İşte 17 maddelik Hamas-İsrail ateşkes anlaşmasının tam metni

Filistin'in Gazze Şeridi'nde 467 gündür devam eden savaşta ateşkes müzakerelerinde sona yaklaşılırken, 17 maddelik taslak metin yayınlandı. Ateşkes metnine göre Gazze'de işgali tamamen sona erecek ve İsrail mağdurlara tazminat ödeyecek.

GİRİŞ 15.01.2025 14:04 GÜNCELLEME 15.01.2025 14:27
Bu Habere 94 Yorum Yapılmış

Filistin’in Gazze Şeridi’ndeki savaş 467’nci gününe girerken Hamas ile İsrail arasında nihayete yaklaşan ateşkes metni 17 maddeden oluşuyor.

İsrail kamuoyunda ciddi tartışmalara neden olan ve “Teslim olmak” diye yorumlanan olası ateşkesin çerçevesini çizen metne göre ateşkes süreci toplamda 3 aşamada gerçekleşiyor. İlk aşama 42 gün sürecek.

GAZZE’DE DOLAŞIM KISITLANAMAYACAK

İsrail güçleri, Gazze vadisi ve Gazze Şeridi’nin tam ortasından geçen Netzarim ekseni gibi bölgelerden doğuya, Selahaddin Caddesi’nin ötesine çekilecek. Çekilme süreci, yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesini ve serbest dolaşımı sağlayacak. İsrail daha önce rıza göstermediği Gazzelilerin güneyden kuzeye dönmesine müdahale etmeyecek. Böylelikle “İsrail kontrolünde ‘insansız Kuzey Gazze’” projesi çökecek.

Gazze'deki çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve sonra 3 gün daha uzatılan insani arada 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.


İLK HAFTA 7 ESİRE TAHLİYE

Hamas’ın tutukladığı İsrail vatandaşı kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dahil olmak üzere toplamda 33 rehine serbest bırakılacak. İsrail ise buna karşılık belirli sayıda Filistinli esiri cezaevlerinden tahliye edecek.

HER HAFTA 3 İSRAİLLİ SERBEST

İlk gün 3 rehine, yedinci gün 4 rehine serbest bırakılacak. Hamas her hafta 3 rehineyi İsrail’e teslim edecek.

İsrail, cezaevlerinden tahliye edeceği Filistinli tutsakları tekrar aynı suçtan tutuklayamayacak.

28 Kasım 2023’te Kassam Tugayları üyeleri tarafından serbest bırakılan İsrailli Mia Leimberg, köpeğiyle birlikte tahliye edilmişti. İsrail’in yoğun bombardımanına ve gıda ambargosuna rağmen tutuklu İsraillinin köpeğinin dahi hayatta kalmasının sağlandığı görülmüştü.


YARDIMLAR ENGELSİZ ŞEKİLDE GİRECEK

Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar, Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam edecek. 60 bin konteyner ve 200 bin çadır, evsiz kalanların barınması için sağlanacak. Altyapının yeniden inşası için çalışmalar yürütülecek.

İŞGAL TAMAMEN BİTECEK, İSRAİL MAĞDURLARA TAZMİNAT ÖDEYECEK

Ateşkesin ikinci aşamasında, taraflar kalıcı ateşkes üzerinde anlaşmaya çalışacak. Bu süreçte İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi planlanıyor. “İsrail kontrolünde Gazze”, “Hamas’sız Gazze” planları böylelikle rafa kaldırılmış olacak.

Üçüncü aşamada ise Gazze’nin yeniden inşası için uzun vadeli plan uygulanacak. Hudut kapıları açılarak insan ve mal hareketine izin verilecek. Cenaze değişimleri ve tazminatlar da bu süreçte gerçekleşecek.

Katar, Mısır ve ABD gibi ülkeler, sürecin garantörlüğünü üstlenirken bu ülkeler, tarafların anlaşmalara uyumunu denetleyecek.

Kassam’ın serbest bıraktığı 79 yaşındaki Nurit Cooper ve 85 yaşındaki Jochewed Lifschitz, Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır'a götürülecek ambulanslara bindirilmişti. Teslim esnasında Kassam askerlerinin Yahudi rehinelere yiyecek ve içecek ikram etmesi dikkat çekmişti.


İşte 17 maddelik ateşkes taslağının tam metni:

Birinci Aşama (42 Gün):

1. Taraflar arasında karşılıklı askeri operasyonların geçici olarak durdurulması, İsrail güçlerinin yerleşim bölgelerinden doğuya doğru sınır boyunca belirlenen bölgelere (Gazze Vadisi dahil olmak üzere Netzarim ekseni ve Kuveyt Meydanı) çekilmesi.

2. Gazze Şeridi’nde askeri ve keşif amaçlı hava faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması (günlük 10 saat, esir ve tutsakların serbest bırakıldığı günlerde 12 saat).

3. Yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesi ve Gazze Vadisi’nden (Netsarim ekseni ve Kuveyt Meydanı) çekilme:

•7. Gün: İsrail güçlerinin tamamen Salahaddin Caddesi’nin doğusuna çekilmesi ve bu bölgedeki askeri tesislerin kaldırılması; yerinden edilmiş kişilerin silahsız bir şekilde evlerine dönmesi ve Gazze Şeridi’nde serbest dolaşımın başlaması.

Ayrıca ilk günden itibaren insani yardımların engellenmeden ulaştırılması.

• 22. Gün: İsrail güçlerinin Salahaddin Caddesi’nin doğusundaki merkez bölgelerden (özellikle Netsarim ekseni ve Kuveyt Meydanı) sınır yakınındaki alanlara çekilmesi, askeri tesislerin tamamen kaldırılması ve yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönüşünün devam etmesi.

4. Rehineler ve tutsakların takası:

• Hamas, kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve yaralı/hasta olanlar dahil olmak üzere 33 İsrailli rehineyi serbest bırakacak. Karşılığında İsrail, belirli bir sayıda Filistinli tutsağı serbest bırakacak.

5. Takas süreci:

1. Gün: Hamas, 3 İsrailli rehineyi serbest bırakacak.

7. Gün: Hamas, 4 rehineyi daha serbest bırakacak.

Her 7 günde bir: 3 rehine daha serbest bırakılacak (öncelik kadınlara ve çocuklara verilecek).

6. Filistinli tutsaklar tekrar aynı suçlarla tutuklanmayacak.

7. 16. Gün: Taraflar, ikinci aşamanın şartlarını müzakere etmeye başlayacak.

8. BM ve diğer uluslararası kuruluşlar, Gazze Şeridi’nde insani yardım sağlamaya devam edecek.

9. Altyapının (elektrik, su, kanalizasyon, iletişim ve yollar) yeniden inşasına başlanacak.

10. Evlerini kaybedenler için 60.000 geçici barınak (konteyner) ve 200.000 çadır sağlanacak.

11.İsrailli askerlerin serbest bırakılmasının ardından daha fazla yaralının tedavi için Refah Sınır Kapısı’ndan geçmesine izin verilecek.

12. Savaş sırasında zarar gören yapıların yeniden inşası ve mağdurlara tazminat ödenmesi için uluslararası gözetim sağlanacak.

13. Bütün bu süreçler ikinci aşamada da devam edecek.
 

İkinci Aşama (42 Gün):

14. Kalıcı ateşkes ve karşılıklı tutsak takasının gerçekleştirilmesi; İsrail’in Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi.

 

Üçüncü Aşama (42 Gün):

15. Taraflar arasında cenazelerin ve kalıntıların değişimi.

16. Gazze’nin yeniden inşası için 3-5 yıllık bir plan uygulanması.

17. Sınır kapılarının açılması ve insan ile mal hareketine izin verilmesi.

 

Garantörler: Katar, Mısır, ABD

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 94
  • Öktem 1 saat önce Şikayet Et
    Terör örgütü israile güven olmaz yalan dolan ile siyaset yapar
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    şu Arap devletleri biraz dik dursa onlar nefes alamaz
    Cevapla
  • ismail 1 saat önce Şikayet Et
    yalan soyluyorlar uymayacaklar sozleri esirleri alana kadar sonra cehennem yeniden baslayacak
    Cevapla
  • Turco 2 1 saat önce Şikayet Et
    Hamas Gazze'nin kuzeyinde tekrar tünellerden çıkıp operasyona başladığı için ara vermek zorunda kaldılar. İran'ın tasfiyesi de İsrail'in istediği gibi gidiyor. Şimdilik ateşkes imzaladı katiller, Hamas ile. Ancak tekrar devam ederse kimse şaşırmaz. Bu yüzden gerekli caydırıcılığı sağlamak gerekiyor.
    Cevapla
  • Turco 1 1 saat önce Şikayet Et
    100 bin kişi vefat etmiş , şehit olmuş. Bence ateşkes denenmeliydi. Sınır kapılarından daha etkili silahlar sokulmalı. Türkiye konuya ön ayak olsun. Yardım zaten yapacaktır, Türkiye. Ancak yardımların arasında Tanksavar ve Manpad gibi silahlar sokulmalı. Bu ara iyi değerlendirilmeli. İsrail'in katliamı bitmez sadece durur. İsrail'i devam etmesini caydırmak lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın uyarısı sonrası MSB'den dikkati çeken paylaşım: Hızla yaklaşıyoruz!
Suriye'ye dönmek için 1 milyar dolar ödeme yaptı! Türkiye de listede iddiası...