Bilim insanlarının İpek Yolu üzerindeki yeni keşifleri

Bilim insanları, İpek Yolu üzerinde iki kayıp şehrin kalıntılarının bulunduğunu açıkladı.

Bilim insanlarının İpek Yolu üzerindeki yeni keşifleri
Bilim insanlarının İpek Yolu üzerindeki yeni keşifleri
GİRİŞ 25.10.2024 17:13 GÜNCELLEME 25.10.2024 17:13

Bilim insanları yapılan yeni bir araştırmayla birlikte, Özbekistan’da Çin'den Avrupa'ya uzanan İpek Yolu üzerinde iki kayıp şehrin kalıntılarını bulduklarını duyurdu.

İHA VE LİDAR

Özbekistan Ulusal Arkeoloji Merkezi Müdürü Maksudov ve Washington Üniversitesi St. Louis Arkeologlarından Michael Frachetti liderliğindeki keşif, insansız hava araçları ve lidar adı verilen, yansıyan ışıktan yararlanarak çevrenin üç boyutlu haritalarını oluşturan uzaktan algılama aracı sayesinde bulundu.

İpek Yolu

ASIRLAR ÖNCESİNDEN YAŞAM KALINTILARI

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, göçebe toplulukların yaşam tarzlarına ışık tutması bakımından bu araştırmanın önemi vurgulandı. Bilim insanları 120 hektarlık bir alana yayılan Tugunbulak'ın binlerce kişiye ev sahipliği yaptığını ifade etti. 8 ila 11’inci yüzyıllarda yaşandığı düşünülen Tugunbulak'da yapılan kazılarda fırın ve ocak kalıntıları çıkarıldı. Tugunbulak'a 5 kilometre mesafede yer alan Taşbulak'ın ise 6 ila 11’inci yüzyılda insanlara ev sahipliği yaptığı tahmin edildi.

'ZORU BAŞARDIK'

Arkeolog Michael Frachetti araştırma süreci ile ilgili olarak, "İnsanlara bu muhteşem yeri bulduğumuzu söylüyorduk ve şüpheyle yaklaşıyorlardı. Asıl büyük zorluk, bu şehri bilimsel olarak nasıl belgeleyip gerçekte ne olduğunu göstermekti" dedi.

KAYNAK: DHA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gülen'in cenazesinde bomba detaylar: Helallik yok, cami yok, incil ve siyon yıldızı...
En fazla döviz rezervi olan ülkeler açıklandı! Türkiye'nin ne kadar dövizi var?