Suriye, Esed rejiminden kalan kimyasal silah kalıntılarını imha edecek

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Beşşar Esed rejimi altında geliştirilen kimyasal silah programının kalıntılarını tamamen imha etme ve mağdurlara adalet getirme konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

GİRİŞ 05.03.2025 22:40 GÜNCELLEME 05.03.2025 22:40
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Lahey'deki Kimyasal Silahların Yasaklanması Teşkilatı'ndan (KSYT) yapılan açıklamaya göre Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, KSYT Yürütme Konseyi'nin 108. oturumunda konuştu.

Şeybani, "Yeni Suriye hükümeti, yeni Suriye'nin geleceğini şeffaflık, adalet ve uluslararası toplumla işbirliği temelinde yeniden inşa etmeye kararlıdır." dedi.

Toplantıda hükümet olarak taahhütlerini açıklayan Şeybani, "Esed rejimi altında geliştirilen kimyasal silah programının kalıntılarını imha etmek, bu acı verici mirasa son vermek, mağdurlara adalet getirmek ve uluslararası hukuka uyumun sağlam olmasını sağlamaktır." diye konuştu.

Şeybani, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamındaki yasal yükümlülükleri yerine getirmeye hazır olduklarını ve bunu başarmak için KSYT ile birlikte uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

KSYT Genel Direktörü Büyükelçi Fernando Arias ise Şeybani'nin Suriye'deki tüm kimyasal silahların ortadan kaldırılması için KSYT ile işbirliği yapma konusundaki güçlü kararlılığını gösterdiğini söyledi.

HOLLANDALI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Lahey'deki temasları kapsamında Şeybani, Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) başsavcısı Kerim Han ile bir araya geldi.

Veldkamp, X hesabından yaptığı paylaşımda, Şeybani ile istikrarlı ve müreffeh bir Suriye'nin inşası yolundaki birçok zorluğu ele aldıklarını belirtti.

Hollandalı Bakan, siyasi geçiş sürecinde toplumun tüm kesimlerinin dahil edilmesi gerektiğini vurguladığını aktardı.

Hollanda'nın AB yaptırımlarının hafifletilmesi, hesap verebilirlik çabaları ve insani yardım ile gösterdiği üzere Suriye halkının ortağı olmaya devam ettiğini belirten Veldkamp, "Yakında Şam'ı ziyaret etmeyi ve görüşmelerimizi sürdürmeyi umuyorum" ifadelerini kullandı.

UCM, X hesabından yaptığı açıklamada, Şeybani'nin Lahey ziyareti kapsamında Başsavcı Kerim Han ile bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.

Açıklamada, görüşmenin Başsavcının ocak ayında Şam'a yaptığı ziyaretin devamı niteliğinde olduğu ve Suriye'de işlenen suçlar konusunda hesap verebilirlik için ortaklıkların ele alındığı belirtildi.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Mehmet 1 ay önce Şikayet Et
    saa ya cevaben kardeşim kimyasal silah ile nukleer silah arasında fark var kimyasal silahı her ülke elde edebilir yapabilir ama nükleer silaha sahip olmak meşakkat ister. onun için çok çalışmalıyız
    Cevapla
  • Serkan 1 ay önce Şikayet Et
    Dwlimisiniz bütün ülkeler bekasinı korumak için atom dahil tüm silahlara sarılırken elinde bulunan silahları asla imha etmeyin. İtraile sallayın da dünya kurtulsun bu habis ur dan..
    Cevapla
  • eswarto1905 1 ay önce Şikayet Et
    Saf mısınız siz ya ne imhası saklayın Yahudi müslüman savaşı yakındır lazım olacak
    Cevapla
  • müdür bey 1 ay önce Şikayet Et
    niye imha ediyorsunuz ilerde İsrail'e karşı kullanırsınız
    Cevapla
  • Saa 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye suriyenin kimyasal silahlarini almali ve nükleer silah üretmeli türkiye düsmani cok egemenligi bagimsiligi birliki tehdit ediyor lar
    Cevapla
  • Burhan 1 ay önce Şikayet Et
    Kimyasal ve nükleer silah çok farklı şeyler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilikte gün kuralı değişiyor! Milyonlarca kişiye büyük müjde
Bu ülkedeki Türkler nüfusu artıyor! İşte en fazla Türk'ün olduğu ülke