Gözaltı kararı çıkmıştı: Güney Kore'de Devlet Başkanlığı Ofisine baskın!

Son dakika haberi... Güney Kore'de polis, sıkıyönetim ilanıyla ilgili soruşturma kapsamında Devlet Başkanlığı Ofisine baskın düzenledi. Sıkıyönetimdeki rolü nedeniyle daha önce gözaltına alınan eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, tutuklandı.

GİRİŞ 11.12.2024 06:16 GÜNCELLEME 11.12.2024 09:21
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un, kısa süren başarısız sıkıyönetimin ilanının ardından hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 8 kişinin gözaltına alınmasını içeren karar tasarısının onaylandı.

"DERHAL GÖZALTINA ALINMASI TALEBİ"

Oylama sonucunda, aralarında Yoon, eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ve eski İçişleri Bakanı Lee Sang-min'in de olduğu 8 kişinin "derhal gözaltına alınması talebini" içeren karar tasarısı 94'e karşı 191 oyla kabul edildi. Oylamaya katılan 288 milletvekilinden 3'ü de çekimser oy kullandı.

DEVLET BAŞKANLIĞI OFİSİNE BASKIN!

Sıkıyönetim ilanıyla ilgili soruşturma kapsamında Devlet Başkanlığı Ofisine baskın düzenledi. Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanlığı Ofisinin yanı sıra Ulusal Polis ve Seul Metropol Polis merkezlerinde de aramalar yapılıyor.

Baskınlar, Ulusal Meclis Başkanı Woo Won-shik'in, parlamentonun sıkıyönetim konusunda soruşturma yetkisini kullanacağını açıklamasının ardından geldi.

Güney Kore Ulusal Meclisi, dün 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un "derhal" gözaltına alınmasını içeren karar tasarısını kabul etmişti.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol için gözaltı kararı.

ESKİ SAVUNMA BAKANI TUTUKLANDI!

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un ilan ettiği sıkıyönetimdeki rolü nedeniyle daha önce gözaltına alınan eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, mahkeme kararı ile tutuklandı.

Mahkeme, tutuklama kararının "suçlamalara dair mevcut deliller, suçlamaların ağırlığı ve delilleri yok etme endişesi göz önünde bulundurularak" alındığını açıkladı. Kim, sıkıyönetim soruşturması kapsamında mahkeme kararı ile tutuklanan ilk yetkili oldu. 8 Aralık’ta gönüllü olarak savcılığa ifade veren Kim, ifadesinin ardından gözaltına alınmıştı. Savcılık tarafından Kim’e, “Yoon’un ayaklanma başlatmasına yardım etme” ve “yetkisini kötüye kullanma” suçlamaları yöneltilmişti.

GÖZALTINDA İNTİHAR GİRİŞİMİ!

Kim Yong-hyun, gözaltında intihar girişiminde bulundu

Güney Kore’de sıkıyönetim krizi: Eski Savunma Bakanı tutuklandı!Güney Kore’de sıkıyönetim krizi: Eski Savunma Bakanı tutuklandı!

DEVLET BAŞKANI HAKKINDA TUTUKLAMA TALEBİ!

Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) Başsavcısı Oh Dong-woon, meclis komitesine verdiği ifadede olay hakkında kapsamlı soruşturma yürütüldüğünü ve her türlü tedbiri almaya hazır olduklarını belirtti.

Oh, "Eğer koşullar izin verirse, acil gözaltı veya mahkeme kararıyla tutuklama talep edebiliriz." ifadesini kullandı. Bir milletvekilinin, "Bunu yapacak iradeniz var mı?" sorusuna Oh, "Bu konuda evet, irademiz oldukça yüksek." şeklinde yanıt verdi.

Sıkıyönetim ilanıyla ilgili CIO'nun yanı sıra savcılık da soruşturma yürütüyor. Seul Yüksek Savcılığının "vatana ihanet" ve "görevi kötü kullanma" suçlarıyla ilgili yürüttüğü soruşturmada Yoon "şüpheli" olarak tanımlanmıştı.

Savcılık, söz konusu soruşturma kapsamında, Yoon'un sıkıyönetim ilan etmesini kendisine önerdiği iddia edilen eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'u 8 Aralık'ta gözaltına almış, ardından dün mahkeme kararıyla tutuklanarak cezaevine sevk edilmişti.

Güney Kore Ulusal Meclisi, dün, 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un "derhal" gözaltına alınmasını içeren karar tasarısını kabul etmişti. Kararın ardından polis bugün Devlet Başkanlığı Ofisi ile Ulusal Polis ve Seul Metropol Polisi merkezlerine baskınlar düzenlemişti.

YOON'UN SIKIYÖNETİM GİRİŞİMİ 

3 Aralık'ta muhalefeti "devlet karşıtı faaliyetlere bulaşmakla" suçlayarak ülkede "sıkıyönetim" ilan edildiğini bir televizyon kanalında yaptığı açıklamayla ilan eden Devlet Başkanı Yoon, bununla "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı" amaçladıklarını söylemişti.

Kararın ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yaptı. Sıkıyönetimi uygulamakla görevlendirilen askerler, Ulusal Meclise girmişti.

Hemen ardından, Genelkurmay Başkanı General Park An-su, yayımladığı talimatnamede sıkıyönetim komutanı olarak atandığını bildirirken protesto yürüyüşleri de dahil tüm siyasi faaliyetlerin yasaklandığını duyurmuştu. Talimatnamede, "Tüm medya ve yayınlar, sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altındadır." ifadesine yer verilmişti.

Güney Kore'de siyasi gerilim devam ediyor.

MUHALEFETİN SIKIYÖNETİM İLANINA TEPKİSİ

Öte yandan, ülkede ana muhalefetteki Demokrat Parti (DP), sıkıyönetim ilanının ardından milletvekillerini Ulusal Meclise çağırdı.

DP'nin lideri Lee Jae-myung, Devlet Başkanı Yoon'un sıkıyönetim ilanını "anayasaya aykırı ve halka karşı bir hareket" olarak niteledi.

Ulusal Meclis yerleşkesine giriş çıkışlar, koruma ve polis tarafından alınan sıkı önlemlerle kontrol altına alınırken, yerleşkenin etrafında da binlerce kişi, kararı protesto etmek için toplandı. Protestocular, "Sıkıyönetimi sonlandırın" ve "Yoon Suk Yeol tutuklansın" sloganları attı.

YOON'UN PARTİSİ DE KARARA İTİRAZ ETTİ

İktidardaki Halkın Gücü Partisinin lideri Han Dong-hoon da sıkıyönetim kararının "yanlış" olduğunu belirterek itiraz etti.

Sıkıyönetim ilanının ardından Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul ile Maliye Bakanı Choi Sang-mok, üst düzey yetkililerle toplantı kararı aldı.

Sıkıyönetime tepki gösteren milletvekilleri ve halkla polis arasında, Ulusal Meclis binasının dışında arbede yaşandı.

Meclis'e girmeyi başaran 190 milletvekilinin oylaması sonucu, sıkıyönetimin kaldırılması kabul edildi. Böylece, sıkıyönetim, "hükümsüz" hale geldi.

Ulusal Meclis'teki oylamanın ardından sıkıyönetimi sonlandırma kararı aldığını açıklayan Yoon, askeri birliklerin de meclis yerleşkesinden çekildiğini ifade etti.

YAKLAŞIK 6 SAAT SÜREN SIKIYÖNETİM KALDIRILDI

Meclisin ardından Bakanlar Kurulu, yaklaşık 6 saat yürürlükte kalan sıkıyönetim uygulamasını resmen sona erdirecek önerge için oy kullandı.

Güney Kore'de sıkıyönetim ilanının ertesi günü yerel saatle 04.30'da sıkıyönetimin kaldırılmasına ilişkin önerge onaylandı ve uygulama resmen yürürlükten kaldırıldı.

Böylece Yoon'un ilan ettiği sıkıyönetim birkaç saat içinde önce meclisin oyuyla, ardından bakanlar kurulunun onayıyla kaldırılmış oldu.

MUHALEFET, YOON'UN AZİL SÜRECİNİ BAŞLATTI

Muhalefetteki 6 lider, ilan edilip kaldırılan sıkıyönetimden bir gün sonra, Devlet Başkanı Yoon'un görevden alınması için harekete geçti.

Ülkede artan istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalan Yoon'un azli için verilen önerge 191 milletvekili tarafından imzalanarak Ulusal Meclise sunuldu.

SAVUNMA BAKANI VE GENELKURMAY BAŞKANI İSTİFALARINI SUNDU

Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, sıkıyönetim ilanıyla halkı endişeye sürükledikleri ve kargaşaya yol açtıkları için vatandaşlardan özür diledi.

"Sıkıyönetime ilişkin görevlerini yerine getiren askerler, tüm talimatları bakandan aldı." ifadesini kullanan Savunma Bakanı Kim, tüm sorumluluğu üstlendiğini belirterek istifa niyetini Yoon'a bildirdiğini duyurdu.

Yoon, sıkıyönetim ilan etmesini kendisine önerdiği iddia edilen Savunma Bakanı Kim'in istifasını 5 Aralık'ta kabul etti.

Benzer şekilde Genelkurmay Başkanı General Park An-su da istifasını sunduğunu açıklarken Yoon, Park'ın istifasını "güvenlik durumu gerekçesiyle" kabul etmedi.

Bakanlar Kurulu üyeleri de sıkıyönetim kararıyla yaşanan kargaşanın sorumluluğunu üstlenmek amacıyla toplu istifalarını sunmaya hazır olduklarını açıkladı.

YOON HAKKINDA "VATANA İHANET" SUÇLAMASIYLA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Muhalefetteki Kore'yi Yeniden İnşa Partisi ve 59 aktivistten oluşan grup, Yoon hakkında "vatana ihanet suçlamasıyla" iki ayrı şikayette bulundu.

Bunun üzerine polis, Devlet Başkanı Yoon hakkında "sıkıyönetim ilan ederek vatana ihanet ettiği" suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Yoon'un sıkıyönetim ilan ettiği akşam başlayan gösteriler ülke genelinde devam ediyor. Sivil Toplum Kuruluşları ve Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonunun başını çektiği gösterilerde Yoon'un istifası talep ediliyor.

DEVLET BAŞKANI YOON, SIKIYÖNETİM İLANI NEDENİYLE ÖZÜR DİLEDİ

Yoon, 7 Aralık'ta sıkıyönetim ilanının kaldırılmasının ardından ilk kez kamuoyunun karşısına çıktığı konuşmada, "Gerçekten üzgünüm ve bu beklenmedik durumdan endişe duyan halkımızdan özür diliyorum." dedi.

Sıkıyönetim kararını, devlet başkanı olarak "çaresizlik duygusuyla" aldığını ifade eden Yoon, bu ani kararın halkta yol açtığı endişe ve rahatsızlığı gördüğünü, bir daha böyle bir girişimde bulunmayacağını söyledi.

Skandal ülkenin gündemine oturdu! Devlet başkan halktan özür dilediSkandal ülkenin gündemine oturdu! Devlet başkan halktan özür diledi

Yoon, sıkıyönetim kararının yasal ve siyasal tüm sorumluluğunu üstleneceğini vurguladı.

YOON'UN AZLİNE İLİŞKİN ÖNERGE KABUL EDİLMEDİ

Ulusal Meclis'te 7 Aralık'ta Yoon'un görevden alınmasına ilişkin önergenin oylaması yapıldı.

Kabul edilmesi için 200 milletvekilinin onayını alması gereken önerge, yeterli sayıya ulaşılamadığı için kabul edilmedi.

İktidardaki Halkın Gücü Partisi (PPP) milletvekillerinin çoğu oylamayı boykot ederken, yalnızca 3 PPP milletvekilinin önerge için oy kullandığı bildirildi.

Oylama sonrası, ülkede iktidardaki PPP lideri Han Dong-hoon, Yoon'un "kaosu minimize etmek için usulüne uygun şekilde istifa edeceğini" söyledi.

YOON'A SEYAHAT YASAĞI

Diğer yandan, Devlet Başkanı Yoon'a sıkıyönetim ilan etmesini önerdiği iddia edilen ve istifa eden eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, 8 Aralık'ta gözaltına alındı.

Adalet Bakanlığı, 9 Aralık'ta hakkında "vatana ihanet" ve "görevi kötü kullanma" soruşturması yürütülen Yoon için seyahat yasağı çıkarıldığını duyurdu.

Vatana ihanet soruşturması! Yoon için seyahat yasağı getirildi!Vatana ihanet soruşturması! Yoon için seyahat yasağı getirildi!

Yoon'un eşi Kim Keon-hee hakkında da seyahat yasağı talebinin soruşturma yetkililerince değerlendirileceği bildirildi.

Yoon'un istifa etmesi için kamuoyundaki baskı giderek artarken, ülke genelinde Devlet Başkanı'nın istifası talebiyle gösteriler de sürüyor.

Muhalefetteki DP'nin lideri Lee Jae-myung da istifa etmemesi halinde Yoon'un görevden azli için 14 Aralık'ta meclise yeni bir önerge sunmayı planladıklarını açıkladı.

YOON'UN BAŞKANLIK KARİYERİ TARTIŞMALI GEÇTİ

Seul Üniversitesinde hukuk okuyan ve 2019-2021'de Başsavcılık görevini yürüten Yoon, eski Devlet Başkanı Park Geun-hye yönetimiyle ilgili, Park'ın rüşvet, görevi suiistimal ve diğer suçlamalar nedeniyle tutuklanarak hapse atılmasına yol açan davanın da aralarında olduğu yüksek profilli davaları araştıran bir savcı olarak öne çıktı.

Başsavcılık görevinden istifa ederek 2022 seçiminde başkanlığa adaylığını koyan Yoon, Mayıs 2022'de seçimi kazandı.

Yoon ve eşi Kim Keon-hee hakkında son dönemde kamuoyunu meşgul eden "yolsuzluk ve seçimlerde nüfuz ticareti" gibi iddialar, 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanıyla tekrar gündeme gelmeye başladı.

Ayrıca Yoon, muhalefetteki Demokrat Partinin desteklediği dilekçeyle 2 Temmuz'da Ulusal Meclisin halka açık dilekçe sayfasında 810 binden fazla vatandaşın azil çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

Dilekçede Devlet Başkanı, yolsuzluk, Kuzey Kore ile savaş riskini kışkırtma, deprem ve tsunamide büyük hasar gören Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'nden arıtılmış radyoaktif suyun salınmasını engellemeyerek vatandaşlarını sağlık risklerine maruz bırakmakla suçlandı.

Yoon'un eşi hakkında, yüksek lisansını yaptığı Sookmyung Kadın Üniversitesi tarafından, 1999'da teslim ettiği yüksek lisans tezinde intihal yaptığı iddialarına ilişkin 2023'te soruşturma başlatılmasının yanı sıra, Kim'in hisse senedi fiyatlarını manipüle ettiğine dair iddialar da önü sürülmüş ancak bu iddiaların araştırılmasına yönelik meclis önergeleri Yoon tarafından veto edilmişti.

Ayrıca, 2022'de Kim'in bir papazdan lüks hediyeler kabul ettiği iddia edilmiş, ekim ayında savcılar, bu suçlamaların ortadan kalktığını açıklamıştı.

Son olarak, Muhalefetteki Demokrat Partinin, 14 Kasım'da Yoon'un eşi Kim ile ilgili suçlamalara yönelik özel bir soruşturma yapılmasını öngören tasarısı, mecliste onaylanmıştı.

Güney Kore'de hesaplaşma! İktidardan 'azil' adımı gelmediGüney Kore'de hesaplaşma! İktidardan 'azil' adımı gelmedi

KAYNAK: AA, İHA
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 20
  • Cccan 1 gün önce Şikayet Et
    Amerika'nın Kolonisi sallanıyor . Kim hangi taraf daha anlamadım.
    Cevapla
  • İSA 1 gün önce Şikayet Et
    Bu güney korelilerin başına çok şey gelir. Kore pop diye bütün ahlaksızlar ve LGBT'li ler korede toplanmış..
    Cevapla
  • nitekim 1 gün önce Şikayet Et
    sen misin Türkiye ile dost olan teknoloji transferi yapan diye adamı indirdiler muhtemelen
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    terör devleti amerikanın girmediği yer yok uyan ey Kore halkı...
    Cevapla
  • Okur 1 gün önce Şikayet Et
    Olayı siyasal olarak yargılamayıp maddi delillere dayandırılmak istenirse içinden yüzlerce dreyfus çıkar. Ve eskisini kapatıp yeni bir çağ açar bu olay. Halk kendine güvenmeli duyduğu bilgiden çok sağduyusundan yana olmalı. Esterhaziler bitmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye Afrika'da barışı sağladı! 5 ülke savaşın eşiğinden döndü
Ülkesinin patronlarıyla Türkiye'ye geliyor! 'Oyun' için kartlar yeniden dağıtılacak