Osmanlı sultanlarının aşk mektupları çıktı

Muhteşem Yüzyıl'da Hürrem'in Kanuni'ye yazdığı aşk mektupları çok konuşulmuştu. Topkapı'dan çıkan arşivler de gösterdiki dizide yazılan aşk mektupları aslında gerçek. İşte aşkın mektupları.

Osmanlı sultanlarının aşk mektupları çıktı
Osmanlı sultanlarının aşk mektupları çıktı
GİRİŞ 07.08.2011 10:48 GÜNCELLEME 07.08.2011 10:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fatma Kahraman'ın haberi

Tarihçi Orhan Özdil, Topkapı Sarayı arşivlerinde yer alan Hürrem Sultan, Birinci Abdülhamid ve Pargalı İbrahim Paşa'nın aşk mektuplarını gün yüzüne çıkardı. Mektuplarda İbrahim Paşa Hatice Sultan’a 'Kadınların en yücesi hanımefendi', Hürrem ise Kanuni'ye 'Allah’tan tek dileğim' diye seslenmiş.

Yüzümü yere koyup ayağına kapandığım sultanım hazretleri, güneşim ve mutluluk kaynağım, ayrılık acısıyla ciğeri kebap olmuş, gecesi gündüzüne karışmış, hasret denizinde boğulmuş bu çaresiz kulunuzun halini sorarsanız, biliniz ki sultanımdan ayrı kaldığım için inleyen, feryat ve figan eden bir bülbül gibiyim. Allah çektiğim bu acıyı kimseye yaşatmasın...” Bu mektup Osmanlı’nın en güçlü hükümdarlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan’a ait... Kanuni seferdeyken bu satırları kaleme alan Hürrem, mektuplarında hem aşkını anlatıyor, hem sarayda neler olduğuna dair bilgiler veriyor.

Tarihçi Orhan Özdil, Topkapı Sarayı’nda yaptığı araştırmalarda Hürrem’in Kanuni’ye yazdığı aşk mektuplarının yanı sıra Birinci Abdülhamid’in Ruhşah adlı cariyesine ve sadrazam Pargalı İbrahim Paşa’nın Hatice Sultan’a yazdığı toplam 26 mektubu gün ışığına çıkardı.

Hürrem yetenekli bir şair

Özdil, Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlatan Muhteşem Yüzyıl dizisinden sonra bu araştırmayı yapmaya karar verdiğini söylüyor. Kanuni ile Hürrem Sultan’ın aşkının Osmanlı İmparatorluğu’nda çok önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Özdil “Topkapı Sarayı’nda Hürrem Sultan’a ait altı mektup bulunuyor. Aşkını süslü cümlelerle anlatıyor. Yazdıklarına bakarak onun yetenekli bir şair olduğunu bile söyleyebiliriz. Kanuni, yazılanlar karşısında mest oluyor. Bu mektuplarda bir kölenin hükümdara nasıl hakim olduğunu görebiliyoruz” diyor.

Kanuni sürekli seferde olduğu için Hürrem Sultan ile sık sık mektuplaştıklarını söyleyen Özdil, Hürrem Sultan’ın yazdıklarında bazı isteklerde bulunduğunu da anlatıyor: “Bir mektubunda padişahtan kendi adına yaptırdığı hamam için para istiyor. Ancak en önemlisi Kanuni’nin çocukluk arkadaşı ve sadrazamı Pargalı’yı idam ettirmesine neden oması. Kendi oğlu Murat’ın sultan olmasını istiyordu. Bu hırsı Pargalı’nın idamına dahi sebep oldu. Saraydan haberler de veriyor. Hatta bir mektubunda Kanuni’nin ilk eşi Gülfem Sultan’ın kolonyayı nasıl kullanılacağını bilmediği için içtiğini ve iki gün hasta olduğu için yattığından söz etmiş.”

Bu elbiseyi hatırım için giyesiniz

1526 yılında Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman’a yazdığı bir mektupta gözyaşını damlattığı bir elbise gönderdiğinden bahsediyor: “Ömrüm, azizim, sultanım, Allah’tan tek dileğim ve yüreğimin biricik arzusu, size tekrar kavuşabilmek ve ışık saçan yüzünüze bir defa daha bakabilmektir. Rabbimden elbette dilerim ki benim sultanım, candan ve gönülden sevdiğim şahım, dünyada ve ahirette hep mutlu olsun. İyi biliyorum ki benim sultanım, bu kulunu, kaderin bir cilvesiyle gördü ve sevdi, bu kuluna mutluluk ve huzur ihsan etti. Bu yüzden, mutlu olacağım gün, sadece size kavuşacağım gündür. Size, gözyaşlarımı damlattığım bir elbise gönderdim. Hatırım için giyesiniz. Fakir ve hakir cariyeniz Hürrem”

Ölüm daha hayırlıdır

1770’Lİ yıllarda Birinci Abdülhamid’in cariyesi Ruhşah’a yolladığı mektup ise şöyle: “Fesübhanallah, yalnızca senden şefkat beklerken ziyaretine gelmiyorsun. Yüce Allah’a yemin olsun, benim acılarıma ancak sen son verebilir, ateşimi ancak sen söndürebilirsin. Sen bana merhamet etmezsen kim etsin? Vallahi her gece uykusuzum. Sabahlara kadar ayaktayım. Böyle perişan beklerken senin gelmeyişine Allah razı olmaz. Düşmanlarım şu halimi görse onlar bile üzülür. Böyle yapacaksan vallahi ölüm bana daha hayırlıdır.”

Abdülhamid Ruhşah’a aşık

Topkapı Sarayı’nda Birinci Abdülhamid’in sekiz mektubuna rastladıklarını belirten Özdil, padişahın Ruhşah adında bir cariyeye aşık olduğunu söylüyor. Özdil, Abdülhamid’in cariyeye “Abdülhamid Ruhşah’ına kurban olsun” diye seslendiğini anlatıyor: “Abdülhamid, idari hayatta olduğu gibi aşk hayatında da yenilgisini kabul etmiş ancak kadınlara düşkün biri. Yüzlerce cariyesi vardı. Yazılı kaynaklarda başkadınları Nüket Seza ve Hümaşah’ın adları geçiyor amaaşk mektuplarını Ruhşah cariyeye yazmış. Çünkü Ruhşah’a sırılsıklam aşık. Mektuplarda sürekli ‘Senden şefkat beklerken sen ziyaretime gelmiyorsun. Sen bana merhamet etmezsen kim etsin?’ diyor. Sonuçta bir cariyeye aşkını mektuplarla yazması Abdülhamid’in Osmanlı ağırlığından çok da nasiplenmediğinin göstergesi.”

Geçmişten günümüze ulaşan aşk mektupları arasında Sadrazam (Pargalı) İbrahim Paşa’nın Kanuni’nin kardeşi Hatice Sultan’a yazdığı mektuplar da bulunuyor. Özdil 12 mektubu incelediklerini söylüyor: “Bu mektupları Pargalı, Hatice Sultan ile evlendikten sonra yazmış. Hatice Sultan’a hep ‘Kadınların en yücesi’ diye hitap ediyor. Sultana, abisinden dolayı saygı duyduğu açık. Genelde mektuplarını seferdeyken yazmış. Hatice Sultan’ı çok sevdiği ve ona büyük özlem duyduğu belli...”

STAR-PAZAR

YORUMLAR 1
  • Hakan CANTÜRK 13 yıl önce Şikayet Et
    ÖZELLERİNE GİRİLMESİ ÇOK YANLIŞ. bu mukaddes mektupları kimse okumaması gerekiyor ejdadımıza saygılı olunmasında fayda vardır ...!!!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gol krallığı yarışında zirve kızıştı! Immobile'nin koltuğu sallantıda
Mazot fiyatı benzine fark attı! Son dönemin en yüksek seviyesi! Sebebi belli oldu!