Edirne

Edirne ciğerinin lezzet yoldaşı ipe dizilmeye başladı

15:40 30 Ağustos 2016
Edirne ciğerinin lezzet yoldaşı ipe dizilmeye başladı

Edirne tava ciğerinin garnitürü acı biberler kurutulmaya başlandı.

Karaağaç Mahallesi'nde yetişen ve kendine has acısıyla ünlü acı biberler, ciğerin bulunduğu sofralarda "iştah açmak" için hazırlanmaya başladı. Karaağaç Mahallesi'nden toplanan tonlarca acı biber, önce ipe diziliyor, sonra da kurutulmaya bırakılıyor.

Yaklaşık 20 gün sonra kızgın yağa düşmeye hazır kıvama gelen kuru acı biberler, meşakkatli bir yolculuğun ardından meşhur tava ciğere eşlik edebiliyor.

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, yaptığı açıklamada, tava ciğerin yanında ikram edilen acı biberin kurutmak için dizim işlemi yapıldığını belirtti.

Kurutulmuş biberin ününün giderek arttığını söyleyen Dinar, "Artık ciğerin yanı sıra biber yemek için insanlar Edirne'ye geliyor. Son 10 yılda biberimiz çok tanındı ve sevildi." dedi.

- Ev ekonomisine katkı

Edirneli ev hanımlarının biber dizerek ev ekonomisine katkı yaptığını anlatan Dinar, şunları kaydetti:

"İğne ucuyla para kazanmak demek bu olsa gerek. Ev hanımlarımız milyonlarca biberin sadece sapına, diğer hiçbir tarafına zarar vermeden iğneyi geçiriyorlar. Hanımların maharetli ellerinde dizilen biberleri alıyoruz ve biz ciğerciler kurutuyoruz. Kuruttuktan sonra yağda pişireceğiz ve dünyanın en tatlı acısını yemeleri için vatandaşlara sunacağız. Biberin popüler olması ve fazla tüketilmesi ev hanımlarına da büyük bir katkı sağladı ve onlar için bir gelir kapısı oldu. Edirne geneline baktığımızda yılda aşağı yukarı 60 ton kurutulmuş biber tüketiliyor. Uğruna türküler yazılmış ciğer ve biberden bahsediyoruz. Şair ne diyor? 'Tavası var ciğeri var yanında da biberi var abe güzel Edirnem sende daha neleri var."

Biber dizme işini 11 yıldır yapan 58 yaşındaki ev hanımı Nursel Çık, bu işin kendileri için bir gelir kapısı haline geldiğini söyledi.

Ev hanımları için güzel bir gelir sağladıklarını belirten Çık, "Kilo başına değil çuval başına para alıyoruz. Çuval başına 11 lira kazanıyoruz. Biz yılda yaklaşık 3 ay boyunca bu işi yapıyoruz. Biberler toplandıktan sonra bize geliyor. Biz de dizdikten sonra çuvallara koyup kurutulmak üzere ciğercilere ve esnaflara veriyoruz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.