Yedi tepede 'Şiiristanbul' rüzgârı
Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü Derneğince bu yıl “Arap Şiiri” temasıyla düzenlenen “6. Uluslararası İstanbul Şiir Festivali-ŞİİRİSTANBUL” başladı.
Suada'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Festival Koordinatörü Güven Karataş, 2006 yılından bu yana kesintisiz sürdürülen şiir festivalinin, kentin en önemli kültür ve sanat etkinliği haline geldiğini ifade etti. Festival kapsamında, bugüne kadar 200'ün üzerinde yerli ve yabancı şairi sanatseverlerle buluşturduklarını belirten Karataş, sadece Türkiye'de değil festivalin komşu ülke ve bölgelerde de bilindiğini söyledi.
Bu yıl “Arap şiiri” temasının işlenmesi dolayısıyla Arap basınında yüzlerce habere konu olduklarını ifade eden Karataş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Almanya, Prag ve İtalya Sardunya adalarından birlikte festival yapma teklifi gelmiştir. Ancak başka işler de sürdürdüğümüzden dolayı bu tür etkinliklere vakit ayıramıyoruz. Festivalimiz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da bilinen bir festivaldir. Bu iletişim ve yakınlıktan dolayı Arap nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki toplumsal, siyasal ve ekonomik gelişmelere duyarsız kalamadık. Oralarda devrim ve toplumsal ayaklanmaların insanlarda yaşatacağı etkiyi şairlerden daha iyi kimse anlatamazdı. Bu festivalde, onların acılarını paylaşmak istiyoruz.”
Festival direktörü Salih Zeki Tombak da programda isimleri bulunan bazı şairlerin festivale katılamayacağını belirterek, “Bu akşam yabancı konuklar Tarihi Yarımada'da gezdirilecek. Suada'dan başlayacak bir gezi de yapılacak” dedi.
FESTİVAL PROGRAMI
Festivalin açılışı, bugün saat 19.00'da gerçekleştirilecek. Festival gecesi, Bakırköy Belediyesi Oda Orkestrası ve Grup Gündoğarken'in performansı, Oğuz Baykara ile Boğaziçi Üniversitesi çevrebilim bölümü öğrencilerinin Edgar Allan Poe'nin Kuzgun Şiiri ve Suriye, Hindistan, İsveç, Umman, Suudi Arabistan ve Türkiye'den şairlerin şiirleriyle sürecek.
İstanbul Müzik Akademisi'nde, “Cemal Süreyya Şiiri ve 2. Yeni Günümüz Şiirine Etkisi” konulu sunum, yarın yapılacak. Etkinlik Ermenistan, Ürdün, Romanya, Rusya, Bulgaristan, Hindistan ve Danimarka'dan gelen şairlerin şiirleriyle devam edecek. Fransız devriminin şairi Andre Chenier'in evi ziyaret edilecek.
28 Nisan Perşembe günü Mustafa Kemal Merkezi'nde “Şiir ve Müzik Dinletisi”, Barış Manço Kültür Merkezi'nde “Şiirden Şarkılara”, Öteki Kültür Merkezi'nde “Şair ve Şehir”, Kadıköy Tarihi Çarşı Meydanı'nda “Papirüs ve Yeni Renkler”, Öteki Kültür Merkezi'nde Cemal Süreyya paneli, Yetişenler Derneği Lokali'nde şiir okuma, Kırım Kilisesi'nde “Şair Kadınlar Buluşuyor” etkinlikleri gerçekleştirilecek.
29 Nisan Cuma günü İstanbul Müzik Akademisi'nde şiir okuma, Barış Manço Kültür Merkezi'nde “Kadıköylü Şairler Buluşması”, Cezayir Lokantası'nda müzik ve şiir dinletisi yapılacak.
30 Nisan Cumartesi günü Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda şiir ve müzik dinletisi, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde “Şiiri Giyinenler”, Ahmet Güneştekin Sanat Merkezi, Pano Şarap Evi ve Kadıköy Koşuyolu Mahalle Evi'nde şiir ve müzik dinletileri yapılacak.
Festival, 1 Mayıs Pazar günü saat Çıra Kültür Merkezi'nde şiir okuması ve Salon La Bella'da müzik dinletisiyle sona erecek. İsteyen şairler, Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına da katılacak.
Hürriyet