61 yıllık kanlı rejimin sonu! Batılı ülkelerden ilk tepki!
1963'de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık kanlı iktidarı sona ererken Batı ülkelerinden bir bir memnuniyet mesajları gelmeye başladı.
2011'de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketleri Suriye'de iç savaşa neden olmuştu. Suriye’deki 61 yıllık Baas rejimi Suriyeli muhaliflerin kilit öneme sahip yerleşkelere girmesiyle çöktü.
Durumu takip eden Batılı devletler yaşanan gelişme üzerine çeşitli platformlarda yaşanan gelişmeye dair memnuniyetlerini dile getiren paylaşımlarda bulundu.
FRANSIZ LİDERDEN 3 DİLDE PAYLAŞIM
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bölgede yaşana gelişmeye ilişkin X isimli sosyal medya platformunda Fransızca, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde paylaşımda bulundu.
Macron Suriye'de yaşanan son gelişmelere ilişkin yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:
"Barbar devlet yıkıldı. Nihayet.
Tüm Suriye halkına, cesaretlerine ve sabırlarına takdirlerimi sunuyorum. Bu belirsizlik döneminde onlara barış, özgürlük ve birlik dolu dileklerimi iletiyorum.
Fransa, Orta Doğu'daki herkesin güvenliğine olan bağlılığını sürdürecektir."
SCHOLZ: "BU İYİ BİR HABER"
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise X sosyal medya platformu üzerinden yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:
"Suriye'de Esad yönetiminin sona ermesi iyi bir haber. Şu anda önemli olan Suriye'de yasa ve nizamın hızlı bir şekilde yeniden sağlanmasıdır. Tüm dinî topluluk ve azınlıklar bugün ve ilerleyen dönemlerde koruma altına alınmalıdır."
İNGİLTERE OLUMLU KARŞILADI
İngiltere Başbakan Yardımcısı Angela Rayner, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin yıkılmasını olumlu karşıladığını belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) kararları doğrultusunda siyasi sürecin önemine vurgu yaptı.
Rayner, Sky News televizyonunda katıldığı programda, Suriye'de Esed liderliğindeki Baas rejiminin çökmesiyle ilgili, "Bunu olumlu karşılıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
"BÖLGEDE İSTİKRAR GEREKİYOR"
Esed sonrası sürece değinen Rayner, "BM kararları doğrultusunda siyasi çözüme ve sivil altyapının korunmasına ihtiyacımız var. Çok uzun süredir siviller hayatını kaybediyor. Bölgede istikrar gerekiyor." diye konuştu.
Suriye'deki İngiliz vatandaşları için Dışişleri Bakanlığının planlar yaptığını kaydeden Rayner, Suriye'nin geleceği için BM kararlarına işaret etti.
Rayner, istikrar için siyasi sürecin önemini vurgulayarak, "Diktatörlük ve terör, zaten çok fazla zorluk yaşamış Suriye halkı için problemler yaratacağı gibi bölgeyi de istikrarsızlaştırır. Bu nedenle Suriye halkının çıkarları doğrultusunda çalışacak bir hükümeti oluşturacak siyasi bir sürece ihtiyaç var." dedi.
Suriye halkının güvende olmayı, temel hizmet ve özgürlükleri hak ettiğini kaydeden Rayner, Başbakan Keir Starmer'ın bölgeye giderek müttefiklerle konuyu ele alacağını da sözlerine ekledi.
İTALYA: "ESED REJİMİ ARTIK YOK"
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Suriye'de çöken Baas rejiminin devrik lideri Beşşar Esed'in başına ne geldiğini bilmediklerini ama Esed rejiminin artık olmadığını ve yenilgisinin net olduğunu söyledi.
Suriye'deki gelişmelerle alakalı Dışişleri Bakanlığında sabah saatlerinde kriz masasını toplayan Tajani, İtalyan basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Tajani, devrik liderin akıbetine ilişkin, "Esed'in başına ne geldiği bilinmiyor. Kesin bir bilgimiz yok. Bana öyle geliyor ki Esed rejimi artık yok. Bir tepki gelmesi zor. Olsa daha önce olurdu. Rejimin yenilgisinin açık olduğuna inanıyorum." dedi.
TEYİT İÇİN ELÇİLİK BİNASINA GİRDİLER
Suriye'nin başkenti Şam'da rejim karşıtı güçlerden bir grubun bu sabah, rejim yetkililerini arama gerekçesiyle İtalya'nın Şam Büyükelçiliği konutuna girdiğini belirten Tajani, "Bu sabah silahlı bir grup elçilik binasının bahçesine girdi. Herhangi bir şiddet olayı olmadı. Ne büyükelçi ne de jandarma zarar gördü. Sadece 3 arabayı götürdüler ve her şey orada bitti. Esed'e bağlı askerlerin orada olup olmadığını teyit etmek istediler." diye konuştu.
Büyükelçi ve diğer yetkililerin şu anda güvende olduklarını ve uzaktan çalışmaya devam ettiklerini, durumun kontrol altında olduğunu dile getiren Tajani, büyükelçiliklerinin ülkeden çıkmak isteyen vatandaşların tahliyesini organize etmek için hazır olduğunu, hükümet olarak da güvenli çıkış için gerekenleri yapacaklarını belirtti.
SİYASİ GEÇİŞ VURGUSU
Tajani, "Suriye'de düşen rejim ile yeni gerçeklik arasında barışçıl bir geçiş olmasını umuyoruz. Askeri değil, siyasi bir geçiş olsun. Bana öyle geliyor ki şu anda işler bu yönde gidiyor." ifadelerini kullandı.
İtalyan bakan, Gazze Şeridi, Lübnan ve Suriye'deki son gelişmelerin ardından bölgede gerilimin daha da tırmanmasını istemediklerini söyledi.
Tajani, Suriye’deki gelişmelerle alakalı Başbakan Giorgia Meloni ve Savunma Bakanı Guido Crosetto ile de temas halinde olduğunu söyledi.
-
Trakyalı 1 ay önce Şikayet EtAvrupa ve Amerika insanı ne zaman uyanacak başlarındaki bu siyonistleri ne zaman temizleyecek darısı onların başına. Zira onlardaki yönetimler de demokratik diktatörlük. İnsanların israil'e ve canavarına söz söyletmiyorlar fikir özgürlüğü yok.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Vatandash 1 ay önce Şikayet EtKendi kuklaları düşünce nasıl da karalıyorlar. Daha düne kadar gitmesin diye düşünen kafir şimdi yanar döner açıklamalarla takiye yapar olmuşBeğen Toplam 1 beğeni
-
SARIÇİÇEK. 1 ay önce Şikayet Etikiyüzlü sahtekar sömürücü BATI....Allah belalarınızı verecek inşaAllah.Beğen Toplam 1 beğeni
-
*ekrem* 1 ay önce Şikayet Etey C H P bu zart da sizin gibi kaos ve ordudan besleniyordu işte sonu her darbe dönemi C H P DÖNEMİYDİ şimdi C H P nin umudu kılınç çeken tegmenler sadece çüş ve çüş çüş son kullanma tarihin geçti tasma sahiplerine duyurulurBeğen Toplam 1 beğeni
-
Mehmetx 1 ay önce Şikayet EtYıkmak isteseydiniz siz çoktan yıkardınız, istediğiniz sonuç olmadı siyaseten ötmeye başladınız. Asıl barbar vahşi itrail yıkılınca görecez sizi, biraz uzun sürebilir ama elbette sonuç bu olacak.Beğen Toplam 1 beğeni