Başbakan

  • GİRİŞ31.10.2024 08:54
  • GÜNCELLEME01.11.2024 09:06

Gürcistan'da ülke tarihinin 11. parlamento seçimi geçen hafta gerçekleşti. Üç milyondan fazla seçmen, 150 milletvekilini belirlemek için oy kullandı.

Başbakan İrakli Kobakhidze, seçim günü kameraların karşısına geçti. Ülkesinin ABD ve Avrupa Birliği ile son dönemlerde bozulan ilişkilerinin düzelmesi çağrısında bulundu. Zamanlaması manidardı.

Zira Batı, 2012'den beri iktidar olan Gürcü Hayali Partisi'ni totaliter bir rejim oluşturmakla suçluyordu. Tiflis yönetimi, ilkbaharda gösterilere neden olan "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasını yürürlüğe koymuş; Kısa bir süre sonra Gürcistan'ın, AB'ye katılım süreci askıya alınmış ve mali yardımlar dondurulmuştu.

Benzeri bir hamle de Washington'dan geldi. Biden yönetimi de yardımları kesti. Ortak askeri tatbikatları iptal etti. Kobakhidze'nin ABD Başkanı Biden'ın BM'de liderler için verdiği akşam yemeğine girişi bile engellendi..

GÜRCİSTAN PARLAMENTOSU EŞCİNSEL EVLİLİĞİ YASAKLAMIŞTI

Başbakan Kobakhidze, tartışmalı yasaların, ulusal egemenliğin pekiştirdiğini vurguladı. Batı’nın ana muhalefetteki Birleşik Ulusal Hareket Partisi'ni desteklediğini söyledi. Muhalefetin Gürcistan'ı Rusya'ya karşı savaşa sürükleme girişiminde olduğunu ifade etti.

Kobakhidze'nin açıklamalarına bakıldığında, kendisinin Batı karşıtı olduğu düşünülebilir. Ancak bu doğru değil.

Kobakhidze, Gürcistan’ın AB ile entegrasyonu sürecini destekliyor. Gelecek yıllarda birliğe girmek istediklerini belirtiyor. ABD'yle stratejik ortaklık ilişkilerni de devam etmek istediklerinin altını çiziyor.Fakat düştüğü şerh önemli... "Talimatlara göre değil, ülke çıkarları doğrultusunda adımlar atacağız" diyor Kobakhidze.

Batıya, Gürcistan'ın iç işlerine karışmama noktasında çizgi çekiyor.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'yse Kobakhidze'den memnun değil. Zurabişvili, muhalefeti Avrupa ile entegrasyon sürecinin kolaylaştırılması için birlik olmaya çağırdı. Ülke yönetiminin otoriterleştiğini savundu.

SEÇİMLERDEN ÖNCE GERGİN ORTAM VARDI. SONUÇLAR KABUL EDİLMEDİ.

Zurabişvili, seçimden önce parlamentoya girmek isteyen partilere "Gürcistan Tüzüğü"nü sundu. Tüzüğe göre, Batı'nın eleştiri yağmuruna tutulan yasalar kaldırılacak ve siyasi tutuklular serbest bırakılacaktı. Ancak seçim sonuçları açıklandığında yeni bir kaos da beraberinde geldi.

Gürcistan Merkezi Seçim Komisyonu, seçimlerin galibini iktidardaki Gürcü Hayali Partisi olarak açıkladı. Oyların %54'ünü aldığını duyurdu.

Sonuçlara göre, muhalefetteki Değişim İçin Koalisyon %10.92 ve eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin kurduğu Gürcistan'ı Kurtarmak İçin Birlik partileri %10.12 oy aldı.

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze seçimlerin ardından zafer konuşması yaptı.Teşekkürlerini sundu. Halkın, ülkesinin Avrupa'daki geleceğine destek verdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'yse, sonuçları kabul etmedi. Hile yapma girişimlerine rağmen muhalefetin %52 oy aldığını savundu. Rusya'nın seçimlere müdahil olduğunu belirtti. Ukrayna'ya atıfta bulunarak "bir Rus özel operasyonu da biz yaşıyoruz" yorumunda bulundu. Rusya'nın Gürcistan'ı işgal ettiğini söyleyecek kadar ileriye gitti. Ardından da halkı sokağa çağırdı.

Çağrıya uyan muhalifler meydanlara indi. Ancak olaylar büyümedi. Zira polis orantısız güç kullanmadı ve protestolar barışçıl yollarla gerçekleştirildi..

Kısa bir süre sonra, yüzde 5 barajını geçen diğer partiler de sonuçları kabul etmediğini duyurdu. Oyların çalındığını savundular.

Sonuçları kabul etmeyen yalnızca muhalefet değildi. Batı'dan da arta açıklamalar geldi.

BATI ÜLKELERİ SONUÇLARI DEMOKRATİK OLMADIĞI GEREKÇESİYLE KABUL ETMEDİ

Almanya, Kanada, Estonya, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Polonya, İsveç ve Ukrayna yönetimleri ortak açıklama yaptı. Gürcistan seçimini tanımadıklarını açıkladı. Gürcistan Savcılığı, parlamento seçiminde hile yapıldığı iddialar üzerine soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı Zurabişvili, "elindeki olası delilleri" paylaşması için savcılığa davet edildi. Zurabişvili delillerle ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Kobakhidze, muhalefet ve STK'leri anayasal düzene karşı çıkmakla suçladı. Uluslararası gözlemcilerin seçimleri takip ettiğini ve herhangi bir hilenin söz konusu olmadığını belirtti. AB ile entegrasyona devam edeceklerini söyledi.

Gelişmeler üzerine, ABD, Avrupa Birliği ve NATO, Gürcistan seçimlerinde usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturma çağrısında bulundu. Seçim sırasında oy gizliliğinden sık sık taviz verildiği savunuldu. Usulsüzlüklerin olduğu iddia edildi.

Kremlin'den konuya ilişkin yapılan tek açıklamaysa Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Lavrov, Gürcistan ile diplomatik ilişkilerin olmadığını, ancak etkileşime açık olduklarını dile getirdi.

GÜRCİSTAN SİYASETİNİN EN ÖNEMLİ İSMİ BİDZİNA İVANİŞVİLİ SENELERCE RUSYA'DA ÇALIŞTI

Gürcistan'ın iktidardaki partisinin kurucusuysa, ülkenin en zengin adamı olarak bilinen Bidzina İvanişvili... İvanişvili, uzun süre Rusya'da bankacılık, tarım ve ilaç sektörlerinde yer aldı. 2012'de bankadaki hissesini satıp ülkesinde siyasete yöneldi.

İvvanişvili aynı yıl Başbakanlık görevinde bulundu.. Kasım 2013'de kendi isteğiyle istifa etti. Yeni başbakan olarak dönemin İçişleri Bakanı İrakli Garibaşvili'yi atadı.

İvanişvili'ye bağlı isimler bugüne kadar hükümette önemli yerlerde görev yaptı. İktidar partisi, 2008'de Rusya-Gürcistan Savaşı'nın başlamasından Saakaşvili'yi sorumlu tutmuş; 2018'de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday Zurabişvili'ye destek vermişti.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Sürecin nasıl devam edeceği merak konusu...Zurabişvili elle tutulur deliller sunabilecek mi? Yoksa "usulsüz seçimle" ilgili sözleri, söylem olarak mı kalacak?

Ancak ortada bir gerçek var ki.. Her zaman ifade özgürlüğünü savunan Batı; Seçim sonuçları kendi politikaları doğrultusunda şekillenmediğinde, halkın kararını önemsemeyi rafa kaldırmakta hiç zorlanmıyor..Irak'ta, Afganistan'da, Suriye'de ve birçok ülkede olduğu gibi..

 

Bartu Eken - Haber7

Yorumlar5

  • Okur 3 hafta önce Şikayet Et
    Bir yahudi komedyen bulamamış mı gürcüler önde ciya perde arkasında kuklacı miya. Bunak bidona bile oy verdiren ziyon medyasının maşaları orada yok muymuş. Gürcüler dikkat etsin yakında yine turuncu devrim yaşarlar. Ve lider zehirlenmelerine de dikkat.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • BANGLADES 3 hafta önce Şikayet Et
    Gürcistan Bangladesh benziyor, Avrupa birliğinin sadece Hristiyanlık kriteri hariç, değil Avrupa Birliği Lübnan birligne bile giremeyecek kadar gerikalmis,Kuzey doğu ulkesi
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • HIDIR BUDUR 3 hafta önce Şikayet Et
    Kuzeyimizden "Ukrayna , GÜRCİSTAN'a hatta Ermenistan’a yardıma kadar" nüfuz alanını genişletmeye doğru gidişat var. Sözde Ermeni soykırım tasarısını hep sıcak tutup, Tezkere zamanı TRABZON limanını isteyen bu zihniyete karşı da uyanık olmalıyız. Ülkemiz kuzeyden ve güneyden kuşatma altına alınmasın. Ülkemize NATO şapkası ile de olsa sakın ecnebi emperyal asker konuşlandırılmasın
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • hasan çetin 3 hafta önce Şikayet Et
    Teşekkür ederiz bizi bu konuda bilgilendirdiğiniz için sonuçta batı kendi çıkarlarının olmadığı hiç bir sonucu kabul etmez.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Öz gürcü 3 hafta önce Şikayet Et
    Batı ve abd Gürcistan ı ele geçirmek istiyor etrafımızı cevirecekler son nokta Gürcistan dır.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat