Türkiye'nin uzay projesi İsrail'i harekete geçirdi: Binlerce Türk askeri hızla ilerliyor!

Türkiye, Somali'de uzay üssü kurma projesi İsrail basınında gerilim yarattı. İsrail- Afrika Ekonomi Formunda gündeme gelen konu sonrası Afrika'da yatırım planlarını gündemine aldı.

GİRİŞ 03.11.2025 10:45 GÜNCELLEME 03.11.2025 13:33

Türkiye’nin Afrika'da ekonomiden ticarete, kültürden eğitime, sağlıktan ulaşıma kadar birçok alanda faaliyet göstermeye başlaması İsrail'de huzursuzluk yarattı.

Türkiye Afrika’ya yaptığı yatırımlarla bölge ülkelerin dikkatini çekmeyi başarırken Fransa’nın Afrika'dan çekilmesiyle oluşan boşluğu kapatan Ankara hükümetinin Afrika’daki yatırımları İsrail basına yansıdı.

TÜRKİYE'NİN SOMALİ'DEKİ UZAY ÜSSÜ İSRAİL'İ ENDİŞELENDİRDİ

Türkiye’nin bölge ülkeleri ile dostluğu ve işbirliği güçlenirken, ABD Başkanı Trump'ın Gazze’ye Türkiye'nin de girmesini istemiş ancak İsrail karşı çıkmıştı. Avrupa ve ABD ile ilişkilerini güçlendiren Türkiye, Afrika'da da güçlü bağlar oluşturması İsrail'i endişelendirdi.

Ağustos 2025 yılında Somali’ye uzay üssü kuracağını duyuran Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Somali'nin coğrafi konumu ve ekvatora yakın olması nedeniyle uzun menzilli füze test kapasitesini arttırmak ve ülkede uydu fırlatma altyapısını geliştirmek amacıyla hazırlanan projeyi duyurmuştu.

2028 yılına kadar tamamlanması planlanan proje ise İsrail basınında, “Türkiye, füze menzilini artırmak için gizlice Somali’de uzay üssü inşa ediyor” başlığıyla bir haber yayımladı.

İsrail Hayom Gazetesi'nin “Türkiye, füze menzilini artırmak için gizlice Somali’de uzay üssü inşa ediyor” başlıklı haberi

KENYALI DR. ABDİ: İSRAİL GÖRMEZDEN GELMEMELİ

Kenya’daki Sahan Global düşünce kuruluşunda görev yapan araştırma direktörü Dr. Rashid Abdi geçtiğimiz hafta İsrail- Afrika Ekonomi Formunda Türkiye’nin Somali’ye uzay üssü inşa etmesinden rahatsızlık duyduğunu dile getirerek, Türkiye’nin bölgedeki nüfuzunu arttırdığını ve İsrail’in görmezden gelmemesi gerektiği vurgusunu yapmıştı.

Abdi, "İsrail'in rakipleri Afrika'daki nüfuzunu artırıyor. İsrail, bu arenadan uzak kalmayı göze alamaz" dedi.

İsrail- Afrika Ekonomi Formu'nda konuşan Kenyalı Dr. Rashid Abdi

"TÜRKİYE KITADA ÇOK GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE İLERLİYOR"

İsrail Hayom gazetesine açıklamalarda bulunan Abdi, Türkiye’nin Eritre’de İsrail ve diğer ülkelere ulaşabilecek kapasitede balistik füze fırlatma denemeleri yürüttüğünü açıklayarak, "İsrail Devleti'ne verilen temel mesaj, İsrail'in Afrika'dan, Kızıldeniz sahasından ve Batı Hint Okyanusu'ndan uzak kalmayı göze alamayacağıdır. İsrail'in stratejik rakiplerinin çoğu şu anda kıtada çok güçlü bir şekilde ilerliyor.

Türkiye, Somali ile çığır açan bir güvenlik işbirliği anlaşması imzaladı. Orada binlerce Türk askeri bulunuyor ve Türkiye'nin balistik füzelerinin menzilini artırmasına olanak sağlayacak bir uzay üssü inşa ediyorlar." dedi

Abdi, Türkiye’nin Mogadişu’da liman inşaatı ve uzay üssü arazisi olduğunu ve İsrail’in endişelenmesi gerektiğini belirterek, “İsrail’in yerinde olsam kesinlikle endişelenirdim.”  dedi.

Somali Türk Görev Kuvvetleri Komutlanlığı

"YALNIZCA AKDENİZ'DE DEĞİL, KIZILDENİZ VE HİNT OKYANUSUNDA DA BİR GÜÇ"

Türkiye’nin denizcilikte donanımlı ve güçlü olduğunu vurgulayan Abdi, Türk donanma gemilerinin Süveyş Kanalı’ndan geçerek Kızıldeniz ve Somali kıyıları boyunca devriye gezdiğini ve bundan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, "Türkiye ilk kez sadece bir Akdeniz gücü değil, aynı zamanda Kızıldeniz ve Batı Hint Okyanusu'nda da bir güç." dedi.

Türk Donanması

İSRAİL TÜRKİYE'NİN AFRİKA'DAKİ İLERLEYİŞİNDEN ENDİŞELİ

Tel Aviv Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eugene Kandel, konferansta yaptığı konuşmada, "Radikal İslam Afrika'da da faaliyet gösteriyor ve Afrika'yı Batı'ya karşı bir çatışma ortamına döndürmeye çalışıyor. İsrail buna izin vermemeli." dedi.

İsrail’in ve İsrail destekçilerinin Türkiye’nin Somali’deki faaliyetlerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirmeye devam ederken Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud 2024 yılında bu projenin ülkeye "milyarlarca dolardan daha önemli" katkı sağlayacağını söyleyerek, bu kazanımın maddiyatla ölçülemeyeceğini belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud

TÜRKİYE ORTAK VİZYONDA İLERLERKEN İSRAİL TEK TARAFLI DÜŞÜNÜYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011 yılında Somali’nin başkenti Mogadişu’ya yaptığı ziyaretlerde Türkiye'nin Somali'de dünyanın en büyük Türk büyükelçiliği ve farklı bölgede askeri eğitim üssü açması, sağlık ve altyapı yatırımları yapmasıyla konsolide olduğu vurgusunu yapmış, karşılıklı ilişkiler yürüterek ortak çıkar ve vizyon ile stratejik işbirliği oluşturulmuştu.

Türkiye, Afrika’da kazan-kazan yaklaşımıyla hareket ederken İsrail-Afrika İlişkileri Enstitüsü CEO'su Shiri Fein-Grossman, "İsrail, nispeten düşük bir yatırımla Afrika'da muazzam bir fark yaratabilir" dedi.

Geçtiğimiz gün ise The Africa Report’ta yazan İsrailli analist Shay Gal ise, Türkiye’nin Afrika’da sessiz ve derin bir şekilde nüfuzunu genişlettiğini belirterek Afrika’da yeni bir güven ortamı oluşturduğunu vurgulamıştı.

 

Kübra Beyazoğlu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca tarih, kültür, sanat üzerine araştırmalar yaparak blog yazarlığı yaptı. Yerel basında birçok alanda görev alarak muhabirlik ve sunuculuk yaptı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde devam etmektedir.
YORUMLAR 43
  • Ziya hoja 8 saat önce Şikayet Et
    Ulan kenyalı İsrail finosu sen niye rahatsız oluyorsun bir kaç kuruş aldın diyehavlamq ordan
    Cevapla
  • Mustafa 9 saat önce Şikayet Et
    İsrail.denen.eyalet..ebedi.hayatımızda.olmasa.ne.kaybederiz.yok.hükmünde.olsa
    Cevapla
  • Sivaslı 10 saat önce Şikayet Et
    Kafirler Zalimler istemesede Allah nurunu tamamlayacaktır. Zafer İslamın olacaktır. Allahu Ekber
    Cevapla
  • Ünal 20 saat önce Şikayet Et
    Demesinler sonra balıklar rahatsız oluyor diyenler martılar rahatsız olur diye füze denemelerinden, bekliyoruz valla.
    Cevapla
  • Yunus 21 saat önce Şikayet Et
    Demek ki daha hızlı uzay ve savunma sanayi çalışmaları yapmalı her yerde uzay üsleri ve savunma kuruluşları kurarak çok üretimler ilerlemeler uzayda da yapmalıyız, çekemeyen düşmanlarımızdan bunu daha iyi anlıyoruz,İnşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Pastırma sıcakları sürüyor: Yarına dikkat! Gök gürültülü sağanak geliyor
Tecavüzle yargılanıyorlardı! Utanmadan teşekkür beklediler! İsrail alçaklığının böylesi!