Dört Türk kızının gözünden Obama
Zehra, Selin, Madina ve Nurbanu'nun, Yeshilist adlı "Geleceğin Şehri" projesi ABD'de büyük ilgi gördü. Başkan Obama'nın tanışıp kutladığı genç kızlar, Türkiye'nin adını duyurmaktan mutlu

Nur Özkan Erbay'ın haberi
Onların yolu küçük yaşlarda ABD'de birleşti ve Beyaz Saray'a kadar uzandı. Her şey katıldıkları "Geleceğin Şehri" yarışmasıyla başladı. "Yeshilist" adlı geleceğin şehri projeleri sayesinde Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama ile tanışma fırsatını elde edeceklerini belki akıllarından bile geçirmemişlerdi. "Geleceğin Şehri" yarışmasında birincilik ödülü alan ve ABD çapındaki yarışmada Washington'ı temsil etme hakkı kazanan dört Türk kızı Zehra Yağmur Yılmaz, Selin Altıntaş, Madina Khurishanova ve Nurbanu Şimşek, 18 Ekim'de Beyaz Saray Bilim Fuarı'nda sergiledikleri "Yeshilsit" adlı ödüllü projelerini Obama'ya gösterdi. Zehra, Selin, Madina ve Nurbanu, ABD'deki yaşamlarını, başarı öykülerini ve gelecekte yapmak istediklerini SABAH'a anlattı.
ZEHRA BAŞARILARA ALIŞIK
Annesinin ve babasının akademik çalışmaları nedeniyle 3 yaşında önce Kanada'ya ve ardından da ABD'ye yerleşen Zehra, ilkokul yıllarında girdiği yarışmalardan dereceleri olan bir öğrenci. Daha önce "Future Problem Solvers" gibi küçük yaşlarda geleceğin sorunlarını çözebilecek liderler yetiştirmeye yönelik bir yarışmaya da katılmış. Annesinin ve babasının başarılarını örnek aldığını belirten Zehra, bu yıl Virginia eyaletindeki devlet okullarından Lanier Ortaokulu'na devam ediyor. Aynı zamanda ABD'nin en iyi üniversitelerinden Johns Hopkins Üniversitesi'nin "Üstün Yetenekli Öğrenciler Programı"na da devam eden Zehra, ileride politikaya atılmak istediğini, kamu yararına çalışıp toplumun sesi olmak istediğini söylüyor.
ZEHRA HARVARD'I İSTİYOR
Zehra, Beyaz Saray'da geçirdiği dakikaları şöyle anlatıyor: "Başkan Obama çok doğaldı. Ev sahipliği ile bizi rahatlattı. Biz ABD'de ailelerimizden sonra ikinci jenerasyonu temsil ediyoruz. Bence bizim Beyaz Saray'a gidebilmemiz Türkiye'nin dünya çapında ne kadar geliştiğinin de bir göstergesi. Gelecek beklentilerimiz daha da yükseldi. Ben Harvard'a gitmek istiyorum ve buna ulaşabileceğimi düşünüyorum"
SELİN: OBAMA ÇOK SAMİMİYDİ
Maryland eyaletindeki devlet okullarından Ridgeview Ortaokulu'na devam eden Selin'in annesi ve babası, o daha doğmadan önce ABD'ye öğrenci olarak gelmiş. Annesini ve babasını bugüne kadarki başarısında en büyük destekçi ve rol model olarak gören Selin, "ABD'de doğdum ama kendimi yüzde yüz Türk hissediyorum" diyor. Selin, şöyle devam ediyor: "Başkan Obama projemizi sunarken bize Türk olup olmadığımızı sordu. Biz 'evet' cevabını verince 'Demek ki projenizin Çatalca'da geçmesi tesadüf değil' dedi. Çok hoş bir tepki verdi kendisi. Sanki ABD Başkanı gibi değil, halktan birisi gibiydi."
MADİNA, AHISKALI GÖÇMEN
Ailesi Rusya'dan ABD'ye göç eden Madina, aslen bir Ahıska Türkü. Rusya'da doğan Madina, "Türküm ama bugüne kadar hiç Türkiye'ye gidemedim. Bir gün mutlaka gideceğim" diye başlıyor söze. Madina, son 2 yıldır Türk okulu Pinnacle Academy'de öğrenim görüyor. İlk başlarda avukatlık, mühendislik, dişçilik gibi meslekleri kendisine ideal olarak belirlediğini ancak Beyaz Saray tecrübesinden sonra daha çok kamu kuruluşlarında görev almayı istediğini belirtiyor.
NURBANU'NUN ROL MODELİ
Ailesi ile birlikte ABD'ye iki yıl önce yerleşen Nurbanu da Pinnacle Academy'de okuyor. Dedesinin kendisi için rol model olduğunu söyleyen Nurbanu, "Dedem bizim neslimizi anlıyor. Bana hep iş ve kariyerin ne kadar önemli olduğunu anlatıyor" diyor. "İki yıl önce Beyaz Saray'a gideceğimi söyleselerdi inanmazdım" diyen Nurbanu, daha çok matematik ve mühendislik gibi sayısal alanlarında kendini yetiştirmek istiyor ancak yazarlığı da çok sevdiğini sözlerine ekliyor. Nurbanu, Beyaz Saray'da geçirdikleri dakikalarda Başkan Obama'nın doğallığı ile dikkat çektiğini belirtiyor. Obama'nın kendilerini görünce çok mutlu olduğunu söylediğini aktaran Nurbanu, dünyada birçok insanın yapmak isteyip de yapamadığı bir tecrübeyi yaşadıklarını ve bunun için şanslı olduklarını ifade ediyor.
Depremde evsiz kalanlar için proje geliştirdiler
Zehra Yağmur Yılmaz, Selin Altıntaş, Madina Khurishanova ve Nurbanu Şimşek'ten oluşan ekip, kurdukları şehre "Yeshilist" adını verdi. Türk öğrencilerin, muhtemel bir depremde evlerini kaybeden insanların uzun vadeli yerleşim alanı ihtiyacını karşılamak üzere projelendirdikleri Yeshilist şehrinde, güneş enerjisi panelleri, rüzgâr gücüyle çalışan tirbünler, mantar tuğlalardan inşa edilmiş evler ve lego parçalarından oluşturulmuş trenler bulunuyor. Türkiye'nin depremden geçmişte zarar görmüş bir ülke olduğu gerçeğinden hareketle projeyi geliştirdiklerini belirten öğrenciler, bilgisayar simülasyonu kullanarak şehrin dijital bir versiyonunu ve üç boyutlu bir maketini de hazırladılar.
Sabah