İsrail ordusunda kriz patlak verdi! Son dakika asker kararı

Savaşın sona ermesini talep eden yüzlerce yedek askerin protestoları işgalcilerde büyük krize neden oldu. İsrail ordusunun, cephede görev yapan yedek birliklerin yerine düzenli askerleri görevlendirme kararı aldığı belirtildi.

GİRİŞ 16.04.2025 06:03 GÜNCELLEME 16.04.2025 09:39
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Haaretz gazetesinde yayınlanan haberde, Gazze'de savaşın sona ermesini talep eden yüzlerce yedek askerin protestoları sonrasında İsrail ordusunun, çatışma bölgelerindeki yedek askerleri düzenli askerlerle değiştirme kararı aldığı kaydedildi.

Haberde, İsrail ordu komutanlarının, "yedek askerlerin göreve olan güvensizliğinin, operasyonel planlara zarar verebileceğine" inandığı ve söz konusu komutanların "Gazze, Lübnan, Suriye ve Batı Şeria'da muharebe planlarının uygulanmasında zorluk çekeceklerinin açıkça farkına vardığı" ifade edildi.

ORDUDA BÜYÜK KRİZ

İsrail ordusunun yedek askerlere olan bağımlılığını azaltmak amacıyla Gazze'ye düzenli birlikler göndermeye başladığı ifade edilen haberde, savaşın devam etmesine karşı dilekçe imzalayan yedek asker sayısının çokluğunun İsrail ordusunu endişelendirdiğine işaret edildi.

Haberde, İsrail ordusunun artık Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in, protesto mektubunu imzalamaları üzerine yedek hava kuvvetleri personelini görevden uzaklaştırma kararının beklenenin tam tersi bir etki yaptığının farkına vardığı kaydedildi.

Haaretz gazetesinin haberinde, ordu kaynaklarının, yedek askerlerin terhis kararının doğrudan olmasa bile siyasi kademeden gelen baskı sonucu alındığını itiraf ettiği ve yedek asker krizinin kamuoyuna yansıtıldığından çok daha büyük bir hal aldığına inandığı vurgulandı.

Haberde ayrıca üst düzey askeri yetkililerin, "bu krizden doğabilecek ciddi sonuçların Başbakan Binyamin Netanyahu'ya ve Güvenlik Kabinesi'ne en kısa sürede sunulması gerektiğine" inandığına işaret edildi.

SALDIRILARI DURDURUN ÇAĞRISI GİDEREK ARTIYOR

İsrail Hava Kuvvetlerinden bir kısmı emekli, 1000'e yakın pilot ve yedek asker, Gazze'ye yönelik saldırıların sonlandırılması için bir bildiri yayımlamıştı.

Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar'ın Gazze'ye saldırıların sona erdirilmesini isteyen bildiriyi imzalayan askerlerin ordudan atılması yönündeki kararını onaylamıştı.

Hava kuvvetlerindeki pilot ve yedek askerlerin çağrısına, donanma, zırhlı birlikler, askeri istihbarat, askeri doktorlar, Mossad, akademisyenler ve emekli Dışişleri Bakanlığı mensuplarından da destek gelmişti.

Eski Başbakan Ehud Barak ile aralarında eski ordu komutanlarının da yer aldığı 1525 asker de esirlerin derhal evlerine dönebilmeleri için Gazze'ye saldırıların durdurulması çağrılarına destek veren bir bildiriye imza atmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, esir takası için Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların durdurulması çağrısı yapan muvazzaf ve emekli askerleri "bir avuç yabani ot" olarak nitelemiş ve lideri olduğu koalisyon hükümetini devirmeye çalışmakla suçlamıştı.

İMZA KAMPANYALARINA ÖNEMLİ İSİMLERDEN DESTEK

İsrail'de 10 Nisan'dan bu yana, askerlik hizmetine çağrılabilen yedek askerlerden emeklilere, gazilere ve eski Başbakan Ehud Barak gibi önde gelen eski liderlere kadar uzanan çok sayıda askeri personel, akademisyen ve güvenlik görevlisi tarafından Gazze'deki saldırıların sona erdirilmesi ve esirlerin evlerine döndürülmesini talep eden dilekçeler sunuluyor.

İmzacılar arasında eski Genelkurmay Başkanı Danny Halutz, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Nimrod Sheffer gibi isimler de yer alıyor.

Şu ana kadar hazırlanan dilekçelere imza atanların sayısının 10 bini bulduğu belirtiliyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Adalet 1 saat önce Şikayet Et
    Yahudi dünyaya kendini düşman etti .paralarıda kurtaramayacak ...bu gidişle
    Cevapla
  • Mehmet Kurt 1 saat önce Şikayet Et
    İsrail Filistin'de kaybetti. Çünkü, 100 yıldır sinema ve algı operasyonları çöktü. Kralın çıplak olduğunu tüm dünya gördü. Antisemitizim yalanı çöktü. Soykırım arkasına sığınma dönemi bitti. Dünya artık iseaile inanmıyor. Ve Amerika onları yalnız bıraktığında 3. Kez helak olacaklar. Yok olacaklar
    Cevapla
  • Alim 2 saat önce Şikayet Et
    İsrail'in biteceğinden adım gibi eminim. Çünkü onlar ülke değil, çete
    Cevapla
  • Osmanlı torunu 2 saat önce Şikayet Et
    Allah beter etsin katil caniler
    Cevapla
  • Misafir 2 saat önce Şikayet Et
    pis necis lanetlenmiş siyonist yahudiler sonunuz çok yakın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'nin İmamoğlu projesi
Son dakika: Kritik zirveden tarihi mesaj: Savaş artık bitiyor!