Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye) yaşayan tarihi ile boğaz manzarasını sunuyor

Ortaköy Camii diğer bir adı ile Büyük Mecidiye Camii günümüzde İstanbul'un camileri arasında en çok ziyaret edilen mimari yapılarından biri.

Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye) yaşayan tarihi ile boğaz manzarasını sunuyor
Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye) yaşayan tarihi ile boğaz manzarasını sunuyor
GİRİŞ 19.08.2021 10:27 GÜNCELLEME 19.08.2021 10:27 KAYNAK HABER7

Ortaköy Camii İstanbul’da ziyaret edilmesi gereken camilerin başında yer alıyor. Mimarisi ve tarihi ile herkesi büyüleyen bu tarihi yapı yerli yabancı turistlerin mutlaka manzarasına bakmaya geldiği ve mimarisine hayran kaldığı bir adres. Şimdilerde meydanı boş ve cami de kapalı ancak Ortaköy Camii'nin güzelliği kaybolmuyor manzarası daha da muazzam hale geliyor. Koronavirüs salgını tehlikesi bittiği taktirde ve yetkililer izin verdiği ölçüde meydan yeniden ziyaretçilerle dolacak. Gelin biz bu yaşayan tarihin geçmişten günümüze getirdiği haberlere bakalım. Ortaköy Camii diğer bir adı ile Büyük Mecidiye Camii'ni yakından tanıyalım.

 

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

 

 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

ORTAKÖY CAMİİ

İstanbul’da gezilecek yerler içerisinde en güzel yerlerden biri olan Ortaköy Meydanı oluyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün hemen yanında yer alan cami İstanbul’un simgelerinden biri. Ortaköy sahil antik çağlardan günümüze kadar medeniyetlerin odak noktalarından olmuş. Bu yüzden bu sahile verilen değer de bir hayli fazla. Bu değer kendini böyle güzel bir caminin inşası ile taçlanmış. Barok mimarisi ile yapılan caminin mimarları da iki tane Ermeni kardeş olmuş. Sultan Abdülmecit tarafından inşa ettirilen cami 1853 yılında yapılmış. Konumu çok iyi olan cami hemen boğazın kenarında yer alıyor. İstanbul’da gezilecek camiler içerisinde de ilk sıralarda yer alıyor. İstanbul’da Osmanlının  ruhunu ve muhteşem mimarisini günümüze taşıyan güzide bir adres.

Geçmişte caminin yerinde 1721 yıllarında bir mescit bulunuyormuş. Patrona Halil isyanında bu mescit zarar görmüş. Sultan Abdülmecit bu bölgeyi çok sevdiği için ve ibadet edilmesi için Ortaköy Camii’ni inşa ettirmiş. Çok ince mimariye sahip olan cami her depremde büyük zararlara uğramış bu yüzden sürekli restore ediliyor. Restore edilirken Osmanlı mimari yapısı ve izleri silinmemeye de dikkat ediliyor.

Dini ve tarihi değerlerimizden biri olan Ortaköy Camii bir yanında 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü bulundururken aynı zamanda bir yanda da İstanbul Boğazı’nın masmavi sularını gösteriyor bizlere. Caminin muazzam mimarisi diğer önemli detaylarla birleşince vazgeçilmez güzel görüntüler çıkıyor ortaya.

Her daim İstanbul’un en kalabalık noktalarından biri burası. Meydanda hediyelik eşyalar satan tezgahlar ve kumpir satan yerler var. Ayrıca waffle ve dondurma da Ortaköy’de bulunan diğer yiyecekler. Herkesin bir gelenek gibi burada kumpir ve waffle yiyerek manzaranın tadını çıkartıyor. Sadece baharın ve yazın güneşli günlerinde değil kışın dahi Ortaköy Camii ve meydanı dolu oluyor. Camiden yükselen ezan sesi ile beraber boğazın serin havasını hissetmek keyfi bir başka güzel oluyor.

ORTAKÖY CAMİİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ 

Ortaköy Camii Harim ve Hünkar Kasrı’ndan oluşuyor. Harim Bölümü kenar uzunluğu ise 12,25 metre kare planlıdır ve bu ana mekândan geçilen bir ara mekandan da oluşmaktadır. Bu bölümde tavan pembe mozaik kaplıdır. Kubbesindeki bu detay güzel bir sanatçılık örneği ortaya koymaktadır. Tek şerefeli iki minaresi bulunuyor Ortaköy Camii’nin. Mihrap kısmında ise mozaik mermer kullanılmış olup minber de somaki mermer işçiliğindedir. Yapının kuzey giriş kısmında eliptik merdivenle çıkılan Hünkar Kasrı bulunuyor.

Sultan Ahmet Camii hakkında her şey: İstanbul'daki en büyük Osmanlı eseri

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL