Akif İnan'a saygı paneli
Türk edebiyatının 'özgün ve yerli' şairlerinden Mehmet Akif İnan'ın vefatının 12. yıldönümü dolayısıyla önemli bir etkinlik gerçekleştiriyor. Panelde, İnan'ın şiirleri ve şiire bakışı onu çok yakından tanıyan isimlerce anlatılacak.
4 Ocak'ta saat 19.00'da Altunizade Kültür Merkezi'nde Üsküdar Belediyesi ile Yedi İklim Dergisi'nin katkılarıyla düzenlenecek olan 'Şiir, Şair ve Medeniyet' başlıklı panelde, İnan'ın şiirleri ve şiire bakışı onu çok yakından tanıyan isimlerce anlatılacak.
Gazeteci ve şair Özcan Ünlü'nün sunacağı ve yöneteceği panelde yazar İsmail Kıllıoğlu, Yedi İklim Dergisi Yayın Yönetmeni ve yazar Ali Haydar Haksal, şair Şakir Kurtulmuş, şair Adem Turan, şair Yeprem Türk ve yazar Yunus Emre Özsaray, usta şair ve fikir adamı İnan'ı anlatacaklar.
Programda, Eğitim Bir-Sen adına Erol Ermiş de bir selamlama konuşması yapacak.
MEHMET AKİF İNAN KİMDİR?
12 Temmuz 1940'ta Şanlıurfa'da dünyaya gelen Mehmet Akif İnan, şair, yazar, araştırmacı, ve en çok da öğretmen kimliğiyle tanındı.
1952'de İlkokulu bitirdi. 1958'de Urfa Lisesi'nden Maraş Lisesi'ne sürgün gönderildi. Aynı yıl bir grup arkadaşıyla Derya Gazetesi'ni çıkardı. Bir yıl sonra Maraş Lisesi'nden mezun oldu ve ilk konferansını Urfalı Şairler üzerine verdi. O yıl içinde Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne kaydoldu. İki sene sonra bıraktı.
1960 yılında Kahramanmaraş'ta Üstad Necip Fazıl Kısakürek'le tanıştı. 1962 yılında tekrar üniversiteye döndü ve 1972'de mezun oldu. 1962-1964 yılları arasında Hilal Müessese Müdürlüğü'nü yaptı. 23 Temmuz 1965 günü evlendi.
1964-1969 yılları arasında Türk Ocağı'nda faaliyet gösterdi. 1969'de Nuri Pakdil ile birlikle Edebiyat Dergisi'ni kurdu. 1969-1972 arasında Türk Taşıt İşverenleri Sendikası'nda uzmanlık görevinde bulundu.
İlk kitabı "Edebiyat ve Medeniyet Üzerine"yi 1972 yılında çıkardı.
İlk şiir kitabını ise 1974 yılında Hicret adıyla yayımladı. 1975'te kısa dönem askerlik yaptı. Daha sonra 1976-1990 yılları arasında Mavera Dergisi'nde kurucu olarak yer aldı.
1977-1980 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü'nde Türkçe Edebiyat öğretmenliği yaptı. Bu dönemde eğitim Enstitüleri için Oktay Çağlar ile beraber "Yeni Türk Edebiyatı"nı hazırladı. Daha sonra Ankara Fen Lisesi öğretmenliğine atandı. Vefatına kadar bu lisede öğretmenlik yaptı.
1985 yılında "Din ve Uygarlık" adlı denemeler kitabını çıkardı. 1991'de "Tenha Sözler"i yayınladı. 1993-2000 yıllarında Eğitim-Bir Sendikası'nı kurdu ve başkanlığını üstlendi. Aynı zamanda Memur-Sen Konfederasyonu başkanlığını yürüttü. 1998'de Kanal 7'de kültür ve sanat programı hazırlayıp sundu.
1999 Haziran ayında rahatsızlandı ve aynı yıl aralık ayında Şanlıurfa'ya döndü. 6 Ocak 2000 günü bu şehirde hayata gözlerini kapadı.
-
Fethullah kaygın 11 yıl önce Şikayet EtALLAH rahmet etsin bu şiiri çok harika ( ruhuna bir fatiha lütfen ). sensin özgürlük menşurum kanatlarından toprağım devletim bayrağım sensin maddemsin mânamsın varım yoğumsun ufkumsun yakınım uzağım sensin göklerim yerlerim dağım denizim yanım yönüm solum ve sağım sensin annem babam atam kardeşim yavrum evim barkım bahçem ve bağım sensin övüncüm şerefim sözüm şiirim saklım gizlim köşem bucağım sensin seslerin kalbimin dudaklarında zamanım dönemim ve çağım sensin ümidim cihadım şafağım sende hicretim menzilim durağım sensin seninle olmaktır ahdım yeminim ordum emirim ve otağım sensin mehmet akif inanBeğen Toplam 2 beğeni