Kuzey Makedonya'nın incisi Ohri'de görülecek 5 tarihi yapı

Kuzey Makedonya birçok medeniyeti bünyesinde barındırmış. Çok eskilerde Yunanlar hüküm sürmüş daha sonra Romalılar ve Osmanlı devleti. Her medeniyet de burada birbirinden değerli tarihi yapılar bırakmışlar.

Kuzey Makedonya'nın incisi Ohri'de görülecek 5 tarihi yapı
Kuzey Makedonya'nın incisi Ohri'de görülecek 5 tarihi yapı
GİRİŞ 09.08.2021 13:43 GÜNCELLEME 09.08.2021 13:44 KAYNAK HABER7
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Eski Yunanlardan, Romalılardan ve ecdadımız Osmanlı Devleti'nden kalan kiliseler camiler ve daha nice tarihi yapılar Ohri'de bulunuyor. Kuzey Makedonya'nın incisi Ohri'de gezilecek 5 tarihi yapı görüntülerini aşağıdan izleyebilir, bu eserlere ilişkin bilgileri haberimizin detaylarında bulabilirsiniz. 

 

 

Ohri, Kuzey Makedonya'nın incisi olarak biliniyor ve burada tarihi yapılara çok önem veriliyor. Bazı tarihi yapılar da UNESCO tarafından koruma altına alınmış. Sonraki nesillere buranın keşfedilme imkanı da böyle sağlanmış. Günümüze kadar gelen bu tarihi yapılar yapıldığı dönemin kültürünü ve mimarisini çok net yansıtıyor. Her medeniyete ait yapılar bulunan Ohri'de farklı dinlere ait ibadet yerlerini bir arada görmek de mümkün. 

 

OHRİ'DE GÖRÜLECEK YERLER

1-Ohri Antik Yunan Tiyatrosu

Ohri'nin Varos adlı eski bölümünde yer alan bu yer kalenin de hemen dibinde bulunuyor. Helenistik ve eski Roma döneminden kalam bir tarihi yapıdır. Burada konser, etkinlik gibi eğlenceler düzenlenir. Ohri Yaz Festivali de burada yapılmaktadır. 

M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilen bu Antik Tiyatro Helenistik dönemin mimarisine uygundur. Roma imparatorluğu burayı işgal edince bu tiyatro 4000 metrekarelik alanı kapsayacak şekilde genişletilmiştir. 

Kuzey Makedonya'nın incisi Ohri'de nüfus artmaya başlayınca tiyatronun da yapısında büyümeye gidilmiştir. Burasının bulunduğu konum sebebi ile de mükemmel sayılabilecek bir akustiği bulunmaktadır. Günün her saati bu tiyatroya girebilir, mükemmel mimarisini inceleme fırsatı bulabilirsiniz. 

2-Ohri Bizans Kilisesi (Ayasofya Kilisesi)

Üç nefli bir ortaçağ kilisesidir burası. Osmanlı zamanında cami olarak hizmet vermiş ve Osmanlı'nın bu topraklardan çıkması üzerine ise yeniden kiliseye çevrilmiştir. 1. Boris tarafından 889 yılında inşa edildiği tahmin edilen bu kilisenin ilk temellerinin ne zaman atıldığına dair net bilgi bulunmamaktadır. 9 ile 11. yüzyıl arasında yapıldığı da iddia edilmektedir. Ohrid'in en büyük kilisesi bir dönem de camisi olan bu tarihi yapı büyüleyen mimarisi ile ziyaretçilerini beklemektedir. 

Önerilen içerik; Osmanlı'dan izler bulunan Kuzey Makedonya Üsküp'te gezilecek yerler

3-Ohri Svetii Naum Manastırı

Ohri gölüne manzarası bulunan bu değerli manastır ortaçağdan kalma bir mimari yapıdır. Burada Aziz Naum'un mwrası bulunuyor. Yüksek bir kaya üzerine inşaa edilen yapı günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş ender tarihi yapılardan biridir. 905 yılında St. Naum taatfından bu kilisenin temelleri atılmış ve halkın aydınlanması için bu kişi çok çalışma yapmıştır. 

10. yüzyılda tamamen yıkılan kilise kalıntılar üzerine 16. yüzyılda yeniden yapılmış. Her dönemde yeni bir yapısı inşa edilmiş. 18. yüzyılın ikinci yarısında ise kubbesi yapılmıştır. Bu yüzyılın sonunda ise kilisenin onarımı tamamen bitmiştir. Osmanlı zamanında camiye çevrilen ve minare eklenen kilise Osmanlı'nın buradan çıkmasının ardından kiliseye çevrilmiş ve minare de yıkılmıştır. 

4- Ohri Ali Paşa Camii

Kuzey Makedonya'nın güneybatısında bulunan Ali Paşa Camii Osmanlı zamanından günümüze kalan tarihi bir eserdir. Şimdilerde restorasyona alınan cami ibadete kapalı ancak restorasyonu bittikten sonra Müslümanlar için yeniden ibadete açık hale getirilecek. Ohri çarşısının bulunduğu caddede yer alan cami 16. yüzyılda yapılmış. 

5- Ohri Kalkandelen Camii (Alaca Camii)

'Şarena Dzamija' adıyla da anılan cami Kuzey Makedonya'da Kalkandelen şehrinde bulunmaktadır. Renkli cami anlamına gelen bu isim ile beraber aynı zamanda mimaride yer alan süslemelerden ötürü 'Alaca Camii' adını da taşımaktadır. Alaca Camii 1438 yılında yapılmış ancak 17. yüzyıl sonlarında meydana gelen yangında büyük hasar görmüştür. 1833 yılında dönemin mutasarrıfı Abdurrahman Paşa tarafından yeniden yapılmıştır. Mimarı ise İsak Paşadır. O dönemde yaşayan iki kız kardeş evlenmemiş ve bütün varlıkları ile bir cami yaptırmak istemişler. Bu caminin avlusunda iki kız kardeşin de mezarı bulunuyor. 

Bu caminin yapımında kullanılan boyama sanatları zarar görmesin diye 30 binden fazla yumurta akı kullanılmıştır. Bu yumurta akı süslemelerin zarar görmesini engellemektedir. 

 

Bu da ilginizi çekebilir; Avrupa'nın en eski krater oluşumuna sahip Ohri Gölü

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

 

 

YORUMLAR 1
  • Kafkasyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Burada iki büyük yanlış var; ohri de ayasofya kilisesi veya bizans kilisesi diye bir kilise yok, var olan manastır, o da burada resmi görülen değil. Resimdeki aziz pantoleymon ve kiril kilisesidir, bizans mimarisidir ama bulgar krallığı döneminde yapılmıştır. Bu kilise ve aziz neum manastırı hiç bir zaman minare eklenip camiye çevrilmemiştir. sadece aziz pantoleymonun çok yakınında bir bektaşi dergahı ve bir türbe vardır.
    Cevapla