Filipinler Devlet Başkanı deniz alanı ve hatlarına ilişkin yasaları imzaladı

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand R. Marcos Jr çok önemli iki yasa imzaladı. Deniz alanlarını kapsayan iki yasa da dünya gündemine oturdu.

Filipinler Devlet Başkanı deniz alanı ve hatlarına ilişkin yasaları imzaladı
Filipinler Devlet Başkanı deniz alanı ve hatlarına ilişkin yasaları imzaladı
GİRİŞ 08.11.2024 16:05 GÜNCELLEME 08.11.2024 16:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İhtilaflı Güney Çin Denizi dahil deniz egemenlik bölgelerini ve sınırlarını tarif eden deniz alanları yasası ve yabancı deniz ve hava araçlarının geçeceği deniz hattını tanımlayan yasa Başbakana sunuldu.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand R. Marcos Jr

HER ADIM DOĞAL KAYNAKLARI KORUMAK İÇİN

Filipinler Haber Ajansına (PNA) göre, Marcos Jr, başkent Manila'da düzenlenen törende yer aldı. Filipinler Deniz Alanları Yasası ve Filipinler Takımadaları Deniz Hatları Yasası'nı imzalayan Marcos Jr, ülkenin uluslararası kurallara uymaya bağlılığını dile getirdi. İmzaladığı yasalarla ülkenin deniz kaynaklarının ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını hedeflediklerini belirtti.

FİLİPİNLER KARASULARI

Marcos Jr, yasaların, deniz ve takımadalar kapsamında "Filipinler kimliğinin önemini" vurguladığını kaydetti. Bu yasalar uluslararası ve iç hukukun uyumunun sağlamak içindi.

Filipinler Deniz Alanları Yasası'nın, ülkenin sosyal, ekonomik, ticari ve diğer faaliyetlerini yürüteceği yasal alandaki hak ve yetkilerini tanımladığı ve ihtilaflı Güney Çin Denizi dahil deniz egemenlik bölgelerini ve sınırlarını tarif ettiği belirtildi.

Filipinler Takımadaları Deniz Hatları Yasası'nın da yabancı deniz ve hava araçlarının Filipinler sularından geçişi için deniz ve hava hatlarını çizdiği kaydedildi.

ÇİN PEKİN BÜYÜKELÇİSİ'Nİ ÇAĞIRDI

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Marcos Jr'ın yasaları imzalamasını kınayarak protestosunu iletmek üzere Filipinler'in Pekin Büyükelçisi Jaime FlorCruz'u bakanlığa çağırdıklarını açıkladı.

Mao, Filipinler'in "Güney Çin Denizine ilişkin Daimi Tahkim Mahkemesinin yasa dışı kararını sağlamlaştırmak için iç hukuka başvurduğunu" savundu.

Tatbikatta bomba hamle: Bir adayı ele geçirdikTatbikatta bomba hamle: Bir adayı ele geçirdik

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

ABD'DE KARŞI ÇIKIYOR

Bölge ülkelerinin yanı sıra ABD, Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine karşı çıkıyor.

YASAL OLMAYAN EGEMENLİK

Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

KAYNAK: AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 1
  • Misafir 3 saat önce Şikayet Et
    zavallı Çin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trump'a zaferi getiren vaat! Tüm dünyada yankı uyandırdı! Gözler o vaatlere çevrildi...
Gazze'de İsrail ordusunun geçiş güzergahına pusu