Kazakistan'dan bir 'Kıbrıs' adımı daha! Anlaşmayı onayladı
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Kıbrıs Rum Kesimi ile hüküm giymiş kişilerin karşılıklı iadesini öngören anlaşmayı resmen onayladı. Anlaşma, egemenlik ve güvenlik kriterlerine göre ret hakkı da tanıyor.
Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen’in Türk devletleriyle imzaladığı 12 milyar avroluk anlaşmanın ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi "Kıbrıs’ın tek meşru hükümeti" olarak tanınmıştı. Türkiye'nin "işgalci güç" olarak tanındığı skandal adımın ardından Kazakistan'da yeni bir gelişme yaşandı.
TOKAYEV YENİ ANLAŞMAYI ONAYLADI
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kıbrıs Rum Kesimi ile imzalanan “Hüküm Giymiş Kişilerin Nakline Dair Anlaşma”yı resmen onayladı. Akorda Basın Servisi’nin yaptığı açıklamaya göre, anlaşma geçen yıl Mart ayında Astana’da imzalanmıştı.
Kazakistan Senatosu, söz konusu anlaşmayı 10 Nisan’da onaylamıştı. Böylece, iki ülke arasındaki bu kritik düzenleme yasal zemine oturtulmuş oldu.
YASA KIBRIS TÜRKLERİNİ Mİ HEDEF ALIYOR?
Anlaşmaya göre, her iki ülke, ceza almış vatandaşlarını karşılıklı olarak iade edebilecek. Bu kişiler cezalarının kalan kısmını kendi ülkelerinde çekebilecek.
Ancak iade durumları şu temel şartlara bağlı:
-
Hükümlünün iade edileceği ülkenin vatandaşı olması gerekiyor.
-
Mahkeme kararının kesinleşmiş olması şart.
-
Kalan ceza süresi en az altı ay olmalı ya da süresiz olmalı.
-
Hükümlünün açık rızası alınmalı.
-
Suç, hem gönderen hem de kabul eden ülkenin yasalarına göre suç sayılmalı.
-
Hem mahkeme kararı veren, hem cezayı uygulayacak tarafın mutabık kalması zorunlu.
BAZI DURUMLARDA REDDEDİLEBİLECEK
Bununla birlikte, transfer talepleri bazı durumlarda reddedilebilecek.
Eğer iade işlemi; gönderen ülkenin egemenliğine, kamu düzenine veya güvenliğine zarar verecekse, hükümlü kişi mahkemece belirlenen zararı henüz ödemediyse, hâlâ ceza soruşturmasına tabi ise transfer talebi geçersiz sayılabilecek.
İMZA TÖRENİ DÜZENLENMİŞTİ
25 Mart’ta Kıbrıs Rum Kesiminin sözde dışişleri bakanının Kazakistan’a yaptığı ziyarette, Astana’da bu anlaşma için imza töreni düzenlenmişti. O dönemde bazı çevreler, Kıbrıs Türk tarafının tamamen dışlanarak yalnızca Rum Kesimiyle böyle bir hukuki iş birliğine girilmesini “tek taraflı tanıma” ve “KKTC’ye diplomatik darbe” olarak değerlendirmişti.
-
Birisi 8 saat önce Şikayet EtBir an önce Türk bir kardeş gelmesi lazım başına soyadı bile Rusça halaBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ertuğrul 10 saat önce Şikayet EtSoyunda Rus kanı varBeğen Toplam 1 beğeni
-
Saffet 8 saat önce Şikayet EtDOGRU söz ver parayı geç arkasına bunlardan bi cacık olmazBeğen
-
Erdoğan 11 saat önce Şikayet EtBu Rus sultasi altındaki liderler degismedikce Türk dünyası bir araya zor gelirBeğen
-
İsmail 12 saat önce Şikayet EtYazıklar olsun Kazakistana ben olsam Kazakistana her türlü yasağı koyarım ve Türk Devletleri teşkilatından da atarumBeğen Toplam 1 beğeni
-
Hakan 13 saat önce Şikayet EtYazıklar olsun adam olmazlarBeğen Toplam 1 beğeni