Edirne

"Romanların sorunları, doğru açıdan ele alınacak"

11:29 04 Mayıs 2016
"Romanların sorunları, doÄŸru açıdan ele alınacak"

CİHAN DEMİRCİ - Trakya Üniversitesi (TÜ) Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın, 30 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanan "Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi" ile "I. Aşama Eylem Planı"nın doğru konular üzerinde yürütüldüğünü söyledi.

Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşların da görüşleri doğrultusunda hazırlanan projenin 5 yıl süreceğini belirtti.

"Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi" ile "I. Aşama Eylem Planı"nın ilan edilmesinde, Avrupa'daki Romanlara yönelik hukuksal bir takım gelişmeler, Türkiye'de 2009'dan itibaren STK'lar ile ilgili düzenlemeler ve hükümetin aldığı kararların etkisinin olduğunu ifade Akın, "Bu konuda özellikle STK'ların bilinçli bir seviyeye gelmiş olmaları planın açıklanması bakımından önemlidir ancak planın biz biraz gecikmeli olarak açıklandığını düşünüyoruz. Gerek Roman vatandaşlarla gerek Roman STK'larla yapmış olduğumuz görüşmelerde böyle bir kanaat var." diye konuştu.

Planın hazırlanmasında Edirne'deki Roman derneklerinin de katkısı olduğunu ifade eden Akın, şöyle devam etti:

"Roman vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla hazırlanan 'Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi' ile 'I. Aşama Eylem Planı' doğru konular üzerinde yürütülecek. Bu planın çeşitli başlıklar içerdiğini görüyoruz. Bunlardan bir tanesi politika alanları olarak tanımlanmış ve bu Romanların sorunlarının tespitini içeriyor. Diğeri de temel uygulama ilkeleri olarak adlandırılmış ve üçüncü başlıkta da uygulama süreci ve yöntem ortaya konulmuş. Temel politika alanları gerçekten de Romanların bugüne kadar yapılan bütün projelerde tespit edilen sorunlar üzerine olduğunu görüyoruz. Bunların en başında istihdam geliyor. Eğitim, barınma, sağlık, sosyal hizmet ve sosyal yardımlarla ilgili başlıklar konulmuş."

-"Roman açılımı"

Akın, Roman STK'larıyla da görüşmeler yaptığını dile getirerek, "Roman STK'ları bu planın hazırlama safhasında bulundukları için 69-70 sayfalık bir plandan bahsediliyordu. Şimdi bu plan 19-20 sayfayla sınırlandırılmış. Bence bu sınırlandırma doğru. Çünkü bu tür eylem planlarının daha kolay anlaşılabilir olması lazım. Sadece stratejilerinin ve uygulamayla ilgili temel doğrularının iyi hazırlanmış olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Geçmişte hazırlanan projelere bakıldığında uygulamayla ilgili endişelerin yaşandığını söyleyen Akın, eylem planı sayesinde bu aşamada Romanların hayatını olumlu yönde etkileyecek adımlar atılacağını dile getirdi.

Türkiye'nin hem hukuksal hem de sosyal bir değişim geçirdiğine değinen Akın, şunları kaydetti:

"Daha önceden etnik bir takım tanımlamalarla dernek kurmak dahi yasaktı. 2002'li yıllardan sonra dernek kurmayla ilgili mevzuat değişikliği ile Türkiye'de pek çok dernek kuruldu. Ayrıca yine Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne entegrasyonu kapsamında Romanlarla ilgili birçok proje 2009'dan sonra yürürlüğe konuldu. Bunun dışında da hükümetin 2015 yılında açıklamış olduğu 'Roman açılımı' var. Roman açılımının, eylem planının hazırlanmasında ve yürürlüğe konmasında büyük bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Eylem planının uygulama aşamasında çok iyi bir koordinasyon olması gerekiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına yayınlanmış olsa bile uygulamada eğitim, barınma, istihdam ve sağlık konularında ilgili bakanlıklar da yer almalıdır."


YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.