ihtiyaçtır. Azerbaycan topraklarının birleşmesi elzemdir. İran'daki Azerbaycan Türkleri, Ali Hamaney tarafından masallar anlatılarak uyutulmuş durumdadırlar. Uyanın Azerbaycan Türkleri.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Bunlara güven olmaz sinsi sinsi planlar yapmaya devam ederler
    Cevapla
  • Olim 1 hafta önce Şikayet Et
    Birlikde olmaktan baska çareniz yok yoksa kukla olursun ya Rusyanin yada Amerika'nın Türkiye'nin yanında olunki kıyamete kadar devletiniz baki kalsın
    Cevapla
  • taner hekimoğlu 1 hafta önce Şikayet Et
    Esas sorun yeni başlıyor. Azerbaycan daki Ermeniler o ülkenin başına bela olmaya aday. Türkiye deki pkk gibi.
    Cevapla
  • Ferhat34 1 hafta önce Şikayet Et
    Hadi hayırlısı bu beladan da kurtaralım inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'de deprem! Neden görevden alındı? Gallant 3 madde saydı, Peş peşe itiraflar
Batman'da polise molotoflu ve havai fişekli saldırı!