SIROMA projesiyle Romanlara eğitim takviyesi
CİHAN DEMİRCİ - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, Roman vatandaşların temel kamu hizmetlerine erişimini ve istihdam edilebilirliğini artırmayı amaçlayan Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi'nde (SIROMA) eğitimin ön planda tutulması, Romanları sevindirdi.
Toplam bütçesinin yüzde 85'i Avrupa Birliğince sağlanan proje için 10 milyon 430 bin 169 avro ayrıldı.
Bu konuda en büyük bütçeli çalışma olma özelliği taşıyan proje, Adana, Ankara, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kırklareli, Manisa, Mersin, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ'da uygulanmaya başlandı.
-"Olumlu ve geleceğe yönelik bir çalışma"
Balkan Roman Birliği (BAROM) Başkan Vekili ve proje sosyal ara bulucusu Bahattin Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin uygulanması için sosyal hizmet koordinasyon merkezleri kurulduğunu söyledi.
Edirne'de ve diğer illerde eğitim konusunda uygulanacak destek için pilot okullar seçildiğini belirten Ulusoy, "Roman öğrencilerin başarısını artırmak amacıyla telafi edici ek dersler yapılacak. Bu ek dersler için okullara konteynerler konuldu. Tabi derslerin yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetler de gerçekleşecek. Bu faaliyetler çocuklara okulu sevdirici nitelikte olacak. Özellikle bu okullarda öğrenci, öğretmen ve veliler, Roman öğrencilerin eğitim başarısına yönelik anketler dolduracak." diye konuştu.
Gelecek yıl sonuna kadar devam edecek SIROMA projesinde hükümetin hazırladığı Roman Strateji Eylem Planı'na rapor da sunulacağını dile getiren Ulusoy, Romanlara yönelik başlatılan bu çalışmanın olumlu ve geleceğe yönelik olduğunu kaydetti.
-"Uzun vadede istihdam kazandıracak"
Edirne Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Erdem Güyümgüler de son yıllarda Romanların gelişimi için hayata geçirilen projelerin artış gösterdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde başlatılan Romanlara yönelik çalışmaların Roman toplumunda sevinç oluşturduğunu dile getiren Güyümgüler, "SIROMA projesi uzun vadede Romanlara istihdam kazandıracak. Aynı zamanda Romanlar toplum içerisine entegrasyon sağlayacak. Kurumlar ve Roman toplumu arasında iletişim alanında güzel atımlar atılmış olacak." dedi.
Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı ise Türkiye'de Avrupa'ya göre olumlu projeler yürütüldüğünü ifade etti.
Türkiye'de Romanların ayrıştırılmadığını aktaran Şallı, "Bu konuda Avrupa'ya göre bizim ülkemiz çok daha ileri düzeyde. Yurt dışında birçok ülkede Roman ayrımcılığı var. Bu projenin hem eğitim hem de ayrımcılık konusunda olumlu atımlar atacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.
YORUMLAR