Suriye, Hamas'a yönelik tüm yasakları kaldırdı
Yeni Suriye yönetimi, Esad döneminde Hamas'a uygulanan tüm yasaklar kaldırıldı. Daha önce Hamas tarafından kullanılan ancak kapatılan ofisler yeniden açıldı. Hamas yetkilileri de gelecek günlerde Suriye'ye giderek Şara'yla görüşecek.
![Suriye, Hamas'a yönelik tüm yasakları kaldırdı](https://i20.haber7.net/resize/1280x720//haber/haber7/photos/2025/07/suriye_hamasa_yonelik_tum_yasaklari_kaldirdi_1739349534_4707.jpg)
Yeni Suriye yönetimi, Esad'ın Hamas'a yönelik yasaklarını kaldırdı. Hamas yetkilisi, Hamas'ın siyasi yetkililerinin Suriye'ye gideceğini Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'yı tebrik edeceğini ve mevcut durumdaki gelişmeler hakkında bilgi vereceğini ifade etti. Hamas yetkilisi, "İran'ın Filistin direnişine verdiği destek ile Hamas'ın yeni Suriye yönetimiyle olan iyi ilişkileri arasında çelişki olmadığını" belirtti. "Yeni Suriye yönetiminin Hamas'ın Esad rejiminin yanında savaşmayı reddetmesini takdir ettiğini" ifade eden yetkili, "Hamas'ın yalnızca Filistin davasına hizmet eden bir direniş hareketi olma kararlılığına" vurgu yaptı. Hamas yetkilisi, "Şara'nın yakın zamanda Suriye'de bulunan Hamas ofislerini harekete yeniden devrettiğini ve Esad rejimi tarafından el konulan mülklerin örgüte geri verildiğini" açıkladı.
ŞARA'DAN TRUMP'IN GAZZE PLANINA TEPKİ
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze planı hakkında açıklamalar yaptı. Şara, "Trump'ın Gazze planı başarıya ulaşamayacak. Hiçbir güç, bir halkı topraklarından edemez. Tüm katliamlara ve yıkıma rağmen Filistinliler topraklarını terk etmedi. Trump'ın hayata geçirmek istediği şey, sonunda başarısızlığa uğrayacak olan bir suçtur. Ayrıca İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki işgali de uluslararası hukuku ihlal eden açık bir suçtur." ifadelerini kullandı.
HAMAS-ESAD GERİLİMİ
Hamas ile Esad rejimi arasındaki ilişki 90'lı yıllardan itibaren kademeli olarak gelişmeye başladı. 1998 yılında Hafız Esad, hareketin Suriye'de çalışmalarına başlaması için yeşil ışık yaktı. 1999'da, o zamanki Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ve büronun üç üyesi, hareketin Ürdün ofisleri kapatılıp liderleri tutuklandıktan sonra Ürdün'den Katar'a sınır dışı edildi. Bu sınır dışı işleminin ardından Esad rejimi, hareketin liderliğinin kendi topraklarında bulunmasını memnuniyetle karşıladı. O dönemde Meşal ve büronun bazı üyeleri resmen Şam'a yerleşmiş ve bu durum, Esad rejiminin kendisine karşı göstericilere uyguladığı şiddet sonucunda hareketin 2012 yılı başlarında Suriye'den ayrılma kararı almasına kadar devam etti. Hizbullah, İran'ın direktifleri doğrultusunda Şam rejiminin safında iç savaşa müdahil olurken Hamas'ın Suriyeli muhaliflere destek veren tutumu sebebiyle Esad yönetimi Hamas'a ait Suriye'deki ofislere ve mülklere el koymuş, bazı yetkililerini Sednaya Cezaevi'ne göndermişti.