Dünyada bir ilk... Etkileşimli hologram nefes kesti!

Bilim insanlarının geliştirdiği kullanıcıların havada asılı duran üç boyutlu görüntülerle fiziksel olarak etkileşime girdiği holografik sistem bilim dünyasında heyecan yarattı.

Dünyada bir ilk... Etkileşimli hologram nefes kesti!
Dünyada bir ilk... Etkileşimli hologram nefes kesti!
GİRİŞ 23.04.2025 17:22 GÜNCELLEME 23.04.2025 17:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Navarra Üniversitesi'nden (UPNA) Bilim insanları, kullanıcıların havada asılı duran üç boyutlu görüntülerle fiziksel olarak etkileşime girmesine olanak tanıyan devrim niteliğinde bir holografik sistem geliştirdi. Bu yenilikçi teknoloji, elastik malzemeler ve gerçek zamanlı görüntü düzeltme kullanarak, hologramların dokunulmasını, manipüle edilmesini ve yeniden konumlandırılmasını mümkün kılıyor.

 

Araştırma, UPNA bünyesindeki Akıllı Şehirler Enstitüsü’nden Dr. Elodie Bouzbib, Iosune Sarasate, Unai Fernandez, Manuel Lopez-Amo, Ivan Fernandez, Inigo Ezcurdia ve Asier Marzo’nun ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Geliştirilen cihaz, klasik hologramların ötesine geçerek kullanıcıların özel bir gözlük takmasına gerek kalmadan 3 boyutlu grafiklerle doğrudan ve sezgisel şekilde etkileşime girmesini sağlıyor. Dr. Bouzbib, filmlerde sıkça rastlanan hologramların aslında hacimsel gösterimler olduğunu belirterek, “Bunlar havada beliren ve farklı açılardan izlenebilen grafiklerdir. Gerçek 3 boyutlu grafikler olarak adlandırılırlar ve özellikle kullanıcıyla doğal bir etkileşime izin verdikleri için oldukça ilgi çekicidirler” dedi.

 

Bouzbib, bu tür teknolojilerin ‘gel ve etkileşime gir’ yaklaşımını desteklediğini ve kullanıcıların yalnızca cihazın yanına gelerek etkileşime başlayabildiğini ifade etti. UPNA ekibinin geliştirdiği bu sistemin, sanal ve fiziksel dünya arasındaki sınırları daha da bulanıklaştırarak gelecekte eğitimden sağlığa, mühendislikten eğlenceye kadar pek çok alanda yenilik yaratabilecek potansiyele sahip olduğu kaydedildi.

KAYNAK: DHA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Haşmet 12 saat önce Şikayet Et
    Bunları ve bundan sonrakileri ben biliyordum bile. Bir amcam vardı onu öldürdüler, ben görmem ama siz görürsünüz demişti. Allah sana rahmet etsin. İntikamını Allah bu nesle nasib etsin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika deprem açıklaması! 'Gerekli talimatları verdik' deyip duyurdu
İstanbul'da en riskli ilçeler! Fay hattı en fazla o ilçelerde var!