ABD'den son dakika Zelenski açıklaması: Trump'tan "özür dilemeli!
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin, Başkan Donald Trump'la Oval Ofis'te tartışmasının ardından özür dilemesi gerektiğini savundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı, dün Trump ile Zelenskiy arasında yaşanan gerginliğe ilişkin Rubio'nun CNN'e verdiği mülakatı yayımladı.
Tartışmanın ardından Ukrayna Devlet Başkanı'nın özür dilemeyeceği yönündeki açıklamasını değerlendirmesi istenen Rubio, buna katılmadığını belirterek, Zelenskiy'nin özür borcunun bulunduğunu savundu.
Beyaz Saray'da kavga! Trump'tan özür dileyecek mi? Zelenskiy'ten açıklama
Ukrayna Devlet Başkanı'nın böyle davranmasına gerek olmadığını ifade eden Rubio, "(Zelenskiy) Bu olayı kendisi için bir fiyaskoya dönüştürdüğü için özür dilemelidir." görüşünü paylaştı.
Rubio, Zelenskiy'nin tercihlerinin barış konusunda ülkesini geriye götürdüğünü savunarak, dün yaşananların talihsiz olduğunu belirtti.
İnsanların yalnızca dün olanları gördüğünü ve buna sebebiyet veren sürece şahit olunmadığını söyleyen Rubio, "(Trump) Bu savaşın hiç başlamamış olması gerektiğini düşünüyor. Biz, Rusları müzakere masasına oturtma isteğimize yönelik planımızı gayet açık şekilde anlattık." diye konuştu.
Dün imzalanacağı duyurulan ancak tartışmanın ardından imzalanmayan nadir toprak elementleri anlaşmasına atıfta bulunarak bu anlaşmanın ABD'yi Ukrayna'ya ekonomik açıdan bağladığını söyleyen Rubio, "Ki bunun da tek başına bir güvenlik garantisi olduğunu düşünüyorum." dedi.
Ukrayna tarafıyla son 10 günde kurulan iletişimde zorluklar yaşandığını vurgulayan Rubio, "Bu anlaşma, 5 gün önce imzalanabilirdi ancak (Ukrayna tarafı) Washington'a gelmek konusunda ısrar etti." ifadesini kullandı.
"BİDEN YÖNETİMİ ÇIKMAZI FONLUYORDU"
Eski ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Ukrayna'nın her isteğini karşıladığını söyleyen Rubio, eski yönetimin "bir çıkmazı fonladığını" savundu.
Rusların insan hayatını umursamadığı görüşünü dile getiren Rubio, bu karmaşık, maliyetli ve kanlı savaşa son verilmesi gerektiğini belirtti.
NE OLMUŞTU?
ABD Başkanı Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy arasında Oval Ofis'te yapılan görüşmede tartışma yaşanmış, bunun üzerine daha önceden planlanan ortak basın toplantısı iptal edilerek Zelenskiy, Beyaz Saray'dan ayrılmıştı.
Tartışma sırasında Trump, Ukrayna liderinin tutumunu eleştirirken Zelenskiy de ülkesine yönelik destek beklentisini dile getirmişti.
Tartışma üzerine, imzalanacağı duyurulan nadir toprak elementleri anlaşması da imzalanmamıştı.
Başkan Trump, Oval Ofis'teki hararetli tartışmanın ardından Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Zelenskiy'nin barışa henüz hazır olmadığını savunmuştu.
Zelenskiy, Fox News'a verdiği mülakatta Trump'tan özür dileyip dilemeyeceği yönündeki soru üzerine özür dilemesini gerektirecek yanlış bir şey yapmadığı yanıtını vermişti.
Trump ile Zelenski'nin tarihi kavgası sonrası Rusya'dan ilk açıklama!
KANADA'DAN DESTEK GELDİ
Kanada Başbakanı Justin Trudeau ülkesinin, "adil ve kalıcı bir barış" konusunda Ukrayna'nın yanında olduğunu belirtti.
Trudeau, X sosyal medya hesabından Ukrayna'ya ilişkin açıklama yaptı.
Üç yıldır Ukraynalıların "cesaret ve dayanıklılıkla" mücadelelerini sürdürdüğünü kaydeden Trudeau, "Rusya yasa dışı ve haksız bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmiştir." ifadesini kullandı.
Ukrayna'nın "demokrasi, özgürlük ve bağımsızlık" mücadelesinin herkes için önem teşkil ettiğini vurgulayan Trudeau, "Kanada, adil ve kalıcı bir barışa ulaşılması konusunda Ukrayna ve halkıyla durmaya devam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Diğer yandan, Trudeau'nun bu destek paylaşımını, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Oval Ofis'te tartışmasının ardından yapması dikkati çekti.
Avrupalı bazı liderler, Trump ile tartışan Zelenskiy'ye desteğini bildirmişti.
Beyaz Saray'da tarihi tartışma! Avrupa ülkeleri ayaklandı! ABD'ye resti çektiler
Tarihi tartışma sonrası Ukrayna'dan Erdoğan paylaşımı! Tüm dünyaya mesaj
-
misafir 2 saat önce Şikayet Etsiyonist yahudi alçaklara bak hele ,anladık tamam adam satılmış şaklaban da siz hem adamı mal yerine koyacaksınız , adamlara kumpas kuracaksınız hem düşmanınızla savaştıracaksınız yıpratacaksınız , sonra borcun var ülkeni sat diyeceksiniz , sonra bide özür dile diyeceksiniz , yeryüzünde bu kadar adi aşağılık bi devlet varsa oda ABD dir ...Beğen
-
abd saf dışı 2 saat önce Şikayet EtUkrayna madenlerini abd ye teslim etmemeli. Madenleri kendisi işletmeli. Bunun için abd yi safdışı bırakarak rusya ile anlaşabilir.Beğen
-
Poydoros 2 saat önce Şikayet EtDemek ki Zelenski gidici. Yoksa sahibini ısırmazdı.Beğen
-
emekli 2 saat önce Şikayet Etzelensky ABD nin ne kadar bencil ne kadar egoist oldugunu dünyaya gösterdi. ABD nin ipiyle kuyuya inmek isteyenler bin kere düşünmeli ve düşünecektir. bu gelişmeler ABD için bitişinin başlangıcı dünya için halkların ufkunun açılması ve bilinçlenmesidir. evet ABD ve israil bence bitmiştir oturup ağıt yaksınlarBeğen
-
mesut baş 2 saat önce Şikayet Etharami amerika ve rusya nasılda anlaştılar ukraynayı savunacağız demştiniz hiç bir zaman tam destek vermediniz gıdım gıdım vererek ukraynayı perişan ettinizBeğen