İran basını, Tahran cevap vermeli diyor!

İran’ın önde gelen gazetelerinden biri olan Vatan-e Emrooz: “Siyonist rejimin Tahran, Huzistan ve İlam vilayetlerine yönelik hava saldırısı, İran'ın toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırıdır. İran cevap vermeli” ifadelerine yer verdi.

GİRİŞ 28.10.2024 11:00 GÜNCELLEME 28.10.2024 13:54

SALDIRI SINIRLIYDI

İran’da birçok gazete İsrail’in İran’a yönelik saldırısını manşete taşıdı. İran’da en çok okunan gazetelerden biri olan Vatan-e Emrooz gazetesi saldırıya ilişkin “Siyonist rejim, 5 Kasım Cumartesi sabahı bazı İran askeri üslerine saldırdı. Bu saldırı Siyonist rejim yetkililerinin ve Amerikalıların vaat ettiğinden daha sınırlıydı” dedi. 

İRAN SALDIRIYI ETKİSİZ BULDU

Yazıda Tahran’ın gerçekleştirdiği “Gerçek Vaat” adı verilen operasyonun dünya ve bölge ülkelerinde “şaşkınlık” ve “hayranlıkla” karşılandığını iddia eden yazıda, bu operasyonun aksine İsrail’in İran’ı hedef alan (etkisiz) saldırısının hem İsrail halkı hem de bölgesel ve uluslararası kamuoyu açısından alay konusu olduğuna dikkat çekti. Yazıda “Siyonist rejimin eski Savaş Bakanı Avigdor Lieberman, Netanyahu'yu eleştirerek bu saldırının sadece bir gösteri olduğunu vurguladı.” ifadelerine yer verildi. 

SALDIRIYA CEVAP VERİLMELİ

Yazının devamında “Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesine göre bu saldırıya karşılık vermek İran'ın meşru ve tartışılmaz hakkıdır” ifadelerine yer verilerek İsrail’in söz konusu saldırı ile İran’ın toprak bütünlüğünü hedef aldığı ve Tahran’ın bu saldırıya cevap vermesi gerektiği vurgulandı.

YERLEŞİMCİLERDEN NETANYAHU TEPKİSİ: "KORKAK"

Gazetede "Siyonist rejimin eski başbakanı Yair Lapid de Netanyahu'yu eleştirerek, bu saldırının yapılması gerekenden daha küçük olduğunu söyledi. Knesset üyesi ve Netanyahu'nun partisinin üyesi Talley Gottlieb de Siyonist rejimin İran'a yönelik bu saldırısını "üzücü" olarak nitelendirdi." ifadelerine verilirken İsrail ordusu mensubu askerlerin saldırıya dair tepkilerinin de siyasetçilerinki ile aynı olduğunun altını çizildi. Yazının devamında "Yerleşimciler sosyal ağlarda Netanyahu'yu korkak olarak nitelendirdi. Siyonistlerin İran'a yönelik saldırının zayıflığına yönelik bu öfkesi elbette bölgesel ve küresel medyada aşağılama şeklinde yansıdı" ifadelerine yer verildi. 

MANŞETTE AL JAZEERA DETAYI

Vatan-e Emrooz en ilginç alayın ise Al Jazeera'dan geldiğine dikkati çekti. Bir Al Jazeera uzmanının “Gerçek Vaat-2” operasyonu ile İsrail'in İran'a yönelik saldırısını kıyaslayarak "İsrail'in yalnızca Gazze ve Lübnan'a karşı saldırı gücüne sahip olduğunu alaycı bir şekilde söyledi" şeklinde yazdı ve ekledi: "İran'da da kamuoyu bu saldırıyla ilgili aynı algı ve değerlendirmeye sahipti, İranlıların tepkisi daha olumlu oldu. Siyonist rejimin saldırısından sonra toplumda herhangi bir iltihap belirtisi görülmedi."

Yazının devamı şu şekilde:

PİYASADA DURUM STABİL

"Piyasanın nabzına bakıldığında durum aynı şekilde gerçekleşti. Döviz ve madeni para fiyatlarındaki düşüş ve sermaye piyasasındaki ilginç sakinlik, ekonominin gerilimin tırmanacağı uyarısını henüz almadığını gösterdi."

"GERİLİMİ YÖNETEBİLECEK GÜÇ İRAN"

"Genel olarak Siyonist rejim İran'a yönelik saldırısında otorite imajı sergileyemedi. Bazı uzmanların yorumuna göre, bu saldırıyla birlikte stratejik bir başarısızlığa da uğramış oldu. Çünkü bu rejimin temellerinin İran'a karşı zayıflığı, iki taraf arasında yapılan saldırılarla da görünür hale geliyor. Yani Siyonist rejimin iddiasına rağmen İran önündeki gerilimi yönetemediği, bu arada gerilimi yönetebilecek gücün de İran olduğu ortaya çıktı. Burada çok önemli bir nokta var ki o da Siyonist rejimin bu saldırganlığına İran'ın cevap verme hakkıdır. Bu saldırıya karşılık vermek İran'ın yasal hakkı olduğu gibi, bölgedeki gerginlik de dikkate alındığında İran'ın bu saldırıya askeri olarak karşılık vermesi önemli bir gerekliliktir."

 

 

KAYNAK: HABER7
Fatih Yoncalık Haber7.com - Haber editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
'Yenidoğan' çetesi ile ilgili son dakika gelişmesi! Tarih belli oldu...
Kim Milyoner Olmak İster'e damga vuran anlar! ‘İstiklal Marşı’ sorusunda elendi!