Korkulan olmadı: Devrimden sonra Suriye'de bir ilk

Suriye’de silahlı muhalif grupların Esed rejimini devirdiği yıldırım harekatı 12 günde nihayete ererken geçiş döneminin suhuletle gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

GİRİŞ 10.12.2024 16:37 GÜNCELLEME 10.12.2024 16:39
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

İdlib merkezli olarak 27 Kasım’da başlayan harekat ile Halep 30 Kasım’da, Hama 5 Aralık’ta, Dera 6 Aralık’ta, Humus 7 Aralık’ta, Şam, Tartus ve Lazkiye 8 Aralık’ta kurtarıldı. Beşar Esed ülkesinden kaçarken rejim askerleri silah bıraktı. Suriye PKK’sının işgal ettiği Tel Rıfat ilçesi 3 Aralık’ta, Münbiç şehri ise 9 Aralık’ta teröristlerden temizlendi.

İki haftalık süreçte ele geçirilen hiçbir Suriye şehrinde intikam hamlesi yapılmadığı gözlendi.

Suriye'deki 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından vatandaşlar, Suriye Devrimi Bayrağı taşıyarak kutlama yaptı.

Muhaliflerin silahlı çatışmalarla ele geçirdiği şehirlerde sivil katliamı yaşanmadı. Azınlık gruplara yönelik yağma, saldırı gibi eylemler gerçekleşmedi.

Esed rejiminin yönetimine girdiğinde sessizlik ve yıkımın hakim olduğu şehirlerde yeni dönemde her kesimden halk coşkulu kutlamalar yapılıyor.

Suriye'nin başkenti Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyeliler Esed rejimi döneminin sona ermesinin ardından sevinç gösterisinde bulundu.

Diğer silahlı devrimlerden farklı olarak Suriye’deki gelişmeler, ülkede iç huzurun süratle tesis edilmesi yönünde umutları artırdı.

Şam rejimini deviren muhalifler ayrıca silah bırakan rejim askerlerinin affedildiğini, Esed döneminin bakanlar kurulunun yeni dönem için görüşlerine başvurulduğunu duyurmuştu.

İsrail ordusunun işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesinde vatandaşlar, Suriye'deki 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından sevinç gösterileri yaptı.

ONLAR DA BEKLİYOR

Suriye'de PKK işgalindeki Rakka, Deyrizor gibi şehirlerde yaşayan Suriyeliler de kurtuluş gününü bekliyor.

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin kontrolü kaybettiği başkent Şam'ın merkezine rejim karşıtı güçler girdi. Şam'daki cadde ve meydanlara dökülen Suriyeliler, sevinç gösterilerinde bulundu.

ANA VATANA DÖNÜŞ

Türkiye'de yaşayan birçok Suriyeli de zalim Esed rejiminin yerle bir olmasının ardından akın akın ülkelerine dönüş yapıyor.

Ülkelerine dönmek üzere Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluşturan Suriyelilerin geçişleri devam ediyor.

Türkiye'den Suriye'ye kara geçişinin sağlandığı Cilvegözü hudut kapısının yanı sıra 13 yıldır kapalı olan Yayladağı hudut kapısı da açılmış durumda.

Ülkelerine dönmek üzere Hatay'daki Yayladağı Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluşturan Suriyelilerin geçişleri devam ediyor.

 

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 37
  • Urfalı 1 ay önce Şikayet Et
    Bu topraklara huzur ve barışın gelmesi için başta İsrail ve ABD terör devletlerinin yerle bir olması gerekiyor.O da yakın tarihte zor gibi görünüyor. Bütün ABD ve İsrail li teröristlerin canları cehenneme.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    İtrail ın işgalcilğine dikkat.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    bazen iş yerinde vefasız Suriyeli elamnlara kızıp gitsinler diyordum şu gördüğüm işkence ve zindanı görünce vicdanen çok rahatsız oldum pişman oldum
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Tank üstünde oturan çocuklar 15 temmuzu hatırlattı
    Cevapla
  • Türk 1 ay önce Şikayet Et
    Allah mazlumların ve masumların yardımcısı olsun..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ahmed Şara'nın tarihi ziyareti manşetlerinde! Hangi gazete nasıl gördü?
Son dakika! Trump, İran'a yönelik kararnameyi imzaladı