Microsoft'a kanlı ittifak eleştirisi! Tepkiler çığ gibi büyüyor!

Microsoft, 7 Ekim saldırıları ile kan gönlüne çevirdiği Gazze katliamında İsrail'e sağladığı teknoloji desteği ile eleştirilerin odak noktasına oturdu. Amerikan teknoloji şirketi Microsoft'un Gazze'deki kirli ittifakı tepki topluyor.

GİRİŞ 08.04.2025 15:10 GÜNCELLEME 08.04.2025 18:51
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Microsoft çalışanlarının 50. yıldönümü partisinde şirketin İsrail'e sağladığı hizmetlere tepki göstermesi tüm dünyada konuşulmaya devam ediyor.

Başta Microsoft AI'ın üst düzey yöneticisi (CEO) Mustafa Süleyman olmak üzere şirketin üst düzey çalışanlarının protesto edilmesi Microsoft ve İsrail arasındaki işbirliğini yeniden gündeme getirdi.

KATLİAM ORTAKLIĞI TEPKİLERİ ARTIRDI!

İsrail ordusunun Microsoft'un bulut teknolojisi ve yapay zeka sistemlerine olan bağımlılığı, 7 Ekim sonrası Gazze'ye yönelik yoğun saldırıları döneminde artış gösterdi.

The Guardian gazetesinin Ocak 2025'te yayımladığı haberde yer alan belgelere göre, Microsoft 7 Ekim sonrası İsrail Ordusu'na (IDF) daha fazla bilişim ve depolama hizmeti sağladı ve binlerce saatlik teknik destek sunmak üzere milyonlarca dolarlık anlaşmalar yaptı.

Haberde birden fazla İsrailli savunma kaynağının belirttiğine göre, IDF, daha büyük miktarda veri ve istihbarat bilgisini daha uzun süre boyunca depolamak ve analiz etmek için Microsoft, Amazon ve Google gibi şirketlere giderek daha fazla bağımlı hale geldi.

İSRAİL ORDUSU VERİLERİ YAPAY ZEKA İLE DERLİYOR

Associated Press'te (AP) yer alan habere göre ise İsrail ordusu, "kitlesel gözetleme" yoluyla toplanan telefon görüşmeleri, metinler ve sesli mesajlar da dahil olmak üzere yazıya dökülen ve çevrilen bilgileri derlemek için Microsoft Azure kullanıyor.

Azure'un devasa metin yığınları içindeki terimleri hızlı bir şekilde aramak için kullanıldığını söyleyen yetkili, bu sayede birbirlerine yol tarifi veren kişilerin de bulunabildiği ve ordunun yapay zeka sistemleriyle konumlarının tespit edilebildiğini söyledi.

YAPAY ZEKA KULLANIMI 7 EKİM ÖNCESİNE GÖRE 200 KAT ARTTI

Habere göre, İsrail ordusu tarafından, OpenAI ve Microsoft şirketlerine ait yapay zekanın kullanımı, 7 Ekim saldırılarından öncesine kıyasla Mart 2024'te yaklaşık 200 kat arttı.

Öte yandan, ordu tarafından Microsoft sunucularında depolanan veri miktarı Mart-Temmuz 2024'te 2 katına çıkarak 13,6 petabaytı aşarken, bu sunucuların ordu tarafından kullanımı 7 Ekim sonrası sadece iki ayda bile neredeyse üçte iki oranında artış gösterdi.

OpenAI'ın eski kıdemli yetkililerinden Heidy Khlaaf, araştırmaya ilişkin, "Bu, ticari yapay zeka modellerinin doğrudan savaşta kullanıldığına dair aldığımız ilk teyit." ifadesini kullandı.

GOOGLE DA İSRAİL'E TEKNOLOJİ DESTEĞİ VERİYOR

Geçen aylarda Washington Post'ta yer alan bir habere göre, Google'ın bulut departmanı da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının hemen ardından İsrail ordusuyla çalışmaya başladı. Amazon ile İsrail'e yapay zeka sağlama konusunda yarışa giren şirket, bu kapsamda İsrail'e verdiği hizmeti artırdı.

Washington Post'un ele geçirdiği belgelerden birinde yer alan bilgilere göre, bir Google çalışanı, şirketi İsrail ordusunun isteklerinin acil şekilde karşılanması konusunda uyarıyor. Aksi takdirde İsrail'in Amazon'un bulut hizmetini kullanacağını belirtiyor.

Kasım 2023 tarihli başka belgede bir çalışan, iş arkadaşına İsrail ordusunun isteklerini yerine getirdiği için teşekkür ederken, aylar sonra attığı başka bir mesajda İsrail ordusunun ihtiyaçları için yapay zeka araçlarına ek erişim talep ediyor.

KAYNAK: AA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 27
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Benim aklım almıyor lanetliler yanında Müslmanlar nasıl Çalışıyor.
    Cevapla
  • Zekai 1 hafta önce Şikayet Et
    Ayda 10 bin dolar versinler sen de çalışırsın. Hiç şüphen olmasın.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Dolar itibarını değerini kaybedecek en iyi yatırım aracı altın arsa olacak
    Cevapla
  • ERDİ 1 hafta önce Şikayet Et
    masumların ahı zalimleri ve yalakalarının sonunu getirecek İŞALLAH.
    Cevapla
  • Fehmi 1 hafta önce Şikayet Et
    Tesla Google Microsoft Apple kimin hizmetinde kurucuları sermayedarlari kim bunlar iyi bilinmeli bunlar tarafsız olacağını veya müslümanları destekleyeceklerini mi düşünüyorsunuz müslüman aptal olamaz
    Cevapla
  • Hakan 1 hafta önce Şikayet Et
    Anlamadığım şey kız bu kadar zeki, bunca yıldır çalışıyor, şimdi mi farkına varmış. Garip
    Cevapla
  • Murat 1 hafta önce Şikayet Et
    Önce farkına varsaydı bu kadar tepki çekmezdi çok güzel zamanda tepki verdi bacımızdan Allah razı olsun keşkem Türkiye'ye gelebilse de başımızda yeri var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya'dan son dakika İran duyurusu! ABD ve İsrail'e sürpriz teklif
Yılmaz Özdil'e tepki yağıyor! Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'a 'Bizans takımı' dedi