Erdoğan'dan Batılı ülkelere: Filistin'e karşı borçlanıyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı ülkelerin Nazi döneminde yapılanlardan dolayı kendilerini İsrail'e karşı borçlu hissettiklerini söyleyerek, "Bugün de Filistinlilere karşı borçlanıyorlar. Torunlarına utanç verici bir geçmiş bırakıyorlar" dedi.

GİRİŞ 25.10.2024 10:58 GÜNCELLEME 25.10.2024 14:09
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS Zirvesi'ne katılmak için, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın Kazan kentine gitti. Burada önemli görüşmeler yapan Erdoğan, dönüş yolunda aralarında Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet'in de olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BRICS'LE İLİŞKİLER VE OLASI ÜYELİK

SORU: BRICS Zirvesi’ne katılarak önemli temaslarda bulundunuz. Şunu sormak istiyorum, Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusu kamuoyunda duyulduktan sonra başlayan bir yön değişimi tartışması, soru işareti vardı. Siz de önceki açıklamalarınızda "BRICS’e katılma isteği NATO’ya alternatif değil" vurgusu yapmıştınız. Kazan Zirvesi sonrasında gelinen noktayı sormak istiyorum, Türkiye’nin durduğu yeri nasıl değerlendirirsiniz? Bir de Türkiye Kazan Zirvesi’nden ne tür sonuçlarla ayrılıyor?

CEVAP: BRICS yükselen ekonomilerin özellikle bir arada olduğu büyük bir platform. Bu gerçeği görmek durumundayız. Türkiye olarak BRICS ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. BRICS üyesi ülkelerle ikili olarak zaten uzun yıllara dayalı ilişkilerimiz, birlikteliğimiz söz konusu. BRICS de diğer platformlar ve uluslararası oluşumlar da bizi ekonomik açıdan güçlendiren unsurlardır. Bunları da biz görmezden gelemeyiz. Hem Doğu hem Batı ülkesi olduğumuzu sürekli anlattık. Türkiye’nin BRICS ile iş birliğini ilerletmesi, ekonomik ortaklıklarımızın sayısını artırmayı karşılıklı saygı çerçevesinde bu dayanışmayı sürdürmemiz, "kazan-kazan" esasına göre hem BRICS ülkelerinin hem de ülkemizin çıkarınadır. Nitekim başta dönem başkanı olarak Sayın Putin olmak üzere yaptığımız ikili görüşmeler, bunları çok açık net ortaya koyuyor. Bu anlayıştan birilerinin bize yapmış olduğu telkinlerle vazgeçemeyiz. Kendi kararımızı kendimiz vermek suretiyle yolumuza devam edeceğiz.

"BATILI ÜLKELER ŞİMDİ DE FİLİSTİN'E BORÇLANIYOR"

SORU: İtalya, İspanya gibi bazı ülkeleri dışarıda tutarsak Batı'nın İsrail'in Gazze'deki uyguladığı soykırıma ve Lübnan'da yaptığı katliama sessiz kaldığını görüyoruz. Sizin BRICS Zirvesi'nde yaptığınız ikili görüşmelerde diğer ülkelerin yaklaşımı nasıldı? Bu konuda ne düşünüyorlar ve Batı'dan hangi noktada ayrışıyorlar?

CEVAP: Bu zikrettiğiniz ülkeler bu konuda gerçekten kararlı. Onlar Filistin’e destekten taviz vermiyor. Biz bundan sonraki süreçte de gerek İspanya gerek İrlanda gerekse Norveç ve Slovenya gibi ülkelerle bu dayanışmamızı sürdürme kararlılığındayız. Birlikte adım atarsak güç kazanabiliriz. Batı maalesef kendini İsrail’e karşı borçlu hissediyor. Mesela Almanya Nazi döneminde yaşananlar nedeniyle kendilerini İsrail’e karşı sorumlu görüyor. Bazı Batılı ülkelerin de tutumu aynı şekilde. O dönemde Avrupa Yahudilerine karşı Nazi yönetiminin yaptıklarına sessiz kaldıkları için bir borç ödeme yöntemi olarak İsrail’in soykırımına sessiz ve tepkisiz kalıyorlar. Yani Batı, bir anlamda borcu borçla kapatmaya çalışıyor. Fakat şimdi de Filistinlilere karşı borçlanıyorlar, bu dönemin Nazileri haline gelen İsrail’e kol kanat gererek torunlarına utanç verici bir geçmiş bırakıyorlar. BRICS üyelerinin de Filistin’in haklı davasına ve İsrail’in hedefindeki Lübnan’a daha fazla destek vermelerini, İsrail saldırganlığına yüksek sesle "dur" demelerini bekliyoruz.

İSRAİL'E SİLAH AMBARGOSU UYGULANIR MI?

SORU: Birleşmiş Milletler nezdinde İsrail'e silah satışını durdurmasına yönelik bir girişim başlatmıştınız. Ardından İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yle de bu durumu görüştüğünüzü biliyoruz. İspanya, İrlanda ve Fransa'dan da buna yönelik bir açıklama gelmişti. Yine BRICS üyelerine de bu girişimi desteklemeleri çağrısında bulundunuz. Bu konuda bir ittifak politikası uygulamak ve benzer ülkeleri bir araya getirerek, ülkeleri İstanbul'da toplamak noktasında bir gelişme olur mu?

CEVAP: İsrail'i durdurmak, onların bebekleri, çocukları, anne ve babaları öldürmesinin önüne geçmek için silaha erişimin önünü kesmemiz şart. Şu an itibariyle Amerika ve Almanya başta olmak üzere birçok ülke maalesef verdikleri silahlarla İsrail'in katliamını sürdürmesine destek oluyor. Biz de Birleşmiş Milletler çatısı altında bu soruna bir çözüm olması, İsrail'e kapsamlı bir silah ambargosu konulması için girişim başlattık. Bu çağrımıza destek verenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Umarız 'İnsanlık İttifakı' olarak bu girişimimizi başarıya ulaştırır ve kalıcı barış için bir kapı aralarız. Ateşe benzin dökenlere inat bu yangını söndürmek için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. İsrail’e karşı silah ambargosu çağrımızın İtalya, İspanya, İrlanda ve Fransa gibi ülkeler tarafından da yapılmış olması, konunun giderek daha fazla gündeme geldiğini gösteriyor. Demek ki sadece biz değil, pek çok ülke İsrail’in pervasızca, orantısız güç kullanımından rahatsız. Ama gelinen aşamada Türkiye’nin başını çekeceği ülkelerin, insan hakları ve uluslararası hukuk konularında daha güçlü bir ses çıkartması gerekiyor. Diplomatik zeminin güçlendirilmesi, alternatif bakış açıları geliştirilmesi ve uluslararası baskının artırılması için ne gerekiyorsa yapılmalı ve insanlığa kasteden bu terör devleti durdurulmalıdır.

KAYNAK: HABER7
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 14
  • Misafir 2 saat önce Şikayet Et
    hikaye okumasına almanlar hiç bir Yahudi yi yakmadılar zavallı Avrupa ya gelen göçmen ve çingeneler yaktılar
    Cevapla
  • mesela 3 saat önce Şikayet Et
    Alamanlarin soy kirim yaptigi topluluk nasil oluyorda simdi alamanlari yönetiyor
    Cevapla
  • Das 3 saat önce Şikayet Et
    Almanya nazi döneminde yaptigi yahudi katliamindan utandigi yok hatta eskiye dogru nazi dönemine dogru ilerliyor secimlerde yüzde 30 dan fazla ultra irkci parti afd oy vermis bir topluluk isra il yahudi insanlarin yasadigi zulmü filistin lübnan halkina yasatmamali yahudilerin dünyada tek düsmani nazi almanyasi dir
    Cevapla
  • Eyman 2 saat önce Şikayet Et
    Sn. Başkan ne dediğini ve neden dediğini çok iyi biliyor, her şeyin farkında.
    Cevapla
  • Ati 3 saat önce Şikayet Et
    daha önce soykırım yapan Almanya çok utanmış. soykırım yapmıyor artık. ama yapanlara destek veriyor. bı sonraki adım da soykırım yapanları gidip yerinde izlerler
    Cevapla
  • Hoca 4 saat önce Şikayet Et
    Ne NATO ne Bricks ne BM Ne Bilmen ne... İslâm birliği acil kurulmalı İslâm askeri işbirliği sağlanmalı İslâm ortak pazarı hayata geçmeli İslâm hâkim olmalı kısaca.... Ya rabbim tez zamanda nasip eyle... Şeriatı garra hâkim olduğu hayat sistemini görmeyi nasip eyle Allah'ım... Şu mübarek cuma hürmetine bizleri rasulün hayatını izlemeyi nasip eyle Allah'ım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
En fazla döviz rezervi olan ülkeler açıklandı! Türkiye'nin ne kadar dövizi var?
Yenidoğan çetesinin yeni telefon görüşmeleri ortaya çıktı! ‘Türkmen mafyasına bulaşırız’