NASA uydusundan heyecan veren keşif! Okyanus tabanında binlerce 'gizli dağ'

NASA’nın SWOT (Yüzey Suyu ve Okyanus Topografyası) uydusu, okyanus yüzeyindeki milimetrik değişimleri kullanarak deniz altındaki dağlık yapıları ortaya çıkardı.

NASA uydusundan heyecan veren keşif! Okyanus tabanında binlerce 'gizli dağ'
NASA uydusundan heyecan veren keşif! Okyanus tabanında binlerce 'gizli dağ'
GİRİŞ 09.04.2025 17:40 GÜNCELLEME 09.04.2025 17:40
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

SWOT uydusunun, okyanus yüzeyindeki milimetrik değişimleri kullanarak deniz altındaki dağlık yapıları ortaya çıkardığı bildirildi.

100 BİNDEN FAZLA DAĞ!

NASA’nın SWOT (Yüzey Suyu ve Okyanus Topografyası) uydusu, Dünya okyanuslarının daha önce hiç görülmemiş ayrıntılarını ortaya çıkardı. Uydu, okyanus yüzeyindeki milimetrik yükseklik değişimlerini kullanarak deniz tabanındaki 100 binden fazla bilinmeyen dağ ve tepeyi haritaladı.

Bilim dünyası, Ay’ın yüzeyini Dünya’nın okyanus tabanından daha ayrıntılı şekilde haritaladı. Ancak NASA ve Fransız Uzay Ajansı CNES'in ortak projesi olan SWOT uydusu bu durumu değiştirmeye başladı. Okyanus tabanının doğru şekilde haritalanması; güvenli deniz taşımacılığından, iletişim kablolarının döşenmesine, derin deniz akıntılarından levha tektoniğine kadar birçok alanda kritik önem taşıyor. Deniz altı dağları ve abisal tepeler gibi jeolojik yapılar, derin okyanuslardaki ısı ve besin akışını etkileyerek deniz canlılarının yaşam alanlarını şekillendiriyor.

44 BİN DAĞ BİLİNİYORDU!

SWOT uydusu, yeryüzünün yaklaşık yüzde 90’ını her 21 günde bir tarayabiliyor. Uydu, deniz yüzeyinde birkaç santimetreyi bulan değişimleri belirleyerek, bu farklılıkların altında yatan yapıları tespit edebiliyor. Jeofizikçi David Sandwell ve ekibi, bir yıllık SWOT verilerini kullanarak deniz altındaki dağlık bölgeleri detaylı biçimde haritaladı. Harita üzerinde mor renk, deniz tabanındaki çöküntüleri, yeşil ise daha yüksek kütleli dağlık bölgeleri gösteriyor. Daha önceki uydu gözlemleri, yalnızca 1 kilometre yüksekliğindeki büyük dağları tespit edebiliyordu. SWOT sayesinde bu sınır 500 metreye kadar indi. Böylece bilinen deniz altı dağlarının sayısı 44 binden 100 bine çıktı.

Araştırmacılar, SWOT verilerinden elde edilen mevcut bilgilerin büyük kısmını çıkardıklarını, şimdi bu yapıların derinliğini hesaplamaya odaklandıklarını söylüyor. Bu çalışma, uluslararası bilim topluluğunun 2030 yılına kadar tüm okyanus tabanını sonar ile haritalama hedefine büyük katkı sağlayacak.

KAYNAK: DHA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Ahndndr07 1 hafta önce Şikayet Et
    yersen
    Cevapla
  • mevlutkc 1 hafta önce Şikayet Et
    olay dag kesfi degil. deniz dibi haritası ile, denizalti lara guvenli yol keşfetmek. savas aninda stratejik üstünlük saglamak. deniz alti fiber kablo vs dosenmesinde yol haritası olusmasi. deniz canl8si bedin kaynagi vs hilayesine inamaayin hatta deniz alti maden cikaak icin bile kullanirlar
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    siz daha bu dünyayı keşfedemişsiniz birde uzay diye hikaye okumayın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dünyanın en pahalı 11 üniversitesi tek bir ülkede! Ne ABD ne İngiltere!
Trump, İsrail'in İran'a saldırı planını doğruladı: "Reddettiğimi söyleyemem"