Az gelişmiş ülkeler için yeni finansal model

En az gelişmiş ülkelerin kalkınması için yaratıcı ve yenilikçi finansman metotları arasında finansal işlemlerinden küçük miktarda harç alınması konusu ele alındı.

Az gelişmiş ülkeler için yeni finansal model
Az gelişmiş ülkeler için yeni finansal model
GİRİŞ 09.05.2011 20:50 GÜNCELLEME 09.05.2011 20:50

4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı çerçevesinde "En Az Gelişmiş Ülkelerin Kalkınması için İnovatif Finans Kaynakları" başlıklı bir basın toplantısı düzenlendi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı nezdinde İşbirliğinden Sorumlu Bakanı Henri de Raincourt, dünya değiştikçe yepyeni ihtiyaçların ortaya çıktığını belirterek, 21. yüzyılda kullanılan araçların ihtiyaçları karşılayamadığını ifade etti.

Bugün 1 milyar olan Afrika nüfusunun 2050'ye kadar 2 milyar olacağını kaydeden Raincourt, resmi kalkınma yardımlarının hala geçerli ve olumlu yanları olduğunu ifade ederek, buna karşın inovatif finansman yöntemlerinin de birçok imkan sunduğunu söyledi.

Raincourt, küreselleşmeden en çok faydalanan kesimin buna katılması gerektiğini belirterek, finans kurumlarının bu konuda onaylarını vermesi, buna katılması gerektiğini dile getirdi.

Bu düşünceye katılmayan ülkelerin de kendi alternatif çözüm yollarını ortaya koymaları gerektiğini dile getiren Raincourt, "Dünyada bazı şeyleri değiştirmek konusunda büyük adımlar atılacak" diye konuştu.

-MALİ İŞLEMLER HARCI KALKINMAYA DESTEK OLACAK-

Senegal Devlet ve Dışişleri Bakanı Madicke Niang, bugün resmi kalkınma yardımlarının ve ülkelerin çekebileceği yatırımların yeterli olmadığını belirterek, yaratıcı finansman yöntemleri bulmanın önemine değindi.

Senegal'de havalimanı yapımı için kaynak olmadığından uçak biletleri üzerine koyulan belli miktardaki harçla yaratılan kaynak sayesinde havalimanı inşaatına başlayabildiklerini anlatan Niang, "Kalkınma talepleri ışığında yeni finansman kaynakları bulmamız şart. Fransa'nın gösterdiği liderliği önemsiyoruz. Finansal işlemler üzerinden alınacak küçük miktardaki bir harç bu işe yarayacaktır. Bunlar toplanıp çok spesifik alanlara yönlendirilebilir" diye konuştu.

Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Ingrid Fiskaa da, küreselleşmeden en fazla payı alan, küresel ekonomik krizden en çok etkilenen ve desteklenen sektörün finans sektörü olduğuna işaret ederek, "Mali işlemler harcı, finans sektörünün en az gelişmiş ülkelerin kalkınmasının finansmanına en büyük destek olacaktır" diye konuştu.

 -"YARATICI FİNANSMAN MODELLERİNİ YÜRÜRLÜĞE KOYMALIYIZ"

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping de, kalkınma için doğrudan yabancı yatırımları, ticaret veya yardımların gerektiğine işaret ederek, Afrika'ya doğrudan yabancı sermayenin gelmediğini, kıtadaki toplam ticaret hacminin ise dünyadakinin sadece yüzde 3'üne denk geldiğini söyledi.

Ping, "Yaratıcı finansman denince akla hayale gelmeyen imkanlar mevcut. Bunu yürürlüğe koymalı ve buna devam etmeliyiz" diye konuştu.

-G20 ZİRVESİNE GÜNLER KALDI-

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Fransa Dışişleri Eski Bakanı Philippe Douste-Blazy de, G20 Zirvesi'ne sadece 178 gün kaldığını belirterek, bu tür uluslararası organizasyonlarda ülkeleri aynı gemiye binmek konusunda ikna etmek gerektiğini söyledi. Konferansın bir mihenk taşı olduğunu dile getiren Douste-Blazy, yeni inovatif finansman mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
'Kanlı' Kanco! İmamoğlu'nun ağırlandığı konak askerlerimize mezar olmuş
Dev şirket adım adım batıyor! İşten çıkarmalar başladı