İngiltere hükümetinde sosyal medya yasağına yeni hamle!

Avustralya'nın 16 yaş ve altındaki çocukların sosyal medya kullanımlarına yönelik İngiltere'de yeni bir adım attı. Türkiye'de gençleri sosyal medyanın zararlı içeriklerinden korumak için 4 sosyal medya hesabına erişim engeli getirmişti.

İngiltere hükümetinde sosyal medya yasağına yeni hamle!
İngiltere hükümetinde sosyal medya yasağına yeni hamle!
GİRİŞ 20.11.2024 15:46 GÜNCELLEME 20.11.2024 15:52

Dünya genelinde sosyal medya platformları 16 yaş ve altına yasaklanmaya başladı. Milyonlarca kullanıcının bilgilerini elinde barındıran sosyal medya platformları TikTok, Instagram, Facebook, Youtube gibi platformlar yasaklandı. 

ÇOCUKLARA SOSYAL MEDYA YASAĞI

Çocukları sosyal medyanın zararlarından uzaklaştırmak için atışan adımlara Çin, Hindistan gibi ülkeler karşı çıkarken batı dünyası sosyal medya yasağını uygulamaya başladı.

EN NET TEPKİ AVUSTRALYA HÜKÜMETİNDEN

Geçtiğimiz günlerde Avustralya başbakanı Anthony Albanese 16 yaşından küçük çocukların sosyal medya kullanımına sınırlama getirmiş, yasanın parlamentoya sunulması için çalışmalar başlatılmıştı. Anthony Albenese, ‘Geleceğimizi korumak zorundayız’ diyerek konuya ilişkin önemli kararlar aldıklarını belirtmişti.

Fransa Hükümeti 2.5 milyon devlet memurunun iş telefonlarına oyun yüklemesini ve kullanmasını yasaklarken Tiktok uygulamasını ise güvenlik gerekçesi ile kısıtlamıştı.

BATI TİKTOK'A DİRENİYOR

Hollanda, Norveç, İsveç, Belçika ve Danimarka gibi ülkeler ise TikTok’un güvenlik problemleri nedeniyle riskli bularak, kısıtlamış, FBI ise TikTok’un sahibi ByteDance’nin kullanıcıların kişisel verilerini Çin Hükümeti ile paylaştığı gerekçesiyle birçok kez uyarıda bulunmuştu.

ABD’nin Çin hükümetine karşı sosyal medya araçlarına endişe duyarken ABD’de TikTok kullanımının yaygınlaşmasından endişe duydukları ifade edilmişti. 

Çin ise ABD merkezli Youtube, Twitter ve Facebook’u kapatarak VPN kullanımını yasaklamıştı. Çin sonrasında kendi çıkartmış olduğu ‘Weibo’ isimli platformu kullanıcılara sunmuştu.

KANADA HÜKÜMETİNDEN AİLELERE DESTEK

Kanada ise sosyal medya kullanan çocuklar ile ebeveynlerin tek başına mücadele edemeyeceklerini belirterek, ‘’Sorumluluğun birincil yükü, bu cihazların her yerde bulunduğu ve bunları kullanma isteğine karşı koymanın zor olduğu bir dünyada yaşayan ebeveynler ve çocuklar üzerinde değil, bağımlılık yaratan ürünleri geliştiren ve satanlar üzerinde olmalıdır’’ diyerek sosyal medya kullanımı için yeni bir kısıtlama adımı atmıştı.

SOSYAL MEDYA YASAĞI İNGİLTERE'NİN GÜNDEMİNDE

Tüm dünyada sosyal medya platformlarına karşı geniş çaplı bir kısıtlama getirilirken son olarak İngiltere Hükümeti de önemli bir adım attı.

İngiltere Teknoloji Bakanı Peter Kyle, BBC’ye verdiği röportajında 16 yaşından küçük kişilere sosyal medya yasağı getireceklerini açıkladı.

Teknoloji Bakanı Peter Kyle, yeni yasada Avusturalya hükümetini taklit ettiklerini, çocukları zararlı platformlardan ve uygunsuz içeriklerden korumak için büyük bir adım attıklarını belirtti. Eylül ayında İnstagram ve Roblox’ta çocuklara mesaj gönderilmesini yasaklamış, ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'DE 4 SOSYAL MEDYA PLATFORMU YASAKLANMIŞTI

Türkiye’de ise sosyal medya yasası olarak bilinen '7253 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ kapsamında yurt dışı kaynaklı olan sosyal medya platformlarının Türkiye’ye temsilcilik ataması şartı getirmişti. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise sosyal medya platformlarının Türkiye’ye temsilcilik atamamalarını kararlaştırmış, günlük 10 milyon erişimi geçen TikTok, X, Facebook, Instagram ve Youtube gibi uygulamaları yasa gereği tüzel kişi temsilcilikleri atanmıştı. 

Türkiye ise bugüne kadar gerekli durumlarda sosyal medya kısıtlamalarına gitmiş, ancak 29 Nisan 2024 tarihinde ise META bünyesine bağlı olan Threads’ın Instagram ile veri paylaşımında bulunduğunu tespit etmesi üzerine kapatma kararı almıştı.

Medyascope’de BTK kararı ile, ‘kumar ve uyuşturucuya yönlendirme, ‘çocuğa yönelik cinsel istismar’ gibi katalog suçlar nedeniyle kapatılmıştı.

Hikaye ve roman paylaşımı yapan Wattpad, Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirilmişti. Roblox isimli oyun platformu da ‘çocuk istismarı’ nedeniyle Ağustos 2024 yılında Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile erişim engeli kararı verilmişti. 

ÇOCUKLARDA SOSYAL MEDYA KULLANIMI YÜZDE 91'E ULAŞTI

Çocukları korumaya yönelik dünya genelinde atılan adımlar Türkiye’de de atılmaya devam ederken 2024 TÜİK verilerinde ise sosyal medya kullanımı 6-15 yaş aralığındaki çocuklarda artarak yüzde 91.3 olmuştu.

Kübra Beyazoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca tarih, kültür, sanat üzerine araştırmalar yaparak blog yazarlığı yaptı. Yerel basında birçok alanda görev alarak muhabirlik ve sunuculuk yaptı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde Editör olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
NASA açıkladı: Dev asteroit Dünya’ya yaklaşıyor!
Flaş gelişme: ABD'de hükümetin kapanması son anda engellendi