Tarihi anlaşma dünya basınında... “ABD ve Mısır saf dışı kaldı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde Ankara'da buluşan Etiyopya ve Somalili liderler sorunun çözümü için mutabakata varmıştı. Tarihi anlaşma dünya basınında geniş yer bulurken ABD ve Mısır'ın saf dışı bırakıldığının altı çizildi.
Türkiye'nin arabuluculuğunda Etiyopya ile Somali arasında Ankara Bildirisi imzalanarak iki ülke arasında yaklaşık on yıldır süre gelen sorun son buldu. Dünya basınında ses getiren Türkiye'nin bu arabuluculuk hamlesi, dış basınındaki manşet haberleri de süslemeye devam ediyor.
Son olarak ABD basınında yer alan bir haberde, Türkiye'nin iki devleti bir araya getirerek sorunu kökten çözmesinin bölgede istikrara zemin hazırladığı belirtilirken Mısır'ın çıkarlarının boşa çıkarıldığı belirtildi.
TÜRKİYE MISIR'IN BÖLGEDEKİ NÜFUZUNA DARBE İNDİRDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali ve Etiyopya krizini çözmesinin Mısır'ın bölgedeki nüfuzuna darbe indirildiği belirtilirken Kahire'nin bölge çıkarlarını ve stratejilerini yeniden gözden geçirmesi gerektiği belirtildi.
Haberde, Kahire ve Ankara arasındaki bağların ısındığı vurgulanırken Türkiye'nin Afrika Boynuzu'ndaki son başarısının Mısır'ı geride bıraktığının da özellikle altı çizildi.
Ankara Bildirisi sonucunda Türkiye'nin dünya sahnesindeki etkinliğinin arttığının bir göstergesi olduğu belirtilirken Türkiye'nin bölgede ABD'yi geride bıraktığı belirtildi.
ANKARA SÜRECİ
Somali'den 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile Etiyopya arasında 1 Ocak'ta imzalanan mutabakat zaptı bölgesel tansiyonu artırmıştı.
Etiyopya'nın Somaliland'i bağımsız bir ülke olarak tanıma, Somaliland'in de Etiyopya'ya denize erişim imkanı sağlamaya hazırlanması Somali yönetiminin büyük tepkisine ve krize neden olmuştu.
Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti'nin krizi aşma girişimleri sonuçsuz kalmıştı.
TANSİYONU TÜRKİYE AZALTTI!
Türkiye'nin tarafları Ankara Süreci kapsamında bir araya getirmesiyle tansiyon azalmış, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde 11 Aralık'ta Ankara'da buluşan liderler sorunun çözümü için mutabakata varmıştı.
Anlaşmaya göre Somali'nin toprak bütünlüğü teyit edilirken, Etiyopya'nın denize erişim istekleri, her iki tarafın kazançlı çıkacağı bir işbirliği sürecine dönüştürüldü.
Taraflar, Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında Şubat 2025 sonuna kadar teknik müzakerelere başlamayı ve 4 ay içinde görüşmeleri sonuçlandırmayı hedefliyor.
-
kontra 1 ay önce Şikayet Etbir kez daha hatırlatayım. etiyopya mısır arasındaki nil nehri su sorununa da etraflıca müdahil olmalı arabulucu olmalı ve meseleyi çözüme kavuşturmalıdırBeğen Toplam 7 beğeni
-
kadir 1 ay önce Şikayet EtBatı dünyanın hangi sorununu çözmüş ki bu sorunları çözecek. Zaten adamlar çözümsüzlüki kargaşa ve kriz üzerinden besleniyorlar...Beğen Toplam 12 beğeni
-
⁴abdullah⁴ 1 ay önce Şikayet Etbasiretsiz kişilerin yerini elbette Akıllı cesur adam gibi adam tabiiki uZun adam alır imiş.vesselamBeğen Toplam 11 beğeni
-
Malazgirt efsanesi 1 ay önce Şikayet EtDÜNYANIN Türkiyeye İhtiyacı var . Güvenilir Liman TÜRKİYE Ne Olursan ol TÜRKİYEYE GÜVEN zarar gelmez ZARAR VERENİDE AFETMEZBeğen Toplam 10 beğeni
-
Misafir 1 ay önce Şikayet Etyanlız bir konu. var. Etiyop yadaki. siyonisler. var. onla kuduste. lenetli. lanetli. saldırıyor. onlara. pasport. ver memdli etopya. yada vatandisliktan çıkar mali. sakin biri kazayla.Beğen