Türk Devletler Teşkilatı’na yeni bayrak! Anlam dolu detaylar...
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 11'incisi düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi'nde önemli bir karar alındı. Alınan karar doğrultusunda Türk Devletler Teşkilatı’nın yeni bayrağı kabul edildi
Bişkek'te düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde TDT'nin yeni bayrağı kabul edildi. Liderlerin ortak iradesiyle ortaya konan yeni bayrakta, Türklüğün sembolü sekiz köşeli yıldıza ve Türk milletlerinin birliğini ifade eden turkuaz mavisi renge yer verildi.
TÜRK DÜNYASININ KALBİ KIRGIZİSTAN'DA
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11'inci Zirvesi, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te başladı.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov`un ev sahipliğinde "Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes İçin Güvenlik" temasıyla düzenlenen zirve için liderler Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldi.
DİKKAT ÇEKEN KARAR
Zirve toplantısında teşkilatın yapısına yönelik önemli bir karar alındı.
ORTAK KARARLA ALINDI
İlk olarak 2012 yılında yapılan bayrağın yerini son zirvede ortak bir kararla yeni bayrak yerini aldı.
Bu konudaki karar, Türk Devletleri Teşkilatı'nın Bişkek'teki 11. Devlet Başkanları Zirvesi'nde alındı.
Bayrak; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan liderleri İlham Aliyev, Kasım Comart Tokayev, Sadir Caparov, Recep Tayyip Erdoğan ve Şevket Mirziyoyev tarafından onaylandı.
YENİ BAYRAĞIN ANLAMI
Türk Devletleri Teşkilatı’nın yeni bayrağındaki sekiz köşeli yıldız, Türklüğün sembolünü ifade ediyor.
Bayrağın tasarımında sekizgen, hilal ve yıldız ile turkuaz mavisi bir zemin üzerinde, eşit dağılan düz ışınlara sahip bir güneşin yer aldığı belirtildi.
MAVİ RENK TÜRK MİLLETLERİNİN BİRLİĞİNİ İFADE EDİYOR
Mavi arka plan berrak gökyüzünü, barışı ve refahı simgeler. Bu tek renkli arka plan Türk milletlerinin birliğini ifade eder.
Tarihsel olarak mavi, Türk kültürü ve gelenekleriyle ilişkilendirilmiştir ve kültürel önemini daha da pekiştirmiştir.
SEKİZGEN KÖŞE, TÜRK DEVLET YAPISINI TEMSİL EDİYOR
Sekizgen, yüzyıllardır süregelen Türk devlet yapısını temsil eder ve cumhuriyetin onaylanmasının, istikrarın, birbirine bağlılığın ve ortak Türk kültürel mirasından gelen gücün işaretini simgeler.
Türk ve İslam geleneklerinde sekizgen, örgütün ileriye giden yolu için bir işaret fişeği görevi gören bir rehberlik ve bilgelik sembolüdür.
GÜNEŞ, TÜRK DÜNYASININ ORTAK VİZYONUNU ANLATIYOR
Güneş, eşit şekilde dağılan kırk düz ışınıyla ışığı, açıklığı ve canlılığı sembolize eder.
Işınlar, Türk dünyasının yolunu aydınlatan, onu daha parlak ve daha müreffeh bir geleceğe yönlendiren paylaşılan değerleri ve ortak vizyonu temsil eder.
HİLAL VE YILDIZ, TÜRK DEVLETÇİLİĞİNİ İFADE EDİYOR
Türk dünyasında iyi bilinen bir sembol olan hilal ve yıldız, Türk devletçiliğini, büyümeyi, geleceğe yönelik özlemleri ve ilerlemeyi temsil eder.
Bu unsurlar, Türk devletlerinin zengin ortak tarihine dayanan örgütün dinamik ve ileriye dönük ruhunu yansıtır.
Bu bayrak, Türk Devletleri Örgütü'nün misyonunun merkezinde yer alan Türk kimliğinin, birliğinin, ortak mirasının ve kapsamlı işbirliğinin temel sembollerini bünyesinde barındırmaktadır.
-
Misafir 1 ay önce Şikayet Etay ve güneş olmalıydı gece ve gündüz demektir her zaman anlamına gelirdi.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Sepetci 1 ay önce Şikayet EtHilal İslamı yıldız ise peygamber efendimizi temsil ediyor.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Ali 1 ay önce Şikayet Etİlgisi yok. Ay yıldız öncelikle istanbul'un simgesidir. sonrasında din fark etmeksizin tüm türklerin.Beğen Toplam 1 beğeni