Türkiye teklif etti, Rusya duyurdu: Sabırsızlıkla bekliyoruz!

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Genel Müdürü Lihaçev yaptığı açıklamada Türkiye'nin ikinci projesi olacak Sinop Nükleer Santrali inşasının en kısa sürede kendilerine tebliğ edileceği konusunda ümitli olduklarını açıkladı.

GİRİŞ 26.10.2024 10:10 GÜNCELLEME 26.10.2024 10:31
Bu Habere 129 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'de yeni bir nükleer santral inşa etmek maksadıyla Rosatom'a teklif yaptığını yazdı.

Haberde, santralin Sinop'ta yapılmasının planlandığı ifade edildi.

"SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ"

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, RT televizyonuna yaptığı açıklamada Türk hükümetinin Sinop Nükleer Santrali'ni inşa etme hakkını en kısa zamanda Rosatom'a resmen vereceği konusunda 'ümitli' olduklarını dile getirdi.

Bu durumun Rus tarafı için büyük bir onur olacağının altını çizen Lihaçev, tüm çaba ve en iyi uygulamaları bu proje için hayata geçireceklerini dile getirdi.

Lihaçev açıklamasını, "Nihai karar Türk hükümetine ait olacaktır. Ancak, elbette, dedikleri gibi, bu kararın mümkün olan en kısa sürede verilmesi için sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak 7 Ekim'de yaptığı açıklamada Rusya' nın Türkiye'de Sinop sahasında ikinci bir nükleer santral inşa etme olasılığını incelediğini ve projeye ilişkin en uygun kararı almaya hazırlandığını dile getirmişti.

Novak yaptığı açıklamada, mevcut deneyime ve Akkuyu projesindeki çalışmalara dayanarak Türk tarafına en uygun çözümü sunacaklarına inandıklarını sözlerine eklemişti.

Temmuz ayında Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar verdiği bir röportajda Rosatom'un Sinop Nükleer Santrali'nin inşasına yardımcı olmak için diğer ülkelerin şirketlerinden daha uygun olduğunu ve Rosatom'un Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasındaki deneyiminin şirketi diğer potansiyel adaylardan olumlu bir şekilde ayırdığını söylemişti.

TÜRKİYE'YE 45 MİLYAR DOLAR KAZANDIRACAK

Akkuyu NGS’nin, yaklaşık 15 milyon kişiye (Türkiye nüfusunun %18'i) yanı sıra sivil ve endüstriyel altyapı tesislerine 7/24 temiz elektrik sağlayacak.

“Dört ünitenin tamamının devreye alınmasının ardından Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak." diyen Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, "Projenin nükleer santralin tüm yaşam döngüsü boyunca Türkiye'nin GSYH'sına tahmini katkısının yaklaşık 45 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Ayrıca, Akkuyu NGS Projesinin geri ödeme süresine ulaşmasından sonra ve Nükleer Güç Santralinin kalan yaşam döngüsü boyunca Türkiye, Rus yatırımlardan elde edilen gelirin bir kısmını da alacaktır. Bu kısım, Akkuyu NGS’de üretilecek elektrik enerjisinin satılmasından elde edilecek gelirin yüzde 20’sine tekabül etmektedir." ifadelerini kullanmıştı.

Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 129
  • Sertoglu 1 ay önce Şikayet Et
    Benim tercihim Japonya veya Kore'den yana.
    Cevapla
  • Ufku gör 1 ay önce Şikayet Et
    Nükler in atığı topraklarımızı kirletecek yap işlet sömürül neden toryum santralleri kurmuyoruz ,hedef nükler bombamı unutun Rusya işletecek toryum zengini türkiye yeşil enerjide rüzgarda güneşte bol ekonomik değil nüklleer olmamalı
    Cevapla
  • grçk 1 ay önce Şikayet Et
    Dünyada nükleer santral işletmesini kendi topraklarında başka ülkeye veren tek ülke olmanın kafasını anlayamıyorum.
    Cevapla
  • Yakup reis 1 ay önce Şikayet Et
    Anlayamazsın
    Cevapla
  • Hüseyin 1 ay önce Şikayet Et
    İsrail bize gelecek ,bunu biliyoruz , Suriye ve Lübnana destek vermek mantık lı mı , değil mi ?
    Cevapla
  • Tamam 1 ay önce Şikayet Et
    Normaldır, sanırım bu konu sizi aşıyor.
    Cevapla
  • Ozturk 1 ay önce Şikayet Et
    Yap bakalım nasıl oluyorsa
    Cevapla
  • Metehan 1 ay önce Şikayet Et
    Akkuyu zaten Türk santrali değil. Dünyada ilk kez yapılan YAP- İŞLET -SAHİP OL modeli. Yani Rusya toprakları dışında Rus nükleer santrali. Ve bize 10 yıl boyunca faiş fiyattan elekrtrik satacak. İkinci bir santral Ruslara verilirse Rusların sömürgesi oldun demektir ve güvenlik açısından çok tehlikelidir. Yarın aran bı bozulsa bunlar santrali bile patlatır. Japonya ve Kore daha iyidir!
    Cevapla
  • Yakup reis 1 ay önce Şikayet Et
    80 yıl böyle anladın devam et sen
    Cevapla
  • Mudanyalı Murat 1 ay önce Şikayet Et
    Şalteri Ruslara Teslim Etmek Tehlikeli İkincisi de Teslim Edersek iki Misli Tehlikeli
    Cevapla
  • Yakup reis 1 ay önce Şikayet Et
    Şartel yok zaten ortada neden korkuyorsun para mı verdin korma pırojeyi müslümanlar yapmadı ruslar yaptı rahatsız olmana da gerek yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya, Karadeniz sahilindeki petrol sızıntısı nedeniyle acil durum ilan etti
Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı