Bergama'nın 622 yıllık en eski camisi: Ulu Camii
Her adımında bir tarihi eser karşımıza çıkan Bergama'da en eski cami olan Ulu Cami göz önüne çıkıyor. Muhteşem mimarisi ile yüzyıllardır herkesin ilgisini çeken cami günümüzde ibadete açık ve sapasağlam görünüyor.
Bergama, Osmanlı Devleti'nin derin izlerini taşıyan harika bir gezi noktası. Burada bulunan tarihi eserler dönemine göre bulunan medeniyetin izlerini büyük ölçüde taşıyor. Camilerde de Osmanlı izlerini sonuna kadar görebilirsiniz. Ulu Cami bölgenin en eski tarihi camisi. İçerisindeki tarih ve detaylar ise görmeye değer nitelikte. Ulu Camii yapıldığı dönemden günümüze kadar birçok Müslümanın ibadetini gerçekleştirdiği bir yer olmuş. Zaman içerisinde meydana gelen depremler ve diğer afetler camiyi yok edememiş. Cami günümüzde de sapsağlam mimarisi ile varlığını sürdürmeye devam ediyor.
BERGAMA ULU CAMİİ
Bergama'da bulunan Ulu Camii burada bilinen en eski camii. 1399 yılında inşa edilmiş ve Yıldırım Camii olarak da biliniyor. Yıldırım Beyazit zamanında inşa edilen cami aynı zamanda bir 'selatin cami' olarak nitelendiriliyor. Padişahların seferden sonra geldiğinde yaptırdığı camilere selatin cami deniliyordu. Yıldırım Beyazit de bu camiyi seferden sonra inşa ettirdiği için günümüzde Ulu Cami böyle biliniyor. Her tarihi cami selatin cami değildir. Ulu Cami hediye olarak halka yapılmış ve yüzyıllardır da varlığını sürdürmektedir.
Caminin kapı girişinde bir kitabe bulunuyor. Cuma Camisi olarak biliniyormuş ilk zamanlarda. Her zaman daha kalabalık olmaya başlayınca adı değişmiş ve bazı restorasyon değişimleri yapılmış. Girişi ve kapısı da zamanla değişmiş. Ancak canini yüzünde hala bazı detaylar bulunuyor.
cami içinde dört sütun bulunuyor. Fil ayağı gibi düşünülmüş mimarisi. Kubbesi ise bir filin sırtı gibi inşa edilmiş. Kubbesindeki camlar ise bazıları açık bazıları kapalı şekilde konumlanmış. Mimarı bilinmeyen Ulu Camii'nin pencerelerindeki bu detayın ses akustiğini sağlamak amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Cami ortasında uzayan dört sütun geniş ve camiyi destekliyor.
Cami çerisindeki mihrap alanı ise çok orijinal ve güzel görünüyor. Kabartmalarda 'Tuba Apacı' görünüyor. Sağında ve solunda yazılar var. İşlemeler ve daha nice güzel detaylar yer alıyor. Ebru sanatı ve hat sanatını yine mihrabın çevresinde görebiliyoruz. Harika bir mihrap ve muhteşem detaylarla bezeli. Caminin kendisi kadar içerisindeki detaylar da harika ve görmeye değer.
Yapıldığı günden bu yana orijinalliğini kaybetmeyen eserdeki detaylar da ilk günkü gibi hala yerini koruyor. 622 yıldır varlığını devam ettiren cami daha nice seneler burada var olmaya devam edecek sağlamlıkta.
Bergama'da hüküm süren Osmanlı Devleti diğer dinlere karşı da hoşgörülü olmuş. Yabest Sinagogu bunu destekler nitelikte yine bu bölgede bulunuyor.