Yazar Ahmet Kabaklı mezarı başında anıldı

Gazeteci-yazar Ahmet Kabaklı, ölümünün 11. yılında Türk Edebiyatı Vakfı'nın düzenlediği törenle mezarı başında anıldı.

Yazar Ahmet Kabaklı mezarı başında anıldı
Yazar Ahmet Kabaklı mezarı başında anıldı
GİRİŞ 08.02.2012 23:59 GÜNCELLEME 08.02.2012 23:59

Kabaklı'nın Eyüp Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törene, kurucusu olduğu TEDEV Başkanı ve yeğeni gazeteci-yazar Servet Kabaklı ve Türk Halk Müziği sanatçısı Esat Kabaklı, torunları Serdar, Ömer ve Burak Kabaklı, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi üyesi Asıf Rüstemli ve çok sayıda seveni katıldı.

Anma töreninde konuşan Servet Kabaklı, Türkiye'nin gerçek manada mütefekkir, millet dostlarının kıtlığını çektiğini söyleyerek, ''Fikir adamları, yazarlar, edebiyatçılar milletlerinin vicdanıdırlar. Milletin hizmetindeki devletin de hamisidirler. Bugün bir Ahmet Kabaklı, bir Necip Fazıl, bir Yahya Kemal, bir Samiha Ayverdi, bir Cemil Meriç artık mümkün değildir. Öyle bir nesil gitti, biz de millet ve devlet olarak arkalarından bakakaldık'' dedi.

Ahmet Kabaklı'nın gerek öğretmen olarak, gerekse gazete sütunlarından binlerce öğrenci yetiştirdiğine değinen Kabaklı, şöyle konuştu: ''Kabaklı hocamızın bugünkü gençliğe en büyük armağanı Türk Edebiyatı adlı 5 ciltlik eseri. Fikri sahadaki en büyük eseri de, Temellerin Duruşması eseridir ki, hocamızın ifadesiyle, 'Cenab-ı Hakkın huzuruna gittiğimde, elimde beratım olacak' dediği eserdir.''

Törende konuşan Esat Kabaklı da, Ahmet Kabaklı'ya layık bir evlat olmaya çalıştıklarını söyleyerek, ''Yetiştirdiği güzide insanlar var. O insanları burada görmek isterdik'' dedi.

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi üyesi Asıf Rüstemli de, Ahmet Kabaklı'nın sadece Türkiye için değil bütün Türk Dünyası için önemli bir edebiyat adamı olduğunu belirterek, Kabaklı'nın Türk Edebiyatı isimli 5 ciltlik eserini Azerbaycan Türkçesi'ne çevireceklerini kaydetti.

Kur'an-ı Kerim okunması ve duaların ardından törene katılanlar, Piyer Loti Kahvesi'nde bir süre sohbet etti.

ERDOĞAN'IN ANMA MESAJI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Kabaklı'nın 11. ölüm yıl dönümü nedeniyle, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı'ya bir faks gönderdi.

Servet Kabaklı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, Servet Kabaklı'ya gönderdiği mesajında, ''Millî değerlerimize verdiği önemle anılan ve geride bu hassasiyetle yetişmiş binlerce talebe bırakan merhum Ahmet Kabaklı, geçmişte ve günümüzde olduğu gibi gelecekte de eserleriyle fikir dünyamızı aydınlatmaya devam edecektir'' ifadelerine yer verdi.

"KABAKLI HEP ÖNDEYDİ"


Gazeteci-yazar Ahmet Kabaklı, ölümünün 11. yılında, kurucusu olduğu Türk Edebiyatı Vakfı'nda (TEDEV) düzenlenen törenle anıldı.

Ahmet Kabaklı ile ilgili hazırlanan tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan programda arkadaşları, Kabaklı ile yaşadıkları anıları anlattı.

Prof. Dr. Turan Yazgan, çok yakın arkadaş ve dost oldukları Kabaklı ile birçok seyahate beraber gittiklerini, çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Yazgan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Kabaklı hoca ile 1989'da Azerbaycan'a çıkışımızda, Moskova'ya uğramadan Bakü'ye uçağın inmediği dönemdi. Ancak biz oradaki büyükelçiliğimiz sayesinde indirdik. 168 gönüldaşımızla bunu gerçekleştirdik. Bu inişte Kabaklı ile beraberdik. Ve çok güzel konuşmalar yaptı. Çok anlamlı, çok gerekli, çok uyandırıcı konuşmalar yaptı. Her toplantıda Kabaklı hocamız baştaydı. Ben onun yanındaydım. O benim büyüğümdü. O benim örneğimdi. Biz Kabaklı ile her yerde beraberdik.''

''Hep kol kolaydık''

İnsanların nasıl bir karaktere, kişiliğe sahip olduğunun seyahat esnasında anlaşıldığını dile getiren Yazgan, ''Biz Kabaklı hoca ile Bakü'den başlayarak, Yakutistan'a kadar gittik. Hiçbir seyahatimizde bizi yalnız bırakmadı. Hep kol kolaydık. Gittiğimiz her yerde güzel dostluklar kurduk'' dedi.

Yazgan, kendisinin de vakıf çalışmaları yaptığını ve bu çalışmalarda Kabaklı'yı örnek aldığını aktararak, ''Şu ülkede en uzun ömürlü iki dergi varsa, birisi Edebiyat Dergisi'dir, birisi de bizim Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi ve Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi'dir. Bunlar hep o örneğin başarısıdır. Kendine güvenerek işe başlamanın fikrini ondan aldığım için bu başarıyı devam ettiriyoruz'' diye konuştu.

TEDEV Başkanı ve Kabaklı'nın yeğeni gazeteci-yazar Servet Kabaklı da fikir, kültür ve sanat adamlarının, milletlerin vicdanları olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

''Fikir, kültür ve sanat adamları kendi milletlerinin vicdanlarıdır. Kendi milletlerinin gözü, kulağıdırlar. Milletin hizmetindeki devletin de hamisidirler. Bugün bir Ahmet Kabaklı, bir Necip Fazıl, bir Yahya Kemal, bir Cemil Meriç artık mümkün değildir. Bunlardan biri de Yazgan hocadır. Ahmet Kabaklı bana, 'Vakıfla ilgili her müşküle düştüğümde danıştığım kişi Yazgan hoca' demişti. Sağ olsun Yazgan hoca bizi gönlüyle, gözüyle her manada destekliyor.''

Anma programına, Türk Halk Müziği sanatçısı Esat Kabaklı, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi üyesi Asıf Rüstemli ve Ahmet Kabaklı'nın çok sayıda seveni katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tüpraş Rafinerisi'nde yangın! Şirketten açıklama geldi
Beylikdüzü'nde 9 yaşındaki otizmli çocuğa dayak! Bakanlık soruşturma başlattı