Nijerya Ordusu, Briech UAS ile işbirliği yaparak Nijerya ve Afrika'daki ilk ve en büyük yerli saldırı dronlarını ve bombalarını tanıttı.

Saldırı dronlarının ve bombalarının tanıtıldığı etkinlik Çarşamba günü Abuja'daki Briech UAS merkezinde gerçekleştirildi.

Tanıtımda konuşan Genelkurmay Başkanı General Christopher Musa, bunun ülkenin savunma teknolojisinde kendi kendine yeterlilik yolunda önemli bir dönüm noktası olduğunu ve ulusal güvenlik yeteneklerinin güçlendirilmesinde büyük bir adım teşkil ettiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı, savaş drone'larının geliştirilmesinin zamanında bir müdahale olduğunu belirterek, güvenlik tehditlerinin giderek karmaşık ve asimetrik hale geldiği bir dönemde İHA'ların istihbarat toplama ve tehditlere karşı kesin operasyonlar yürütmedeki kritik rolünü vurguladı.

"Bu kuvvet çarpanları, ordumuzun operasyonel etkinliğini artırmada hayati bir rol oynayacaktır. Özellikle savaş drone'ları gibi gelişmiş askeri teçhizatın tedarikinde küresel politikaların giderek daha karmaşık hale geldiği bir dünyada, bu tür çözümleri üretmeyen ülkeler, bürokratik engeller ve diplomatik zorluklarla karşılaşıyor. Biz de bu zorluklarla doğrudan yüzleşiyoruz," dedi.

"Eğer ihtiyacınız olan şeyi üretmezseniz, paranız olsa bile ihtiyaç duyduğunuzda engellenirsiniz. Bu drone'ları yerel olarak üreterek Nijerya, yabancı kaynaklara bağımlılığını azaltıyor, hızlı tedarik sağlıyor ve güvenlik tehditlerine anında müdahale yeteneğini güçlendiriyor. Eminim ki, sahip olduğumuz yetenekli gençlerle dünyanın herhangi bir yerinde çok başarılı ürünler geliştirebiliriz."

Etkinlikte konuşan Plateau Eyaleti Valisi Caleb Mutfwang, Nijerya'nın yerel ürünlerini tanımadıkça ve onlara destek olmadıkça sürdürülebilir bir büyüme kaydedemeyeceğini ifade etti.

Vali, eyaletinin Briech UAS gibi yerli bomba ve drone üreticileriyle işbirliği yaparak yerel üretim silahlarla terörle mücadele ettiğini belirtti. Mutfwang, bu yerel üretim sistemlerin bir kısmının Plateau Eyaleti'nde konuşlandırıldığını ve güvenlik güçlerinin operasyonel verimliliğinde önemli bir artış gözlemlediklerini söyledi.

"Bir ulus olarak büyük bir hata yaptık: Devlet dışı aktörlerin, neredeyse devlet aktörlerini aşan kabiliyetler edinmesine izin verdik. Şimdi bu dezavantajı ortadan kaldırma zamanı geldi. Artık sınırlarımız içinde, anayasal sorumluluğu ulusal egemenliği korumak olan bizlerin yetenekleriyle yarışan, hatta aşan gruplara izin vermemeliyiz," diye ekledi.

Briech UAS Yönetim Kurulu Başkanı Bright Echefu da konuşmasında, Boko Haram ve IŞİD'in Batı Afrika Vilayeti (ISWAP) gibi terör örgütlerinin ticari drone'ları keşif ve saldırı amaçlı kullanmaya başladığını belirtti.

"Bu drone'lar, birliklerimizi takip etmek ve saldırmak için kullanılıyor. Ayrıca pusuları koordine etmek ve basit hava saldırıları düzenlemek için de kullanıyorlar," dedi.

Echefu, yerli olarak üretilen drone'ların ve bombaların ulusal güvenliği güçlendirmek için en son teknolojik gelişmeleri içerdiğini açıkladı.

"Ülkemizin karşı karşıya olduğu zorluklara özel olarak uyarlanmış iyi gözetleme ve saldırı drone'ları geliştirmeye kendimizi adadık," diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar 10 Yorum Var
  • Deniz 05.04.2025 09:39
    Nijeryayı tebrik etmek lazım. En azından kıt imkanlar ile somut birşeyler üretmeye çalışıyorlar. Chp gibi 100 senedir yan gelip yatmıyorlar.
  • Gültepeli,BjK 04.04.2025 17:45
    chp,lilerden üretkenler birşeyler yapmaya çalışıyorlarr
  • GERÇEK 04.04.2025 16:56
    oyuncak dronlardan revizyonla silah yapıyorlar
  • mahmut 04.04.2025 16:28
    iran 400 dron gönderiyor 2-3 ancak varabiliyor hedefe güçlü ülkelerle bu bir işe yaramıyor hava savunması zayıf ve hava gücü yetersiz olan ülkeler ve teröristlerde etkili olur . ancak İranın uzun menzilli hipersonk füzeler iş görebildi
  • z.şirin 04.04.2025 16:14
    kimle iş birliği yapmış?.. akılsızlar...zamanında Türkiye'de heronlar vardı.ne amaçla Türkiye'ye getirildi.yıllar sonra gerçekler anlaşıldı.dağ taş boş araziler bombalandı.askeri videolar israile amerikaya aktarıldı.nijerya da hayrını görecek öylemi?
Daha fazla yorum görüntüle