Kral Charles imzaladı! İngiltere'de çıkan yeni yasaya Türk gencin adı verildi
İngiltere'de mekanların muhtemel terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale gelmesini öngören yasaya, 2017'deki Manchester Arena saldırısında hayatını kaybeden Türk genci Martyn Hakan Hett'in adı verildi.
İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre Kraliyet onayı alan Tesislerin Korunması Yasası, "Martyn Yasası" adıyla yürürlüğe girdi.
MEKANLARA YENİ ZORUNLULUKLAR GETİRİLDİ
Buna göre 200'den fazla kişinin bir araya geldiği etkinliklerde ve etkinlik mekanlarında terör saldırısı ihtimali karşısında güvenlik planlaması yapılacak.
Eğer bir mekan ya da etkinlik 800'den fazla kişiye ev sahipliği yapacaksa bu mekanlarda güvenlik kamerası, çanta arama uygulaması ve araç arama uygulaması zorunlu olacak.
Yasa, etkinliklere katılanları terör saldırılarından korumak, saldırılara karşı hazırlıklı olmak ve kamusal alanları daha güvenli hale getirmenin yanında ülkedeki etkinlik ekonomisi ve gece hayatı ekonomisini korumayı da amaçlıyor.
Etkinlik mekanları ve etkinlik organizatörlerine yasa gerekliliklerini hayata geçirmek için 24 ay süre verilecek.
STARMER, HAKAN HETT'İN ANNESİNİ AĞIRLADI
Açıklamaya göre tasarının yasalaşmasının ardından Başbakan Keir Starmer, Hett'in annesi Figen Murray ile Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da bir araya geldi.
Murray'nin yasanın hazırlanması sürecinde yaptığı çalışmaları takdir eden Starmer açıklamasında, "Figen'in böyle bir acı karşısında gösterdiği cesaret ve kararlılık gerçekten gurur verici. Onun yürüttüğü Martyn Yasası kampanyası sayesinde oğlunun hatırası sonsuza dek yaşayacak." ifadesini kullandı.
Starmer, Martyn Yasası ile ülkedeki etkinliklerin daha güvenli, katılanların ise daha huzurlu olacağını kaydetti.
YENİ GÜVENLİK YASASINA TÜRK GENCİNİN ADI VERİLDİ
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Murray de 2017'deki saldırıda hayatını kaybeden 22 kişiden birinin oğlu olduğunu hatırlatarak, "Hiçbir şey Martyn'i geri getirmeyecek ancak ben kimsenin benim ailemin yaşadıklarını yaşamaması için çalışmaya kararlıyım." şeklinde konuştu.
Murray, son 6 yıldır yasa için çalışmalar yürüttüğünü de sözlerine ekledi.
İçişleri Bakanı Yvette Cooper da, "Martyn Yasası, ülkedeki kamu güvenliğini ciddi şekilde artıracak. Figen Murray'ye tasarının yasalaşmasında gösterdiği çabalar için teşekkür ediyorum." değerlendirmesini yaptı.
NE OLMUŞTU?
İngiltere'deki Manchester Arena adlı konser salonunda 22 Mayıs 2017'de düzenlenen Ariana Grande konseri sırasında bir patlama gerçekleşmişti.
Salman Abedi'nin kardeşi Hashem Abedi yardımıyla fuaye alanına yerleştirdiği bombanın patlaması sonucu Hett'in de aralarında bulunduğu 22 kişi hayatını kaybetmiş 1000'den fazla kişi de yaralanmıştı.
Olaydan bir gün sonra terör örgütü DEAŞ, saldırıyı üstlenmişti. Saldırı, İngiltere'de 2005'ten sonraki ilk canlı bomba saldırısı olurken ülke tarihinin en kanlı ikinci terör saldırısı olarak tarihe geçmişti.
Amerikalı şarkıcı Ariana Grande, saldırıdan 17 gün sonra hayatını kaybeden 22 kişi ve yaralılar için yardım konseri düzenlemiş, onlarca sanatçı ve 55 kişinin katıldığı etkinlikte 17 milyon sterlin toplanmıştı.
-
Mardin 1517 2 saat önce Şikayet EtBebek katili siyonist terör devleti İtrail ve terör örgütü Deas ortaktır.Beğen
-
Misafir 2 saat önce Şikayet EtTürk isim kullanılmamış. Onlar da işi biliyor.Beğen
-
Arif karaduman. 4 saat önce Şikayet EtZekai bey,Her İngiliz vatandaşlığına sahip olan İngiliz değildir, eğer alman vatandaşlığına sahip olan alman değildir! Kastım budur, yoksa herkesin Türk olması gerekir diye bir saçmalığı savunmuyorum, Ama Türk ve Müslüman, Kürt ve Müslüman,Arap ve Müslüman değilse? Kendisini niye o medeniyete ait olan isimlerle Gizliyorlar?Beğen
-
abc 6 saat önce Şikayet Ethala kaldırılmadımı saltanat yazık İngiltere'yeBeğen Toplam 2 beğeni
-
Han 6 saat önce Şikayet EtHakan yasası değil. Martyn yasasıBeğen Toplam 6 beğeni